Milletvekili Tuna: Başbağlar davasını İzmir'e sürgün edenler failleri kurtarmanın planını yaptı

AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, Yargıtay'ın göbeğinde, Erzurum Davasında Cihaner'i kurtarma planı yapanların, aynı zamanda Başbağlar davasını

AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, Yargıtay'ın göbeğinde, Erzurum Davasında Cihaner'i kurtarma planı yapanların, aynı zamanda Başbağlar davasını İzmir'e sürgün ederek katilleri kurtarmanın planını yapanlar olduğunu söyledi.

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü'nde, 1993 yılında PKK tarafından öldürülen 33 kişi için Edirnekapı Mihrimah Düğün Salonu'nda anma töreni düzenlendi. Törene AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, Şişli Belediyesi Başkanı Mustafa Sarıgül, Büyük Birlik Partisi İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan, çok sayıda parti temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.

Milletvekili Hüsnü Tuna, anma töreninde yaptığı konuşmada, Başbağlar katliamının sanıklarının cezasız kaldığını söyledi. Tuna, Başbağlar olayı gerçekleştikten sonra 18 kişi gözaltına alındığını, bunlardan biri hariç diğerlerinin Tunceli köylerinden toplanan vatandaşlar olduğunu ifade etti.

Olaya katılan vatandaşların, sadece köyleri yaktıklarını aktaran Tuna, olayın faillerini tek tek sıraladı.

"MAHKEME BAŞKANININ GAYRETİYLE ÖRTBAS EDİLDİ"

Katliamı gerçekleştirenlerin bilindiğini ifade eden Tuna, failleri gündeme getirmelerine rağmen İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi Başkanı'nın gayretiyle örtbas edildiğini iddia etti.

Tuna, "Bu isimlere itiraz eden kişiler sorguya çekilmediler. Bugün Erzurum Davası'nda Cihaner'i kurtarmak planını Ankara Yargıtayı'nın göbeğinde yapanlar, o gün Başbağlar davasını İzmir'e sürgün ederek, bunları kurtarmanın planını yaptılar ve icra ettiler. Bu sanıkların, bu canilerin hesaba çekilmesini istiyorsak yargının düzelmesi gerekir. Bugün anayasa değişikliğine hayır diyenler kendilerini tartmalılar." diye konuştu.

İstanbul'daki faili meçhulleri işleyenleri kurtarmak için Yargıtay'da HSYK'da gayret edildiğini belirten Tuna, "Siyasetin buna bir şey yapma imkanı var mıdır? Yok. Tâki Anayasa değişikliği geçtiği taktirde olacak. Bugün Diyarbakır'da devam eden faili meçhul cinayetler davasının hakimini, savcısını değiştirme gayretlerindeler. Niçin? Faili meçhullerin sorumluları çıkarsa Silivri'ye kadar uzanacak bunun ucu." şeklinde konuştu.

Başbağlar katliamını, sadece Habur'dan gelen PKK'lıların icra etmediğinin altını çizen Tuna, katliamı TİKKO, DHKPC ve Jitem'cilerin birlikte icra ettiğini ve bunların delillerinin ellerinde olduğunu söyledi.

"SEYFİ OKTAY'IN PARTİSİNDEN MİLLETVEKİLİ KUL HÂKİMLERİN ÜZERİNDE BASKI KURDU"

Recep Yazıcıoğlu ile yaşadığı bir olayı da aktaran Tuna, şunları ifade etti: "Yargı üzerinde etkileme çabaları olan Seyfi Oktay'ın partisinden olan bir milletvekili Mustafa Kul. Orada 1 hafta müddetle kamp kurduğunu söyledi. Bunu rahmetli Recep Yazıcıoğlu söyledi. Ve o kişilerin serbest bırakılması için hâkimlerin üzerinde baskı kurulduğunu söyledi."

Konya Milletvekili Tuna'nın konuşması, zaman zaman gerilimli dakikalara sahne oldu. Salondaki bazı dinleyiciler, Tuna'nın konuşmasını eleştirerek kısa süreli gerginliğe neden oldu.

33 MASUM İNSAN KATLEDİLDİ

Başbağlar Katliamı ya da Başbağlar Baskını, 5 Temmuz 1993'de, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü'nde PKK tarafından 33 sivilin öldürüp köyün ateşe verildiği olay.

Akşam üzeri 100'e yakın PKK mensubu köyü bastı. Ezanın okunduğu sırada camiye giren örgüt mensupları cemaati zorla dışarı çıkardı. Örgüt propagandası yaptıktan sonra tüm erkekler kurşuna dizildi, burada 29 kişi öldü. Daha sonra köy ateşe verildi ve 214 ev, köy okulu, köy camii, halkevi yakıldı. Yakılan evlerde saklanan 1'i kadın 4 kişi de yanarak can verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile