Milletvekili Tutdere Açiklamasi 'Tütün Satana 1 Temmuz'dan Itibaren Hapis Cezasi Geliyor'

Milletvekili Tutdere Açiklamasi 'Tütün Satana 1 Temmuz'dan Itibaren Hapis Cezasi Geliyor'

TBMM Baskanlik Divani Üyesi ve CHP Adiyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, kiyilmis sarmalik tütün satan kisilere 1 Temmuz’dan itibaren hapis cezasinin uygulanacagini söyledi.

Adiyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Türkiye’nin her tarafinda çok ciddi yaptirimlarla karsilasan tütün üreticisinin çok ciddi bir sorunla karsi karsiya oldugunu dile getirdi.

Tutdere, “Milliyiz ve yerliyiz diyen iktidar bu topraklarin yüz yillik ürününe kaçak muamelesi yapiyor. Bin bir emekle üretilen tütüne el koyuyor ve üreticilere idari para cezalari uyguluyor. 1 Temmuz’da yürürlüge girecek olan, ‘1 kilo tütün satana 3 yildan 6 yila kadar hapis cezasi’ getiren kanunun üreticiyi zor durumda birakacak. Amerikan tütünü serbest, Yunan tütünü serbest, ancak Anadolu tütününe 3 yildan 6 yila kadar hapis getiren bir iktidarla karsi karsiyayiz. Yasanin ertelenmesi, cezalarin kökten silinmesi, tütün yetistirilmesinin serbest kalmasi için Meclis’te bütün milletvekillerimizle tütün üreticisi adina her türlü mücadeleyi verecegiz. Iktidar bu yasadan geri adim atmazsa Türkiye’nin dört bir yaninda emegimizi ve ekmegimizi savunmak adina alanlara çikacagiz” dedi.

Tutdere açiklamasinin devaminda, “Yabanci sigara üretiminde kullanilan yabanci tütün ithalatinda ton basina alinan 150 dolarlik verginin sifirlandi. Yabancinin vergisi sifirlanirken, Adiyamanli, Malatyali, Batmanli, Bitlisli, Diyarbakirli, Hatayli üreticinin tütününe üç yil hapis getiriyorlar. Millilik bunun neresinde? 2017 yilinda kendi üreticisine hapis öngören kanun teklifini yasalastiran iktidar, üç yilin sonunda 31 Aralik 2020 tarihinde ancak yönetmelik çikartabildi. Bir yönetmeligi 3 senede çikartan hükümet, üreticilere kooperatiflesmeleri için 6 ay kadar bir süre tanidi. Ancak bununla da bitmiyor. Kooperatif kurulus sürecinde de bin dereden su getirten hükümet neredeyse üreticiler kooperatifleri kuramasin diye ugrasiyor. Tütün üreticilerinin kooperatiflesme çalismalarini tamamlanmasi için yasanin ve yönetmeligin öngördügü tarih olan 1 Temmuz 2021 tarihine kadar kurulus islemlerini yerine getirilmeleri imkansiz bir durumdur. Öngörülen hapis ve para cezalarinin 1 Temmuz itibariyle yürürlüge girerek uygulanacak olmasi tütün üreticilerinin magduriyetine neden olacaktir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile