Milletvekili Tutdere, Asbestin Varliginin Kesinlestigini Duyurdu

Milletvekili Tutdere, Asbestin Varliginin Kesinlestigini Duyurdu

CHP Adiyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, depremden dolayi agir hasar alan illerden biri olan Adiyaman’da asbestin varliginin kesinlestigini vurguladi.

Türk Tabipleri Birligi ve Temiz Hava Hakki Platformu tarafindan hazirlanan Asbest Tespit Çalismasi Raporuna iliskin degerlendirmelerde bulunan CHP Adiyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, konuyu TBMM gündemine tasiyarak Saglik Bakani Fahrettin Koca’ya, deprem bölgesindeki varligi bilimsel çalismalarla ispatlanan asbest tehlikesinden bölgedeki vatandaslarimizi nasil koruyacaklarini sorarak açiklamalarda bulundu.

Milletvekili Tutdere, “Elektron mikroskobu ile yapilan asbest analizleri sonucunda Adiyaman kent merkezinde alinan 30 örnegin ikisinde, Kahramanmaras kente merkezinde alinan 21 örnegin sekizinde, Elbistan kent merkezinde alinan 15 örnegin ikisinde farkli asbest türlerinin varligi tespit edildigi belirtilmistir. Buna karsin Saglik Bakanligi basta olmak üzere yetkili hiçbir kurumdan ses çikmamasi kurumlarin ve kurumlarin basindaki insanlarin konunun karsisindaki acziyetini ve sorumsuzlugunu gözler önüne sermektedir. Dünya Saglik Örgütü Tarafindan en önemli kanser nedenleri arasinda siniflandirilan amfibol asbest grubu minerallerinden ‘Antofilit’ türü asbest Adiyaman, Kahramanmaras ve Elbistan’da tespit edilmistir. Hem Adiyaman’da hem Kahramanmaras’ta hafriyat sahalarinin asbest tespit edilen sinirlari yerlesim yerlerine ve konteyner kentlere yakinligi ile dikkat çekmektedir. Bu çerçevede bölgede bina stokunun büyük oranda yikilmis olmasi ile ortaya çikan ciddi bir asbest riski söz konusudur. Defalarca gündeme getirdigimiz ve önlem alinmasi için çagrilar yaptigimiz bu konuda yetkililerden herhangi bir açiklama yapilmamis olmasi, talihsizliktir. Bilimsel olarak asbestin varligi kanitlanmis, vatandaslarimiz asbest soluyor ama hükümet yetkilileri bunu görmezden geliyor. Asbest riskine karsi alinabilecek önlemler halk sagligini korumaya yönelik önlemlerdir. Bu bilinçle var olan mevzuatin ve standardin eksiksiz uygulanmasi sarttir. Bu nedenle öncelikle yapi yasina bakilmaksizin, her bir bina enkazinin asbest olup olmadigina dair incelemeye tabi tutulmasi, asbestli yapi bilesenlerinin varligi tespit edilen bina ve enkazlar da ilgili yönetmelik ve Asbest Içeren Malzemelerin Sökümü ve Asbest Bertaraf Yöntemleri Kilavuzuna uygun olarak alinan önlemler çerçevesinde asbestli malzemeler güvenli biçimde uzaklastirilmasi gerekmektedir. Bina yikimi ve enkaz tasima islemlerine asbestli malzemelerin uzaklastirilmasindan sonra baslanmalidir. Netice itibariyla halk sagligi için asbestle ilgili mevzuat dogrultusunda hareket edilmelidir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile