Milletvekili Yurttaş, Büyükşehir Yasası'nı Anlattı

Milletvekili Yurttaş, Büyükşehir Yasası'nı Anlattı

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, Büyükşehir Kanunu'yla ilgili Kula’da bir bilgilendirme toplantısı yaptı.

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, Büyükşehir Kanunu'yla ilgili bir sunum yaptı. Yurttaş, büyükşehir konusunda merak edilen soruları yanıtladı. Kula Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya AK Parti Kula İlçe Başkanı Nejat Gülmez, İl Genel Meclis üyeleri, Belediye Meclis üyeleri, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyükşehir Yasası'nın kanunlaşmasıyla birlikte mevcut 16 büyükşehir belediyesi'ne 13 tane belediyenin daha ilave edildiğini belirten Yurttaş, 2014 yerel seçimlerinden itibaren 29 büyükşehir belediyesi'nin hizmet vereceğini söyledi.

Bunlardan bir tanesinin de Manisa olduğunu belirten Yurttaş, “Büyükşehirlerin arasında yer alan Manisa’nın, kader çizgisini değişeceğini düşünüyoruz. Bu kadar büyük bir şehri yöneteceğine inanmayanlar yasaya karşı çıkıyorlar. Biz AK belediyeciliğin adresiyiz. Biz birikimlerimize ve ekibimize güveniyoruz. Daha iyi ve yaşanabilir bir Manisa için Büyükşehir Yasası'na 'evet' dedik. Manisa’nın büyükşehir olmasıyla birlikte, iki tane merkez ilçe kuruldu. Bunlar Yunus Emre ve Şehzadeler ilçeleridir” dedi.

BELEDELER KALDIRILACAK Büyükşehir Yasası'nda imar bütünlüğüne özellikle dikkat edildiğini açıklayan Yurttaş, şunları kaydetti: “Büyükşehir belediyesi, hizmet alanına girecek en ücra yerlere hizmeti merkezden götürmeyecektir. Yıllarca İl Özel İdareler bu hizmeti nasıl götürdüyse, aynı şekilde Özel İdarelerin imkanlarını da alacak olan büyükşehir belediyesi, belirli yerlere kuracakları birimler vasıtası ile bu hizmetleri aksamadan yürütebilecektir. Yeter ki duyarlı bir belediye yönetimi olsun. Ayrıca belediyeler bu işleri görürken, seçilme sorumluluğu ile hareket edeceklerdir. Halkımız oy verdiği belediye başkanlarından hizmet bekleyecek, verdiği oyun karşılığını büyükşehir uygulamalarında alacaktır. Bu uygulama ile birlikte merkez ve 50 km'lik alanın büyükşehir olduğu 14 il, il sınırlarını içeren İstanbul ve Kocaeli illerinde halen uygulanmakta olan bütünşehir uygulaması başlayacak olup; yeni uygulamada 29 il aynı sınırlara çekilecektir. Bu reform, hızlı kentleşme karşısında geç kalmış bir reformdur. 1.340.074 nüfusu, il yüzölçümü ve ekonomisi ile Manisa çoktan büyükşehir olmayı hak etmiş bir ilimizdir. Bu uygulamaya göre, 1591 belde belediyesi ve 16 bin 82 köy tüzel kişiliklerini kaybederek, mahalleye dönüşecek. Seçimlerde hem ilçe belediyesine hem büyükşehir belediyesine oy kullanacak ve hizmet bekleyecek. Tüm il sınırları içindeki belde ve köyler, ilçenin mahallesi statüsüne dönüştürülecek. Belde belediyeleri kaldırılacak. Büyükşehir olmayan illerdeki, nüfusu 2 binin altında olan belediyeler de kaldırılacak. Mahalle muhtarlıkları korunacak." BELEDİYE GELİRİNDE ARTIŞ OLACAK Yurttaş, "Köydeki vatandaş geçmişte sadece muhtara ve il genel meclisi üyesine oy verirken, şimdi büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, ilçe belediye meclisi üyesi ve muhtarlıklara oy verecektir. Vatandaş oy verdiği kişilerden hizmet bekleyecek ve hesabını sorabilecektir. Yeni kanunun, büyükşehirlere sağlanan ek gelirin hizmet kalitesinin artırılmasına önemli bir katkı sağlayacağı muhakkaktır. Manisa’nın belediye gelirlerinde yüzde 48.07 lik bir artış olacaktır. Yerel seçimlerde 17 ilçe ve bir büyükşehir belediye başkanını seçeceğiz. Manisa merkez, ilçe, köy, mahalle ve beldeleri ile birlikte ikiye bölünerek iki yeni ilçe oluşturulmaktadır. Aynı Ali Camii'nden aşağıya inen caddenin doğusunda yer alan mahalle, köy ve beldeleri içine alan ilçenin adı Şehzadeler ilçesi olmuştur. Batısında kalan mahalle, köy ve beldeleri içine alan ilçenin adı ise Yunus Emre ilçesi olacak” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile