Milletvekilleri Ahlat'ta tarihi yerleri gezdi

Milletvekilleri Ahlat'ta tarihi yerleri gezdi

TBMM İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu başkan ve üyeleri, Van Gölü Havzası gezisi kapsamında Bitlis'in Ahlat ilçesini ziyaret etti. 12 milletvekilin

  TBMM İmar , Ulaştırma ve Turizm Komisyonu başkan ve üyeleri , Van Gölü Havzası gezisi kapsamında Bitlis ' in Ahlat ilçesini ziyaret etti . 12 milletvekilinin yanı sıra Van Valisi Münir Karaloğlu , Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz ve bürokratlardan oluşan grup , Ahlat ' a tarihi yerleri gezdi ve incelemelerde bulundu .

Heyet , Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk ve Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban tarafından karşılandı . Önce sahabe kabirlerinden olan Abdurrahman Gazi türbesi ziyaret edilerek burada dualar okundu . Daha sonra , Ahlat ' ın eski yerleşim alanlarından Osmanlı kalesi , tarihi İskender Paşa Camii ve Kadı Mahmut Camii gezildi . Ardından 12 ' nci yüzyıldan günümüze gelen ve dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olan Selçuklu Mezarlığı gezildi . Burada bulunan 8 bin 169 adet abidevi taşın üzerindeki motifler , bezemeler adeta heyeti büyülerken , heyet uzun mezar taşlarıyla birlikte bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi .

Tarihi Selçuklu mezarlığındaki incelemelerin ardından heyet Ahlat ' ın Sembollerinden olan Emir Bayındır Kümbeti ve mescidini gezdi . Dünyadaki 2 örnekten biri olduğunu öğrenen heyet hem mimari hem sanatsal özelliği ile dikkat çeken kümbetin önünde de hatıra fotoğrafı çektirdi . Daha sonra Ulu Camii kalıntılarını gezen heyet , Ahlat ' taki kaya yerleşim alanlarına ise hayranlıklarını gizleyemedi . İçerisinde Anadolu ' nun ilk Budist mabedinin olduğu ilçede 400 ' den fazla kaya yerleşim alanı olduğunu öğrenen heyet , mutlaka bu değerlerin korunması gerektiğini belirtti . Heyet daha sonra Osmanlı ve Selçuklu hamam kalıntılarını inceledikten sonra Van Gölü sahilinde bunan bir turistik tesiste çay içti .

TBMM Bayındırlık , İmar , Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı olan AK Parti İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar yaptığı açıklamada , Ahlat ' ın tarihi ve kültürel mirasının bu kadar zengin ve bu kadar derin olduğunu söyledi . Bayraktar , ama bu değerleri bugüne kadar ciddi bir şekilde araştırarak gerek korunmasına gerek tanıtılmasına gerek gelecek nesillere aktarılmasına yönelik adımlarda çok geç kaldıklarını söyledi .

Bayraktar , Çin ' de , Moğolistan ' da Türk anıtlarını , Orhun anıtlarını korumaya yönelik oralara gittiklerini vurgulayarak şöyle konuştu :

" Bizans kazılarını takip ediyoruz . Yurt dışındaki bu tip kazılara Çin ' de ' terakota ' askerlerinin yeraltındaki o zenginliği inceliyor ve bundan etkileniyoruz . Oysa bizim kapımızın dibinde böyle bir miras var , turizm komisyonu başta olmak üzere henüz ülke insanımız bu güzellikleri bilmiyor . Biz görerek , giderek , yaşayarak insanlarımıza bunu aktarmamız lazım . Önce yerli turist dediğimiz ülke insanının tamamı bölgedeki derinlikleri güzellikleri görmeli , tabi bunları görmek için de tanıtımla beraber biraz da bakım onarım ve korumaya yönelik . Kullanılmayan mal korunmaz . Kullanımına yönelik faaliyetleri de hızlandırmamız lazım . "

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile