İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 74. yıl dönümünde Ağrı Eğitimciler Derneği tarafından Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen panelle anıldı.
Panelde değişik yönleriyle Mehmet Akif'i anlatan Dernek Başkanı İrfan İsmet Gürsoy, milli varlık, bilinç ve davanın en güzel ifadesini Ersoy'un eserlerinde bulduğunu dile getirdi. Gürsoy, ''Günümüzde gençlerimiz ve çocuklarımız hayatlarındaki gerçek idolü bulamadıkları için bir boşluk içerisindedirler. Daha ilköğretim çağında televizyonda ki kahramanlarını kendine model olarak kabul edip, o hayal dünyasının içinde kaybolan neslimiz, geleceğin kötü bir habercisi olabilmektedir.'' dedi.
Paneli yöneten İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Akif Arslan ise Akif'in sadece şair değil, başka türlerde de yazıları bulunduğunu ifade etti.
M. Akif'in bir eserinin de Kur'an meali olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç.Dr. Arslan, ''Maalesef bu eser günümüze kadar ulaşmamıştır. 1926 yılında Büyük Millet Meclisi'nde, Kuran meali yazılması kararlaştırılıyor. Ve bu görev Diyanet İşleri Başkanlığı adına M. Akif Ersoy'a belirli bir ücret karşılığı teklif ediliyor. Ersoy, işin manevi boyutunu, mesuliyetli boyutunu düşünerek önce yazmak istemiyor. Fakat arkadaşlarının ısrarı ile kabul ediyor. Kur'an-ı Kerim meali yazılıyor. Fakat maalesef o dönemde, dinin özünü tarif edecek bazı neşriyatlar gibi kendisini endişeye sevk eden bazı sebeplerden dolayı mealini Türkiye'ye göndermiyor. Bir dostuna emanet ediyor. Dostunun yakınları M. Akif Ersoy'un vasiyetini yerine getirdikleri düşüncesi ile Kur'an mealini 1961 yılında yakıyor. Dolayısıyla bu eserden maalesef mahrum kalıyoruz.'' diye konuştu.
İbrahim Çeçen Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ahmet Akçay ise dinleyicilere, Ersoy'un nasıl bir dini yaşayışı olduğunu, bu yaşayışından eserlerinde ne tür mesajlar verdiğini anlattı. Akçay, M. Akif'in yaratılış itibari ile dini istidat ve kabiliyetler ile dolu olarak dünyaya geldiğini belirterek, özellikle ona en yakın olan annesi ve babasının büyük bir samimiyet ve teslimiyet içerisinde dini yaşayışa sahip olmalarının Akif'in manevi aleme açılmasını kolaylaştırdığını kaydetti.
M.Akif'i anlayabilmek için devrin tarihi ve içtimai şartlarının iyi bilinmesi gerektiğini ifade eden İbrahim Çeçen Üniversitesi araştırma görevlisi M. Fatih Özcan da "İçinde yaşadığı devirden kendini soyutlamış bir sanatkâr, bir şair olamaz." ifadelerini kullandı.
Programda minik öğrenciler İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını da ezbere okurken, panelistlere ve öğrencilere hediyeleri takdim edildi. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Metin Karakoç, M.Akif Ersoy'un 'Bülbül', Cumhuriyet Lisesi edebiyat öğretmeni Mustafa Öz de 'Çanakkale Şehitleri'ne' adlı şiirini okudu.