Milli Eğitim Bakanlığı'nda gerçekleşen ''Öğretmenlik, Girişimcilik ve Liderlik Eğitimleri İşbirliği Protokolü'' imza törenine, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz ve diğer ilgililer katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Avcı, protokolle mesleki ve teknik eğitimde 15 bin yönetici ve öğretmenin mesleki niteliklerinin, girişimcilik ve liderlik özelliklerinin desteklenmesinin amaçlandığını belirterek, günümüz bilgi toplumunda, girişimcilik ruhunun, yeni anlamlar yüklenerek kazanılması ve geliştirilmesi gereken bir beceri ve kültürü ifade ettiğini söyledi.
Girişimci bir ruh ve girişimci kültürün kendiliğinden serpilip, gelişmediğini belirten Avcı, aileden başlayarak okulda ve toplumda bu kültürü besleyecek ve gelişmesine imkan sağlayacak özgür bir ortam yoksa girişimin öneminden söz edilse de girişimciliğin desteklenmiş olamayacağına işaret etti.
''Burada da bir itirafta da bulunmamızda sakınca yok'' diyen Avcı, ''Toplumsal kültürümüzün yeni ve farklı şeyler söylemeyi, hayal kurmayı, merak ve araştırma duygusunu risk ve sorumluluk almayı, cesaret ve öz güveni teşvik ettiğini, çocuklarımızı yüreklendirdiğini söylemek biraz zor görünüyor'' diye konuştu.
Son 10-11 yılda eğitim sisteminde gerçekleştirilen değişimin temel amacının da araştırıcı, yenilikçi, özgür düşünen, hayal eden dolayısıyla da girişimcilik ruhuna sahip bireyler yetiştirmek olduğuna dikkati çeken Avcı, bunun için elverişli bir ortam hazırlamanın, çocukların önlerindeki engelleri kaldırmanın ve onları cesaretlendirmenin herkesin görevi olduğunu kaydetti.
Cesaretin hayatı değiştirecek sihrini, önce anne babaların sonra da öğretmenlerin ortaya çıkaracağını vurgulayan Avcı, bu nedenle öğretmenler ve eğitim yöneticileri için mesleki gelişim, girişimcilik ve liderlik eğitimlerini önemsediklerini ve bununla ilgili projeler başlattıklarını söyledi.
Bu kapsamda çeşitli kurs ve seminerler düzenlendiklerini, üniversiteler, STK'lar ve kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektörle iş birliği yaptıklarını ifade eden Avcı, geçen yıl ocak ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliğiyle mesleki ve teknik öğretim öğrencilerine girişimcilik kültürü kazandırılması ve bu yöndeki becerilerinin artırılması çalışmalarının başlatıldığını, bunun kısa vadedeki sonuçların bu iş birliğinin önemini ve anlamını bir kat daha artırdığını kaydetti.
Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Öğrencilerimizin, girişimcilik ruhunu canlandıracak çalışmalar yaparken, öğretmenlerimiz ve yöneticilerimizin eğitimiyle inşallah bu zihniyet dönüşümünü çok daha hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirmiş olacağız. 2013-2015 yıllarında bu protokolle eğitime alacağımız yöneticilerimiz ve öğretmenlerle birlikte mesleki ve teknik eğitimde 25 bin yönetici ve öğretmenimizi eğitimden geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu protokol kapsamında düzenlenecek eğitimlerden 15 bin öğretmen ve yöneticimiz faydalanacak, bunun yanında 10 bin meslek dersleri öğretmeni ve idarecisinin gelişimlerini de Bakanlığımız gerçekleştirecek.''
-15 bin yönetici ve öğretmene eğitim verilecek-
Protokol kapsamında MEB ile TÜBİTAK işbirliğinde 3 yıl içerisinde MEB'e bağlı, örgün ve yaygın mesleki eğitim veren okul ve kurumlarda görev yapan 15 bin yönetici ve öğretmene, haftalık 56'şar saat eğitim ve öğretim verilmesi planlanıyor.
Bu kapsamda öğretmenlere ''Öğretmenlik ve Girişimcilik Eğitimi'', yöneticilere ise ''Liderlik ve Girişimcilik Eğitimi'' verilecek. Eğitim ve öğretimlerde gruplar 30'ar kişiyi geçmeyecek. Akademisyenlerin veya kamu kurum ve kuruluşlarından alan uzmanlarının eğitim görevlisi olarak görev almaları sağlanacak.
Seminerlerin tamamı için 18 milyon 782 bin 105 TL'lik bir kaynak oluşturulacak. Bu miktarın yüzde 53'ünü oluşturan 10 milyon TL'lik kısmı MEB tarafından, yüzde 47'lik kısmını oluşturan 8 milyon 782 bin 105 TL'si ise TÜBİTAK tarafından karşılanacak.
Muhabir: Yıldız Aktaş-Recep Demir
Yayıncı: Eda Ay
Milli Eğitim Bakanı Avcı Açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Öğretmenlik, Girişimcilik ve Liderlik Eğitimleri İşbirliği Protokolü kapsamında düzenlenecek eğitimlerden 15 bin öğretmen ve yöneticinin faydalanacağını, bunun yanında 10 bin meslek dersleri öğretmeni ve idarecisinin gelişimlerinin ise bakanlıklarınca sağlanacağını belirtti.