Milli Eğitim Bakanı Avcı Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ortak sınavlara ilişkin, "Güvenlik güçlerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bazı yerlerde, soruların merkezlere ve okullara ulaştırılmasını engellemeye yönelik bazı terörist girişimler olacağına dair istihbarat alındığı andan itibaren fevkalade duyarlı ve profesyonel müdahalelerle buna fırsat vermediler" dedi.

Bakan Avcı, Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanı Hakubun Shimomura ile bir restoranda düzenlenen ortak basın toplantısı sonrasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Avcı, bugün sona eren ortak sınavlara ilişkin bir soru üzerine, sınavların, yurtiçinde 970 merkezde, 18 bin 349 okulda, yurtdışında ise 8 ülke 16 merkezde toplam 1 milyon 282 bin 512 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildiğini hatırlatarak, sınavların güvenliğini tehlikeye atacak herhangi bir sorun yaşanmadığını ifade etti.

Ordu'da, bir sınav sandığının kilitlerinden birisinin kırıldığına ilişkin spekülasyonlar hakkında dün Bakanlığın gerekli açıklamayı yaptığını anımsatan Avcı, sınav kutularının 2 kilidi olduğunu ve içerisinde de 3 katlı güvenlik tedbiri bulunduğunu söyledi.

Bir kilidin kamyona yüklenirken, taşınma esnasında kırılmasının sınav güvenliğini tehlikeye atacak bir girişim olmadığının tutanaklarla tespit edildiğini belirten Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla, orada bir sorun yok. Bir başka yerde, bir öğretmenimiz galiba cep telefonuyla sınav bitmeden soruların fotoğrafını çekip, dışarıya servis etmek isterken görülmüş, onunla ilgili soruşturma yapılıyor. Ama bunların hiçbirisi sınav güvenliğini, soru güvenliğini ve cevap güvenliğini tehlikeye atacak girişimler olarak görülmüyor. Ama yapanlarla ilgili olanlarla ilgili olarak da ayrıca sınav güvenliğini tehlikeye atmamış olsa bile bu tür uygulamalarla ilgili soruşturmamızı da sürdürüyoruz."

Sınavlarda görev alan öğretmenlere, müdürlere, müdür yardımcılarına, emniyet mensuplarına, jandarmaya, yerel makamlara ve diğer ilgililere teşekkür eden Avcı, çok büyük bir organizasyonu, disiplinle, sorumluluk bilinciyle ve sağlıklı bir şekilde sonuçlandırdıklarını söyledi.

Bakan Avcı, "Güvenlik güçlerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bazı yerlerde, soruların merkezlere ve okullara ulaştırılmasını engellemeye yönelik bazı terörist girişimler olacağına dair istihbarat alındığı andan itibaren fevkalade duyarlı ve profesyonel müdahalelerle buna fırsat vermediler" dedi.

Konuya ilişkin detay verilmesinin istenmesi üzerine Avcı, "Yüksekova'da soruları götüren taşıtlara yönelik girişimler olmuş ama bunlar emniyet güçlerimiz tarafından bertaraf edilerek, sorular, okullarına sağlık ve güvenlik içerisinde ulaştırılmıştır" ifadelerini kullandı.

Velilere de teşekkür eden ve sınava giren çocuklara başarılar dileyen Avcı, "Bu sınavlar, gerçekten bu ölçekte dünyada yapılan nadir sınavlardandır ve bu ölçekte sorunsuz bir şekilde sonuçlanması da bir Türkiye başarısıdır" ifadelerini kullandı.

Avcı, Paralel Yapının Japonya'da bulunan okullarının MEB'e bağlanmasına ilişkin bir görüşme yapılıp yapılmadığının sorulmasına karşılık, sadece bugün değil kasım ayında Tokyo'da yapılan görüşmede de eğitimle ilgili tüm konuları ele aldıklarını söyledi.

- "Haksız kazancı milli vicdan kabul etmez"

KPSS soruşturmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, soruşturmada tutuklananlarla ilgili gerekirse, haksız kazançlarının geri alınabilineceğini söylediğinin hatırlatılması ve bu konudaki görüşlerinin sorulmasına üzerine de Avcı, "Sayın Cumhurbaşkanı gibi düşünüyorum. Daha doğrusu bütün bir milletin de böyle düşündüğünden eminim. Böyle bir haksız kazancın, yapanların yanına kar kalmasını milli vicdan da kabul etmez, Sayın Cumhurbaşkanının ifadesi de milli vicdanın ifadesidir. Dolayısıyla o konuda ayrıca bir yoruma gerek yok" değerlendirmesini yaptı.

"TEOG'da özellikle din kültürü ve ahlak bilgisi testleri ile matematik testlerinin zor olduğu, matematikte çelişkili soruların bulunduğu yönündeki iddialara" ilişkin bir başka soruya da Bakan Avcı, her sınavdan sonra bu tip yorumların olabileceği, birinci dönem TEOG sınavlarının da çok kolay olduğu yönünde eleştiriler yapıldığı karşılığını verdi.

Bakan Avcı, birinci dönem ortak sınavlarında, 4 bin küsur öğrencinin tam puan aldığı için "Bu kadar da başarılı olunur mu?" gibi sözlerle eleştirildiklerine işaret ederek, "Şimdi de 'Bu kadar da zor olunur mu?' deniyor" ifadesini kullandı.

"Zülüfleri kalabalıkta kesmeyeceksin, kimisi uzun oldu kimisi kısa oldu" atasözünü anımsatan Avcı, "Ama zülüfleri kesmek zorundasınız bazen. Dolayısıyla bu tür eleştiriler olur. Bunlar içinde haklı olanlar olabilir. Yani yanlış soru sorulduğu veya çelişkili olduğu gibi iddialar inceleniyor, incelenir. Ama şu ana kadar sınavın içeriğiyle ilgili bize ulaşan bilgilerde böyle bir şey söz konusu değil" değerlendirmesini yaptı.

-Üniversite giriş sistemi BTYK'da kararlaştırıldı

Nabi Avcı, "Üniversiteye girişte TEOG benzeri bir sınav sisteminin getirileceğine ilişkin haberler yer almıştı basında. YÖK Başkanı ve ÖSYM Başkanı ile böyle bir görüşme yaptığınız söylendi. Onların da bir taraftan buna karşı çıktıkları da haberlerde yer aldı. Bakanlığın bu yönde bir çalışması var mı?" sorusunu yanıtlarken, üniversiteye giriş sistemine ilişkin her türlü düzenlemenin, reformların, iyileştirmelerin, değişiklik ve düzenlemelerin Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) tarafından 3 yıl önce kararlaştırıldığını hatırlattı.

YÖK, ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığının geçen hafta yaptığı toplantıda, her birimin çalışmalarının ve çalışma takviminin ele alındığını aktaran Bakan Avcı, şunları söyledi:

"Yani öyle ani sürpriz niteliğinde üniversite giriş sistemini toptan değiştirecek bir çalışmaya ilişkin bir toplantı değildi. Biz özellikle o toplantıda, bundan sonra üniversite sınavlarına girecek olan lise mezunu öğrencilerimizin niteliğini arttırmak için Bakanlık olarak neler yaptığımızı, hem YÖK'e hem ÖSYM'ye anlattık ki onlar da daha sonra üniversitenin sadece giriş açısından değil, bölüm, müfredat konularında da bu bizim yaptığımız düzenlemelerin yansımalarını daha iyi değerlendirebilsinler diye böyle bir koordinasyon toplantısı yaptık. Yoksa üniversiteye girişi tepeden tırnağa değiştirecek sürpriz bir çalışmanın hazırlığı gibi takdim edilmesi doğru değil."

-"Düzenlemeler, niteliği artırmaya yönelik"

Bakan Avcı, "Bakanlık olarak öneriniz TEOG'a benzer bir sistem mi?" yönündeki soruya karşılık, şunları kaydetti:

"Biz TEOG'u şunun için anlatıyoruz. Üniversiteye her yıl 1 milyon 300 bine yakın öğrenci geliyor kapıya. Bu kapıya gelen öğrencilerin niteliğini biz öyle arttırmalıyız ki her fakülte kendisi için en uygun adayı en uygun biçimde alabilsin. Bu ne demektir? Her aday, aynı zamanda kendisine en uygun olan bölümde yer bulabilsin. Dolayısıyla biz TEOG da dahil olmak üzere ortaöğretimde yaptığımız bütün düzenlemeleri, niteliği artırmaya yönelik düzenlemeler olarak görüyoruz. Niteliği arttırdıkça da bu öğrencilerimizin üniversitelerde kendilerine en uygun bölümlere yerleşmeleri ihtimali daha da yükselecektir. Onun için Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu bilgileri paylaşıyoruz. Gördüğünüz gibi medyamızın bir bölümü en azından bunu tam tersi biçimde yorumlasa da Japonya'dan yaptığımız işin ne kadar anlamlı ve doğru olduğuna dair işaretler geliyor."

- "Zorunlu eğitimi örnek alacağız"

Japon Bakan Shimomura ise Türkiye'deki eğitim sisteminde görüp de Japonya'ya taşımak istediği herhangi bir uygulama olup olmadığının sorulması üzerine, zorunlu eğitiminin 12 yıla çıkarılmasını hayranlıkla karşıladığını söyledi.

Japonya'da mevcut sistemde zorunlu eğitimin 9 yıl olduğunu, bunu 12 yıla çıkarmak istediklerini ifade eden Shimomura, "Fakat mali kaynaklarının düzenlenmesinde sıkıntılar yaşandığı için henüz gerçekleştiremedik. Bunu örnek verebilirim. Türkiye'nin uyguladığı 12 yıllık zorunlu eğitim, dünyadaki mevcut 200 küsur ülke arasında da üst seviye bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımı biz de Japonya olarak örnek alacağız" dedi.

Bunun üzerine Bakan Avcı da "Ben söylemiyorum Japon Eğitim Bakanımız söylüyor. Ve sözünü ettiği sistem 4+4+4, 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi" değerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile