Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, liselerdeki ders sayisinin azaltilmasi noktasinda eylül ayinda pilot uygulamaya baslayacaklarini, buradan alinan sonuca göre ülke geneline yayginlastirilmasi noktasinda karar vereceklerini söyledi.
Bakan Selçuk, Habertürk kanalinda yayinlanan ve Kübra Par'in moderatörlügünü yaptigi "Açik ve Net" programinda, egitim gündemine iliskin açiklamalarda bulundu.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Hatay'da atama bekleyen ögretmenlere iliskin açiklamasinin hatirlatilmasi üzerine Bakan Selçuk, "Genel bir ögretmen ihtiyaci yok, seklinde bir ifade degildi, o salgin dönemiyle ilgili su geçtigimiz dönemle ilgili bir ifadeydi, yoksa bizim ögretmen ihtiyacimiz var. Sadece bütçe kisitlamalari nedeniyle bu sene daha az sayida bir kadronun olmasiyla alakali bir durum söz konusu. AK Parti tarihine baktigimizda gerçekten olaganüstü, ögretmenlerden üçte ikisi bu dönemde alinmis vaziyette. Ama bazen kadrolarla ilgili bütçe kisitlamalari nedeniyle bir takim daralmalar söz konusu olabiliyor, bu sene de böyle oldu ama bu genel bir ögretmen ihtiyaci bundan sonra yoktur biçiminde anlasilmamali." diye konustu.
Bakan Selçuk, engelli ögretmen atamasi bekleyen kisilerin sayisinin çok fazla olmadigini ve yil içerisinde dönemsel olarak atamalarinin gerçeklestigini belirtti.
Devlet okullarinin imkanlarinin giderek arttigini anlatan Selçuk, devlet ve özel okul ögrencileri arasinda karsilastirma, genelleme yapmanin dogru olmadigini ifade ederek, sunlari kaydetti:
"Benzer gruplar olmali ki onlari karsilastirabilesiniz. Fakat LGS sonuçlarina ya da üniversite giris sinavi sonuçlarina baktigimizda gördügümüz su; belirli bir aralikta özel okullarin belli puanlari daha yüksek aldigini ya da devlet okullarinin baska araliklarda daha yüksek aldigini görüyoruz. Burada özel okul ve resmi okul diye çok kati biçimde ayirmanin dogru olmadigini düsünüyorum. Bunlarin hepsi bizim evladimiz, hepsi bizim okulumuz, özel okullar bizim için çitayi yükseltmeye çalisan, özel çaba gösteren, dünyayi izleyen ve yenilikler getirmeye gayret eden özel kurumlarimiz. Dolayisiyla oradaki evlatlarimiz da bizim göz bebegimiz, digerleri de bizim göz bebegimiz."
Selçuk, Milli Egitim Bakanliginin özel okullarin bütçesine karisma yetkisinin bulunmadigini, okullarin sadece açilma izninden ve egitim ögretim durumundan sorumlu oldugunu vurguladi.
- "LGS 26 Temmuz'da açiklanacak"
Ziya Selçuk, LGS'ye iliskin de açiklamada bulunarak söyle devam etti:
"Geçen sene yaklasik olarak 1,5 milyon civarinda ögrencimiz bu sinava girmisti ve 181 birinci vardi 1,5 milyonda. Bu sene 1 milyon civarinda ögrencimiz girdi, 97 birincimiz var. Sinava giren ögrenci açisindan birinciler arasinda çok büyük bir fark yok aslinda. LGS tercih basvurulari 5 Temmuz'da basladi, 16 Temmuz saat 17.00'ye kadar devam edecek. Biz de yerlestirme sonuçlarini 26 Temmuz'da açiklayacagiz."
Ögrenci ve velilerin bu yil daha da gelistirilen "Tercih robotu"nu kullanabileceklerini dile getiren Selçuk, EBA'da bulunan bu robotun ögrenciler için rehberlik hizmeti yaptigini ifade etti.
Ziya Selçuk, okul ve kres açmanin bakanliginin asli görevi oldugunu belirterek, kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi kapsaminda yeni kres ve okul açilmamasi ibaresinin diger kamu kuruluslari için geçerli olduguna dikkati çekti.
Gençlere kitap okumalarini, ezbere ve sloganlarla degil, sorgulayan kendine özgü dünya görüsü olan, bilime güvenen bireyler olmalarini tavsiye eden Bakan Selçuk, velilerden de çocuklarini yasadiklari sehirlerle sinirlandirmamalarini, onlara ülkeyi ve dünyayi tanimalari için firsatlar vermelerini istedi.
- Liselerde ders sayisinin azaltilmasi
Liselerdeki müfredata iliskin soru üzerine Bakan Selçuk, yurt disindaki bazi ülkelerden örnekler vererek, oralarda liselerde 6-7 dersin bulundugunu, Türkiye'de ise 13-14 dersin oldugunu söyledi.
Selçuk, Türkiye'de ögrencilerin derinlesmekte sorun yasadiklarini ve çok sayida dersi yüzeysel aldiklarini aktararak, söyle devam etti:
"Diger ülkelerdeki gençler, lisede daha dar bir alana, üniversitede daha da dar bir alana geçiyorlar, spesifik oluyor. Buna biz üçgen yaklasimi diyoruz. Ilkokul ve ortaokul bu üçgenin alt kismi, burada temel vatandaslik bilgileri alinir, liseye dogru bir daralma olur, orada artik yüksek ögretimde ne okuyacaksa, ona yönelik daha az ders alir ama derinlemesine alir. Mesela 2 saat fizik almaz 6 saat fizik alir, 3 saat matematik almaz 6-7 saat matematik alir eger o alana yönelecekse. Lisede daralir üniversitede daha da daralir, yüksek lisans ve doktora üçgenin tepesidir. Fakat Türkiye'de söyle bir yaklasim var, üniversitede de diyelim ki Türkçe ile inkilap tarihiyle ilgili ders var, lisede de ortaokulda da var. Bizim her dersi azar azar yüzeysel olarak almak degil de, ben buna çukur kazmak diyorum. Çukur kaziyorsunuz bir sürü çukur ama kuyu kazamiyorsunuz, kuyu kazamazsaniz suyu bulamazsiniz. Kuyu kazmak derinlesmek gerekiyor, liselerdeki derslerin sayisinin azalmasi gerekiyor. Fakat bu salgin meselesi 2 ögretim boyunca bizi bir sikintiya soktu ve benim söyle bir prensibim var. Biz bir çalismanin pilotunu yapmadan ülkeye genellemek istemiyoruz çünkü bu bir deneme tahtasi degil, pilotu yapabilmek için de salgin müsaade etmedi. Yani okullar açik olmadigi için ben deneme çalismasi yapamadim ama insallah eylülden itibaren bunu baslatacagiz. Sonra da oradaki geri bildirimi alip ülke genellemesi yapacagiz."
Bakan Selçuk, kendisinin köpegi "Pergel"i sahiplenmesinin ardindan 20 bine yakin okulda hayvan besleme çalismasi yapildigini ve bu durumun kendisini çok mutlu ettigini, çocuklarin hayvanlarla iliskisinin egitimin en yüksek hedefleri arasinda oldugunu belirterek, okullarda daha fazla hayvan olmasi için elinden geleni yapacagini kaydetti.
(Bitti)
Milli Egitim Bakani Selçuk, Canli Yayinda Sorulari Yanitladi Açiklamasi (2)
'LGS tercih basvurulari 5 Temmuz'da basladi, 16 Temmuz saat 17.00'ye kadar devam edecek. Biz de yerlestirme sonuçlarini 26 Temmuz'da açiklayacagiz' 'Liselerdeki derslerin sayisinin azalmasi gerekiyor. Fakat bu salgin meselesi 2 ögretim boyunca bizi bir sikintiya soktu' 'Okullar açik olmadigi için ben deneme çalismasi yapamadim ama insallah eylülden itibaren bunu baslatacagiz. Sonra da oradaki geri bildirimi alip ülke genellemesi yapacagiz'