Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 'Mehmet Akif, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş döneminde yazıları, konuşmaları ve şiirleriyle edebiyatımıza damga vurmuş, İstiklal Marşımızı kaleme almış önemli bir şahsiyettir. Akif, İstiklal Marşı ve yüksek ahlakıyla, toplumsal sorunları gönülden anlatışıyla her zaman milletimizin ortak bir değeri olmuştur.' dedi.
Bakan Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Ankara Atatürk Lisesi'nde düzenlenen 'Akif'i Okumak Asım'ı Yaşamak' etkinliğinde yaptığı konuşmada, kitabının ilk ayeti 'oku' olan bir dinin mensuplarını okumaya teşvik etmenin yapılması gereken en doğru şey olduğunu belirtti.
Yılmaz, 'Bu coğrafyada yazılmış en önemli kitaplardan biri olan Mesnevi'de de 'dinle' diyor. Dolayısıyla biri okuyacak, okuduklarını anlatacak ve birileri de dinleyecek. İkisi de birbirinden ayrılmaz bir husus. Hangisi daha önemli. Muhakkak hepsi önemli. Ama ikisini bir kefeye koyarsak okumak çok önemli. Çünkü okursanız daha iyi görürsünüz ve daha iyi anlarsınız.' ifadelerini kullandı.
Bakan Yılmaz, Mehmet Akif Ersoy'u şükranla andıklarını ve anladıklarını vurgulayarak, 'Anmak anlamaktan geçer. Anlamadığınız sürece anmanın hiçbir anlamı yoktur. Boşuna bir zaman kaybı olur.' diye konuştu.
Yılmaz, şöyle devam etti:
'Mehmet Akif, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş döneminde yazıları, konuşmaları ve şiirleriyle edebiyatımıza damga vurmuş, İstiklal Marşımızı kaleme almış önemli bir şahsiyettir. Akif, İstiklal Marşı ve yüksek ahlakıyla, toplumsal sorunları gönülden anlatışıyla her zaman milletimizin ortak bir değeri olmuştur. Nazım Hikmet, 'Akif inanmış adam.' sözünü Akif hakkında söylüyor. Akif büyük bir şairdir. Çağının şairi, mütefekkir, ülkesinin derdini dert edinmiş, hiçbir gün kendi sıkıntısını dile getirmemiş, her an milletinin ıstırabıyla yanan bir yürek kelam ve kalem sahibidir.'
İsmet Yılmaz, Mehmet Akif'in, Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'yu adım adım dolaşarak, halka Anadolu kaybedilirse gidilecek başka bir yerlerinin olmayacağını anlatan, halkı yüreklendiren bir dava adamı olduğunu kaydetti.
- 'Batı, Ortadoğu'daki olaylara seyirci kaldı'
İlk Meclis'te milletvekilliği de yapan, İstiklal Marşı'nın yazarı Akif'i anmak kadar anlamanın önemine dikkati çeken Yılmaz, şunları söyledi:
'Akif olmasaydı, Çanakkale Savaşı ve ruhu, bugün bu derece anlatılamazdı ve anlaşılamazdı. Çanakkale tefekkürünü en iyi anlatan Mehmet Akif olmuştur. Mehmet Akif, Mehmetçiğin cephede kazandığı zaferi edebiyatımızda abideleştirmiştir. Birinci Dünya Savaşı'nda ordumuz Irak cephesini, Kut'ül-Amare zaferini kazanmıştır. Kut'ül-Amare gerçek bir zaferdir. İngilizler teslim olmuştur ve ordumuz büyük bir orduyu teslim almıştır. Ama halkımızın dimağında Çanakkale Savaşı kadar yer almamışsa, buradaki eksikliği edebiyatımızda işlenmemesine bağlamak gerekir.'
Mehmet Akif'in doğruluğuna, tevazu sahibi oluşuna ve alçakgönüllülüğüne işaret eden Yılmaz, Akif'in 'Ağlarım ağlatamam; hissederim söyleyemem. Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bizarım.' dizelerini okudu.
Bakan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
'Biz ne gördüysek ve görmeye devam ediyorsak, Mehmet Akif de onları gördü. Yaşadığı zaman diliminde ülkelerin parçalandığını, insanların yerinden yurdundan, bağlı olduğu değerlerden koparıldığını gördü Akif. Balkanlar'da, Kafkasya'da, Ortadoğu'da yakılan ateşleri ve yok edilen değerleri gördü. Bugün biz Somali'nin, Sudan'ın, Yemen'in, Irak'ın, Suriye'nin parçalandığını ve milyonlarca insanın yerini yurdunu terk etmek zorunda bırakıldığını görüyoruz. Mehmet Akif tek dişi kalmış medeniyetin temsilcisi Batı'nın, devrinde yaşanan olaylardaki rolünü sorumluluğunu büyük bir açıklıkla dile getirir.'
Bakan Yılmaz, Batı'nın Ortadoğu'da yaşanan olaylara seyirci kaldığını belirterek, 'Çıkmasından sorumlu olduğu olayların neticesi yollara dökülen mazlum, masum ve mağdur insanlara karşı kapıları nasıl kapattıklarını, sınırlara nasıl dikenli tel ördüklerini, bir balinaya, bir martıya göstermiş oldukları hassasiyeti bir insana göstermediğini görüyoruz. Ege'de Aylan bebeğe, Halep'te Umran bebeğe, hiçbir ilgi gösterilmediğini görüyoruz.' dedi.
Akif'in sıkıntıları aşma yolunu 'Ati̇yi̇ karanlık görerek, azmi̇ bırakmak' şiiriyle gösterdiğini, halka ümit aşıladığını vurgulayan Yılmaz, 15 Temmuz'un Mehmet Akif'in değerlerinin yaşadığını ortaya koyduğunu bildirdi.
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz Açıklaması
'Mehmet Akif, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş döneminde yazıları, konuşmaları ve şiirleriyle edebiyatımıza damga vurmuş, İstiklal Marşımızı kaleme almış önemli bir şahsiyettir. Akif, İstiklal Marşı ve yüksek ahlakıyla, toplumsal sorunları gönülden anlatışıyla her zaman milletimizin ortak bir değeri olmuştur'