GÖKSEL YILDIRIM - Insansiz hava araçlari (IHA) için gelistirilen yerli uydu terminalleri Anka-S ve Aksungur ile 500 saatlik uçus süresine ulasti.
AA muhabirinin edindigi bilgiye göre, Türk savunma sanayisi, milli IHA'larin uydu hava terminali ihtiyacinin yurt içindeki çözümlerle karsilanmasina yönelik çalismalarda önemli mesafe kazandi.
CTech Bilisim Teknolojileri AS, Türk Havacilik ve Uzay Sanayii AS'den (TUSAS) aldigi siparisler dogrultusunda teslimata devam ediyor.
Genis bant uydu haberlesme sistemleri 5 Anka-S ve Aksungur'a monte edildi. CTech uydu sistemiyle su ana kadar test faaliyetleri de dahil yaklasik 500 saatlik uçus gerçeklestirildi. Uydu birimlerinin yeni IHA'lara teslimatina yönelik çalismalar ise devam ediyor.
Son olarak Aksungur'da kullanilmak üzere 4 hava terminali siparisi alindi. Yapilan entegrasyon sonrasi Aksungur yerli uydu terminaliyle uçuslara basladi.
- Teslimatlar geçen yil basladi
CTech Genel Müdürü Cüneyd Firat, AA muhabirine, 2014 sonundan bu yana IHA uydu terminalleri konusunda çalismalar gerçeklestirdiklerini söyledi.
Ilk asamada prototipleme yapip yer testleri gerçeklestirdiklerini ifade eden Firat, burada alinan basarili sonuçlar dogrultusunda bugün semalarda görev yapmaya baslayan uydu terminalleri ve minHUB sitemlerini içeren sözlesmeyi TUSAS ile Temmuz 2018’de imzaladiklarini belirtti.
Firat, terminalin ilk uçus testlerinin Eylül 2019'da baslayip basarili sekilde devam ettigini dile getirerek, "Uçus testlerinin beklenen sekilde tamamlanmasi sonrasinda Temmuz 2020'de TUSAS’a ilk hava uydu terminal sevkiyatlarimizi yaptik. Bununla birlikte hava uydu terminallerimizin yer kontrol kismi olan Mobil Uydu Yer Terminalleri (MUYT) için TUSAS ile sözlesmemizi de Mart 2020'de imzaladik. MUYT sistemlerinin kabul testlerini ise Aralik 2020'de tamamlayarak ilk sevkiyat ve teslimatimiza Ocak 2021'de basladik. Bu süreçlerin sonucunda artik Anka-S ve Aksungur IHA'lar CTech uydu terminalleriyle uçmaya ve görev yapmaya basladilar." dedi.
CTech uydu terminallerinin halihazirda Anka-S ve Aksungur IHA’larda kullanildigini anlatan Firat, "Bundan sonraki süreçte beklentimiz, ürünlerimizin kazanacagi uçus tecrübesiyle ulusal ve uluslararasi alanda yer alan farkli IHA platformlarinda da kendine yer bulmasidir." diye konustu.
- Stratejik bir avantaj kazandiriyor
Uydu hava terminallerinin IHA’lara stratejik bir avantaj kazandirarak ufuk hatti ötesindeki binlerce kilometre menzilde operasyon kabiliyetine imkan verdigini vurgulayan Firat, sunlari kaydetti:
"Bu sistemlerin ilk defa yerlilestirilerek hizmete girmesinin oldukça önemli oldugunu degerlendiriyoruz. Zira bugüne kadar bu terminaller yurt disindan temin ediliyordu. Bu tür kritik alt sistemlerin yurt disi bagimli olmasi ihracatina önemli kisitlamalar getirebiliyor. CTech olarak ülkemizin ilk hava uydu terminalini gelistirip hizmete sunmaktan ve milletimizin bagimsizligina katkida bulunmaktan dolayi onur duyuyoruz."
- Yeni ürünler yolda
Cüneyd Firat, uydu terminallerinin niteliklerini gelistirmek ve bu alandaki ürün çesitliligini artirmak için çalismalarina yogun sekilde devam ettiklerini dile getirdi. Firat, "Kisa ve orta vade hedeflerimiz arasinda öncelik yurt içi ve disinda mevcut ürünlerimizi kullanan müsteri ve IHA platformlarinin sayisini artirmaktir. Bununla birlikte CTech'in ürün portföyünde yakin zamanda farkli bantlarda çalisan ve IHA disindaki hava platformlari ile deniz ve kara platformlarinda da görev yapacak mobil uydu terminallerini görebileceksiniz." dedi.
Milli IHA'lar Yerli Uydu Terminalleriyle Uçuyor
CTech tarafindan üretilen uydu terminalleri AnkaS ve Aksungur'a entegre edildi 5 hava araciyla testler dahil 500 saatlik uçus süresine ulasildi, yeni araçlara entegrasyon çalismalari devam ediyor CTech Genel Müdürü Cüneyd Firat: 'Bu sistemlerin ilk defa yerlilestirilerek hizmete girmesinin oldukça önemli oldugunu degerlendiriyoruz. Zira bugüne kadar bu terminaller yurt disindan temin ediliyordu. Bu tür kritik alt sistemlerin yurt disi bagimli olmasi hem platformun operasyonel bagimsizligina hem de ihracatina önemli kisitlamalar getirebiliyor' 'Bundan sonraki süreçte beklentimiz, ürünlerimizin kazanacagi uçus tecrübesiyle ulusal ve uluslararasi alanda yer alan farkli IHA platformlarinda da kendine yer bulmasidir'