Milli Mücadele Ruhu Bu Müze-Kütüphanede

Amasya Tamimi’nin imzalandigi tarihi Saraydüzü Kisla binasi, Amasya Valiligi tarafindan 8 ay önce modern bir kütüphane ve müzeye dönüstürüldü. Milli Mücadele’nin sembol binasina tasinan Il Halk Kütüphanesi’ne halkin ilgisi büyük oranda artti.

Amasya Valisi Mustafa Masatli, kayitli üye sayisinin sadece 8 ayda 10 bin kisi atarak 26 bine ulastigini açikladi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün baslattigi Milli Mücadele’nin ilk manifestosu niteligindeki Amasya Tamimi’nin imzalandigi Saraydüzü Kisla binasi, günümüzde müze ve kütüphane olarak kullaniliyor.

Erdogan’in talimatiyla insa edildi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla 15 yil önce aslina uygun sekilde insa edilerek hizmete girmesi sonrasi geçen yila kadar müze olarak kullanilan bina, 8 ay önce müze-kütüphaneye dönüstürüldü. Atatürk’ün karsilanmasini sahneleyen balmumu heykellerin bulundugu müze, binanin en üst katina tasindi. Diger üç katinda ise her yas grubuna uygun kütüphane ve internet kullanimi için alanlar bulunuyor. Her gün 08.00 ile 24.00 saatleri arasinda hizmet veren binada bulunan Milli Mücadele Salonu da yenilerek hizmete açildi.

"Tarihle kültürü, egitimi birlestirdik"

Daha önce Sultan II. Bayezid Külliyesi’nde hizmet veren halk kütüphanesinin fiziki imkanlarinin yetersiz olmasi nedeniyle olusan sorunu bu sayede çözüme kavustururken tarih ve egitimin iç içe oldugu bir konsept olustugunu belirten Vali Masatli, “Geçen yil burada bir dizi bakim çalismasi yaptik. Binanin üst katini müze olarak birakip alttaki üç kati kütüphane olarak hizmete açtik. Burada tarihle kültürü, egitimi birlestirip vatandaslarimiza sunmus oluyoruz” dedi.



Amasya Tamimi’nin 103. yildönümü

Çocuk, genç, yetiskin olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin bu alandaki ihtiyaçlarina cevap vermekten mutluluk duyduklarini anlatan Mustafa Masatli, “Sadece rakamlara baktigimizda buranin ne kadar ilgi çektigini çok iyi anlayabiliriz. 8 ay önce 16 bin olan kütüphaneye kayitli üye sayisi simdilerde 26 bini geçmis durumda. Özellikle gençlerimizin disarida vakit geçirmekten ziyade kütüphanemizde zamanlarini degerlendirmeleri çok önemli” diye konustu.

Binanin üst katindaki Milli Mücadele salonunda 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelen Atatürk’e verilen destegin görsellerle aktarildigina deginen Masatli, yayinlanisinin 103. yildönümü olan Amasya Tamimi’ne imza atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Milli Mücadele kahramanlarini rahmet ve minnetle andigini ifade etti.

Tatil amaciyla bulundugu kentte Yesilirmak’in kiyisindaki Saraydüzü Kislasi’ni gezen İçelli ögretmen Ayse Navgasin, “Kütüphane ve müzeyi birlestirmisler. Bir tarafta ögrenciler çalisiyor. Diger tarafta görseller ve heykeller var. Ikisini bütünlestirmeleri çok hosumuza gitti” seklinde konusurken, Van’dan gelen Erdi Isgören ise binanin tarihi ambiyansini etkileyici buldugunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile