Kahramanmaraş Kültür ve Sanat Evi tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi 'nde düzenlenen “Milli mücadelemizin ilk zaferi” konulu konferansta konuşan Özalp, Maraş 'ın kurtuluşunu ve Ermeni mezalimini anlattı. Tarihsel veriler ve elindeki vesikalarla, Fransız işgalcilerin ve Ermeni işbirlikçilerin Maraş 'ta uyguladığı vahşeti dile getiren Özalp, zaman zaman salondakileri duygulandırdı.Konferansın 13 Şubat 'a denk gelmesine de ilginç bir yorum getiren Özalp, “Bildiğiniz gibi Hıristiyan inancanda 13 sayısı uğursuzdur. Bunun nedenlerine bakacak olursak, Peygamber efendimizin doğumu olan 571 tarihinin rakamlarını topladığımızda 13 eder. İstanbul 'un fethi olan 1453 tarihinin rakamlarını topladığımızda, bu da 13 rakamına ulaşır. Buna benzer çok sayıda örnek verebilirim. Bizim dinimizde gün ve tarihlere uğursuzluk yüklemek yoktur. Bu nedenle konferansın 13 Şubat 'ta düzenlenmesi benim için ayrı bir anlam ifade eder.” diye konuştu.
Maraş milli mücadelesinin Türk İstiklal Savaşında çok ayrı bir yeri olduğunu dile getiren Özalp, “Bu nedenle kurtuluşa giden yol Maraş 'tan geçer. Maraş 'ın Fransız işgalinden kurtulması tüm Anadolu 'ya örnek olmuş ve bağımsızlık ışığı buradan dağılmıştır. Ben burada bir konuya değinmek istiyorum. Maraş 'ın kurtuluşunda Mustafa Kemal Paşa 'nın katkıları çok büyüktür. Kente gönderdiği Yörük Selim ve Kılıç Ali Bey gibi lider yapıdaki subaylar ve direnişin başındaki Arslan Bey çok önemli görevler ifa etmişler, halkı örgütleyerek direnişi başlatmışlardır.” şeklinde konuştu.
Ermeniler tarafından işlenen vahşi cinayetlere de değinen Özalp, 1895 Süleymanlı isyanından 1920 yılına kadar Maraş ve yöresinde 50 bin Türkün şehit edildiğini vurguladı. Bu katliamların tüm dünyaya anlatılması gerektiğine dikkat çeken Özalp, tarihçilere önemli görevler düştüğünü belirtti. Tüm bu gerçeklerin yeni nesle anlatılması ve tarihten ders alınması gerektiğini söyleyen Özalp, sözlerinin sonunda katılımcıların sorularını cevaplandırdı.Konferansı düzenleyen Kültür ve Sanat Evi Başkanı Oğuz Paköz ise Maraş 'ta uygulanan vahşeti unutmayacaklarını, unutturmayacaklarını kaydetti.
Sütçü İmam Olayı 'nı, Bayrak Olayı 'nı ve Abdal Halil Ağa Olayı 'nı anlatan Paköz, “Tüm bu olaylar çok önemlidir ve bir bütünün parçalarıdır. Yaşanmış bu olaylar bizlere Kahramanmaraş 'ta genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle, zenginiyle fakiriyle tek bir ferdin bile milli mücadeleden ve bağımsızlık inancından kaçmadığını gösteriyor. Bu güzel kenti bizlere vatan yapan ecdadımıza bir kez daha minnetlerimizi gönderiyor, tüm şehit ve gazilerimize Allah 'tan rahmet diliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Milli Mücadelemizin İlk Zaferi” Konferansı
Tarihçi Yalçın Özalp, “Maraş, kurtuluşa giden yolda en önemli köşe taşıdır.” dedi.