Milli Saraylar'dan Klasik Sanatlar Sergisi

TBMM Milli Saraylar’a bağlı Klasik Türk Sanatları Merkezince hazırlanan eserler, Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu

Klasik Türk sanatlarından Hat, Tezhip, Minyatür ve Ebru dallarında TBMM Milli Saraylar’a bağlı Klasik Türk Sanatları Merkezinin usta öğretici ve öğrencileri tarafından hazırlanan eserler, Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

TBMM Milli Saraylar’a bağlı Klasik Türk Sanatları Merkezinde 2004 yılından bu yana devam eden Klasik sanatlardaki eğitimler sonunda, öğretici ve öğrenciler tarafından her sene açılan "Geleneksel Yıl Sonu Sergisi"nin sonuncusu kapılarını açtı.

Milli Saraylar Klasik Türk Sanatları Merkezi’nde Levent Karaduman (Hat), Nilüfer Kurfeyz - Selim Sağlam (Tezhib), Taner Alakuş (Minyatür) ve Hikmet Barutçugil (Ebru) derslerini, tamamen klasik yöntemlerle öğrencilere aktarıyor. Bu çabanın bir neticesi olarak öğrencilerin ve usta öğreticilerin eserlerinden oluşan sergide ihtişamlı geleneğin, kağıda en ince haliyle süzülen yansımaları yer alıyor.

TBMM Milli Saraylar, klasik sanatların yaşatılması ve gelecek asırlara özünü kaybetmeden aktarılması için 2004 yılında, Yıldız Sarayı Ferhan binalarında, Klasik Türk Sanatları Merkezini kurdu. Hat, Tezhib, Minyatür, Ebru ve Osmanlı Türkçesi derslerinin ücretsiz verildiği ve her yıl yaklaşık 200'e yakın talebenin öğrenim gördüğü bu merkezde, usta eğitmenler sanatlarını icra ediyor ve öğrencilere, tüm bilgi birikimlerini aktarıyor.

Hocaların ve öğrencilerinin toplam 80 eserinin bulunduğu sergi, 25 Kasım'a kadar görülebilecek.

Tezhip sanatçısı Nilüfer Kurfeyz, sanat hayatına 1975 yılında daha lise öğrencisi iken başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Bu işe başlayan genç arkadaşlarımız hem büyük bir kültürel altyapı kazanıyor. Türk dünyasıyla, Türk kültürüyle, Osmanlı kültürüyle tanışıyor hem de kazanç elde ediyorlar. Sanatıyla hayatını kazanma döneminin başladığını söyleyebiliriz. Tezhip dalı, pahalı bir sanat. Ben bu sanatlara başladığım zaman, tezhibin adını bile söylemeyi beceremeyen insanlar vardı. Şimdi Klasik sanatların özellikle son 15 yılda büyük bir ilerleme kaydettiğini söylemeliyim."

Klasik sanatlara artan ilginin, kaliteyi düşürmesinin tabii olduğunu ifade eden Kurfeyz, zamanla sanata gerçekten gönül verip kaliteli eserler verenlerle sadece ilgi duyanların ayrılacağını ve eser vermeye devam edenlerin kalıcı olacağını dile getirdi.

Kurfeyz, klasik sanatları tercih edenlerin maneviyatı güçlü insanlar olduğunu aktararak, "Maneviyatı güçlü olanlar ve bu sanatı sevenler çok mutlu. Maneviyatla bağlı oup bu işin felsefesine inen insanlar çok mutlu ve çok başarılı olmak istiyorlar" dedi.

Sanat hayatı boyunca yaklaşık bin öğrencisi olduğunu hatırlatan Kurfeyz, bunlardan 20'sinin çalışmalarıyla adından söz ettirdiğini kaydetti.

Ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil ise Milli Saraylar bünyesinde kullanılmayan çok güzel mekanlar bulunduğunu söyleyerek, "Bizim ders yaptığımız yer, Sultan Ferhan Ahırları. Yıllardır boş duruyordu. Şimdi orası bir ilim ve irfan kaynağı olan sanat merkezi haline geldi. Çok güzel dekore edildi. Orada, Hat, Tezhip, Ebru ve Minyatür dersleri veriliyor. Hocalar da son derece feyiz alınacak nitelikte değerli hocalar. Milli Saraylar'ın bu hizmetine de teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile