Bakan Yılmaz, 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları çerçevesinde Sivas 4 Eylül Stadı'nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, ülkede her yıl yüzlerce uluslararası toplantı yapıldığını belirterek, ancak hiçbir toplantının ve organizasyonun Türkçe Olimpiyatları kadar akla ve ruha hitap etmediğini söyledi.
Bu işin arkasında hizmet ve hayırda yarış anlayışı olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Niyet hayır olunca ortaya çıkan da işte bu güzellikler oluyor. Hepimizi kucaklayan iyilik ve sevginin gücü oluyor. Bize de takdir etmek düşüyor'' dedi.
Bakan Yılmaz, dünyanın dört bir köşesinde Türk okullarını yapanların, hizmet aşkıyla buralara kadar gidenlerin, isimsiz kahramanların samimiyetlerinin, hesaba gelmez fedakarlıklarının ve azimli çabalarının bu tabloyu oluşturduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Onlar bu güzel tablo karşısında ne kadar gurur duyuyorlarsa, biz de onlar da daha çok gurur duyuyoruz. Türkiye'nin barış, kardeşlik, dayanışma mesajlarını en samimi şekilde dünyaya taşıyan bu okulların yöneticilerini de gönülden kutluyorum. Dünya küçülürken bu olimpiyatlar sayesinde Türkiye büyümekte. Türkiye'nin ihracatı bugün bu seviyeye gelmişse bilin ki bu okulların ve bu hizmet kervanının büyük bir katkısı var. Bugün yurt dışında hizmet veren yüzlerce okullarımız sayesinde Türkiye'nin fahri kültür elçileri yetişiyor.''
Türklerin, bir arada yaşadıkları milletlerin dillerinde de önemli izler bıraktığını anlatan Yılmaz, ''Bugün Bulgarca'da 4 bine yakın, Ermenice'de 3 binin üzerinde, Sırpça'da da yine 3 binin üzerinde Türkçe kelime var. Tabi bizim dilimizde de gerek Farsça'dan gerek Arapça'dan gerek Fransızca'dan gerekse diğer birçok dilden aldığımız kelimeler var. Bu ortaklık, birlikteliğin, ortak kültür oluşturmanın getirdiği zenginliktir. Farklı lisanlar bizi birbirimizden ayırmaz. Burada gördük ki 72 millet dahi gönül diliyle konuşursa, ana dili ne olursa olsun biriz, kardeşiz'' diye konuştu.
-''Barış ve huzur olsun istiyoruz''-
Ortak duygunun barış ve kardeşlik olduğunu belirten Yılmaz, ''Bunlar bizi buluşturur, bizi tanıştırır ve de kaynaştırır. Bugün burada bunu görmekteyiz. Hem ülkemizde hem de dünyamızda barış ve huzur olsun istiyoruz. Kendine inanan, kendine güvenen insanımızın dünyamızı nasıl imar ettiğini burada görüyoruz. Çocuklara Türkçe ile birlikte sevgiyi aşılayanlar, inanç ve kültür mirasımıza en büyük hizmeti gerçekleştiriyorlar. Bize tarihimizden gelen değerlerin sağlam bir şekilde yaşadığını, tarihte bizden öncekilerin yaptıklarını bu dönemde de bizim de yapabileceğimizi gösteriyorlar'' ifadelerini kullandı.
Bu çalışmanın takdire şayan bir hizmet olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''Bir insan tanımak, bir can tanımaya bedeldir'' sözünün güzel bir söz olduğunu belirterek, ''İşte burada cihanları tanımamıza vesile olan insanlara bir kez daha teşekkür ediyorum'' dedi.
-Konuk öğrenciler, izleyenlere neşeli anlar yaşattı-
16 ayrı ülkeden Sivas'a gelen 65 öğrenci, yaptıkları gösterilerle Sivas 4 Eylül Stadı'nı dolduran vatandaşlara neşeli anlar yaşattı. Programın sunuculuğunu yapan Mozambikli Shakira Yalunda, ''Sivas'ın Yollarına'' adlı türküyü söyleyerek izleyenlerden alkış aldı.
Programın final sahnesinde, Bakan Yılmaz, Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Ürgüp, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ve diğer protokol üyeleri, konuk öğrencilerle, havai fişek gösterileri eşliğinde ''Yeni Bir Dünya'' adlı parçayı koro halinde seslendirdi.
Ürgüp, konuk öğrencilere çeşitli hediyeler verdi .
Milli Savunma Bakanı Yılmaz Açıklaması
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkçe Olimpiyatları'nın önemine dikkati çekerek, ''Dünya küçülürken bu olimpiyatlar sayesinde Türkiye büyümekte. Türkiye'nin ihracatı bugün bu seviyeye gelmişse bilin ki bu okulların ve bu hizmet kervanının büyük bir katkısı var'' dedi.