Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Kütahya'da Açıklaması

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, sınır güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalara ilişkin, "Bazı yerlerde sensörlerle uyarı sistemi konuluyor, bazı yerlerde hepsi beraber yapılıyor ve bazı yerlerde güvenlik yolları yapılıyor. Dolayısıyla istiyoruz ki bu sınırlarımızı hem vatandaşlarımız için güvenlikli hale getirelim hem de 'kaçakçılık ve hukuk dışı faaliyetler bu sınırlar dolayısıyla yapılamasın' diye büyük bir çalışma devam ediyor'' dedi.

Yılmaz, AK Parti'nin Afyonkarahisar'daki 22. İstişare Toplantısı'nın ardından kente gelerek, Vali Şerif Yılmaz'ı ziyaret etti.
Annelerin Anneler Günü'nü kutlayan Yılmaz, AK Parti'nin istişare toplantısının partinin kurulduğu Afyonkarahisar'da yapıldığını söyledi.

Toplantının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasıyla sona erdiğini anımsatan Yılmaz, Kütahya'dan Ankara'ya döneceğini belirtti.

"Yarın 10|00'da A 400M büyük nakliye uçağını Türkiye teslim alacak, envantere dahil oldu. Kayseri'de Cumhurbaşkanımızın da dahil olacağı teslim töreni yapılacak" diyen Yılmaz, şunları kaydetti:
"Allah kısmet ederse ona katılacağız. Birçok ilimizde sivil, askeri, asker ile sivillerin kullanımında havaalanları var. Kültür Müsteşarı olarak da geldiğim Kütahya'da, şimdi daha güzel ve daha büyük Kütahya gördüm ve umudumuz var, daha iyi olacak. Kütahya'nın bugünü dünden daha iyi, hiç şüpheniz olmasın, yarın da bugünden daha iyi olacaktır. Hava Mania Planı'nı valimize, belediye başkanlığımıza gönderdik. Dolayısıyla bundan sonra hiçbir engel olmayacaktır. Adeta 'Kütahya'ya ilave yer kazandırdık' desek doğrudur. 'İnşallah bundan sonra daha iyi olur' diyorum ve bir engel ortadan kalkar. Biz, hizmet partisiyiz, ideoloji partisi değiliz. Milletimiz, 'Allah razı olsun, bunlar bir ihtiyacımızı gördü' derlerse, bundan büyük paye olmaz.
Dolayısıyla inşallah bu Hava Mania Planı'nın imzalanması ve bu yeni haliyle de Kütahya'ya yeni hizmet gelmiş oldu."
Yılmaz, seçimden önce verdikleri sözlerini yerine getirdiklerine dikkati çekerek, yapmayacakları şeyleri söylemediklerini aktardı.
Türkiye'yi ilk defa hızlı trenlerle tanıştırdıklarını vurgulayan Yılmaz, "İşte, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir çalışıyor. Allah nasip ederse bu ayın sonunda 29 Mayıs'ta Eskişehir-İstanbul açılacak. Yine hızlı trenler, inşallah Afyonkarahisar'dan İzmir'e geçecek. Öz söylüyoruz, milletimize ne vaat ettiysek hepsini gerçekleştiriyoruz. Tek dileğimiz, milletimizin hayır duaları bizimle olsun. İyi yaptığımız işlerde bizi desteklesinler, sıkıntılı olan işlerde de bizi uyarsınlar" değerlendirmesinde bulundu.
- Soruları yanıtladı
Yılmaz, Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığının başka ile taşınacağı söylentisiyle ilgili soruyu şöyle yanıtladı:
"Geçen yıl, Kütahya'daki tugaya 17 milyon liralık yatırım yaptık. Taşınacak bir yere, 17 milyon liralık yatırım yapılır mı? Bu yıl da 14 milyon liralık yatırım başladı ve devam ediyor. Allah nasip ederse 2015'in ağustos ayında tamamlayacağız yani geçen yılla bu yıl yapılacak yatırım 30 milyonun üzerinde. Taşınacak bir yere 30 milyonluk bir yatırım yapılır mı? Çok net söylüyoruz, istiyoruz ki her bulunduğumuz yeri daha iyileştirelim. Tugayımız burada kalıcı. Mehmetçiğimize daha iyi hizmet verebilmek için gerekli yatırımları da yapıyoruz.''
Sınır güvenliğine yönelik çalışmalarda gelinen aşamaların sorulması üzerine Yılmaz, güvenlik için sadece karakolların yapılmadığını, bazı bölgelere duvar da örüldüğünü anlattı.
Yılmaz, bir başka gazetecinin sınırlara yapılan karakollar hakkındaki sorusu üzerine ise; sınır güvenliği için sadece karakolların yapılmadığını anlattı.
''Bazı yerlerde sensörlerle uyarı sistemi konuluyor, bazı yerlerde hepsi beraber yapılıyor ve bazı yerlerde güvenlik yolları yapılıyor" diyen Yılmaz, şunları belirtti:
"Dolayısıyla istiyoruz ki sınırlarımızı hem vatandaşlarımız için güvenlikli hale getirelim hem de 'kaçakçılık ve hukuk dışı faaliyetler bu sınırlar dolayısıyla yapılamasın' diye büyük bir çalışma devam ediyor. Doğu Anadolu'nun İran sınırı yapıldı, Hatay bölümünün karakolları yapıldı. Aradaki sensörler ve güvenlik yollarıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Suriye bölümünde Nusaybin ve Ceylanpınar tarafında da çalışmalar devam ediyor ancak belli bir süre gerektiriyor. Bu sürede inşallah sınır güvenliğini en ileri duruma getireceğiz.''
- Sınır güvenliğine yönelik çalışmalar
Yılmaz, BDP'nin karakol inşaatları ve örülen duvarları protesto etmesine ilişkin ise yapılanların doğru olduğunu düşünmediklerini söyledi.

Partinin eylemsizliğinin kendileri için negatif gelişmelere yol açtığını düşündüklerini aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu negatif algıyı ortadan kaldırmak için bu eylemsizlik halini, gösteriler şeklinde ortaya koyuyorlar, bu doğru değil. Her ülke sınır güvenliğini almakla yükümlüdür. Kendi vatandaşlarının can güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bizim de yaptığımız bundan başka bir şey değildir. Bakın BDP, bunu yapıyor ancak Kuzey Irak'ta da yine Suriye'nin kuzeyindeki sınır güvenliğini, şu anda Irak'ın kuzeyindeki o özerk yönetim alıyor. Dolayısıyla önce oraya bir baksınlar. Aldıkları tedbirler, Türkiye'deki tedbirlerden kat kat fazladır. Bunlar, gerçeği ve doğruyu yansıtmıyor veya makul bir değerlendirme değildir. Her devletin kendi güvenliğini koruması ve sağlaması asli vazifesidir.''
- Bedelli askerlik tartışması
Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili düzenleme söylentilerine ilişkin ise şunları dile getirdi:
"Gündemimizde bedelli askerlik yok. 2011 yılının sonunda bununla ilgili yasa çıkardık, uygulaması 2012'de başladı.

Hatta bir aylık ilave süre verdik. 'Ola ki taksitler erken oldu, geçti' diyerekten. Dolayısıyla 460 bin vatandaşımızın faydalanabileceği yasayı çıkardık. 30 yaşından gün almış olanlar, 30 bin lira ödemesi kaydıyla 'işte bu vatan hizmetini ve görevini yapmış sayılacaklar' şeklinde. 460 bin kişi varken, 70 bin kişi başvurdu. Dolayısıyla kısa dönemlerde de bedelli askerlik söylentisi çıkarılması, askerlik dönemi gelenlerin askere gitme fikrini ertelettiriyor. Geçen dönem Silahlı Kuvvetlerimize 130 doktor silüsünü alarak askere gitmek için başvuru yaptı. 130 asker gelince dağıtımını yaptık. Kara, deniz, hava ve jandarma ancak gidip teslim olanların sayısı 30'du ve 100 kişi vazgeçti. Neden böyle olmuştur? Muhtemelen bu bedelli söylentileri kişilerin askere gitme kararlılığını da tehir ettiriyor.
O yüzden hep onu söylüyoruz. Affı da bedelliyi de kullanmamak lazım. 'Bütün gündemimizde af da bedelli de olursa, bunlar toplumun sosyal dokusunu bozar' diye düşünüyorum.''
Konuşmanın ardından Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Yılmaz'a çini tabak hediye etti.
Ziyarette, TBMM Kamu iktisadi ve Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, AK Parti Milletvekilleri Soner Aksoy, Vural Kavuncu, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ile AK Parti İl Başkanı İshak Gazel de yer aldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile