Milli Şehit Kaymakam Kemal Bey’in Ölümünün 95. Yılı

10 Nisan 1919 tarihinde idam edilen Kaymakam Mehmet Kemal Bey’in ölümünün 95. yılında yapılan basın açıklamasıyla anıldı.


Kaymakam Mehmet Kemal Bey’in ölümünün 95. yılında birçok dernek ve kurum tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, “14 Mayıs 1915 tarihinde İttihat ve Terakki hükümeti, seferberlik zamanı hainlerin ne şekilde cezalandırılacağına ve sürgün edilebileceğine dair bir kanun çıkarmıştır. Türk devleti ve askeri 1. Dünya Savaşı günlerinde 9 cephede birden savaşırken, Ermeni çeteleri başlarında patrikleri olmak üzere Türk ve Kürt köylerini şehirlerini basmış, isyanlar çıkarmış ve yüzbinlerce Müslüman Türk ve Kürt’ü katletmişlerdir. İşgal kuvvetleri ile birleşerek, Osmanlı devletini arkadan vurmuşlardır. Yozgat Boğazlayan Kaymakamı Kemal Bey de, bölgesindeki muhacir Ermenilerin tecavüze uğramalarını engelleyemediği gerekçesi ile suçlanmıştır. Bu nedenle işgal kuvvetleri ve Ermenilerin ısrarları ile önce Konya’da yargılanmış suçsuz bulunmuş, daha sonra Damat Ferit Paşa hükümeti Kemal Bey’in İstanbul’da Hayret Paşa divanında yargılanmasını istemiştir.

Kemal Bey, ‘Bunca yüksek dereceli yöneticiler dururken benim gibi küçük bir memurun suçlanmasını kabul etmem mümkün değildir’ diyerek kendisini savunur. İngiliz ve Ermeni yalancı şahitlerin ısrarlarına rağmen ceza vermekten kaçınan Hayret paşa istifa eder. Yeni yargıç Nemrut Mustafa Paşa idam kararını verir. Bu karar önce Şeyhülislam Sabri Efendiye, sonra Padişah Vahdettin’e imzalatılır. Kemal Bey, 10 Nisan günü henüz 35 yaşında idam edilir.

Kemal Bey, son sözleri olarak; düşmanların arzusu doğrultusunda idamına karar verildiğini, çocuklarının sahiplenilmesini ifade ettikten sonra, ‘Cephede
düşmana karşı savaşan bir nefer gibi şehadet şerbetini içmeye gidiyorum. eğer adalet buna diyorlarsa kahrolsun adalet’ diye bağırdı. Meydanda bulunan binlerce insan bu sözleri tüm İstanbul’da yankılanacak şekilde haykırdı.

Kemal bey sözlerine şöyle devam etti: ‘Türk milleti ebediyen yaşayacak, Müslümanlık asla zeval bulmayacaktır. Allah millet ve memlekete zeval vermesin. Fertler ölür, millet yaşar. Türk milleti ilelebet yaşayacaktır.

Tabutu Türk bayrağına sarılır. Tıbbiye ve mülkiyeliler tarafından hazırlanan çelenginde Türk milletinin büyük şehidi sözleri yazılıdır. Kadıköy’de törenle büyük bir halk kitlesi refakatinde ebedi istirahatgahına konur.

Bu sırada bir Tıbbiye öğrencisi şu konuşmayı yapar; ‘Kemal sen şu anda toprağa ektiğimiz bir çiçeksin. Senin dikenlerin o kadar büyüyecek ki, seni bu akibete layık görenlerin hepsini paramparça edecek, intikamın behemahal alınacaktır Kemal’.

TBMM, 14 Ekim 1922 günü Atatürk’ün yönetiminde çıkardığı bir kanunla Kemal beyi milli şehit ilan etmiştir. Allah rahmet eylesin” denildi.

Anma törenine katılan kuruluşlar şöyle:
"Aydınlar Ocağı Genel Merkezi, Anadolu Aydınlar Ocağı, Kartal Belediyesi Başkanlığı, Türk Ocağı Ümraniye, Türk Ocağı Kadıköy, Türk Ocağı Maltepe, Türk Ocağı Pendik, Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şb., Türk Eğitim Sen 3 nolu ŞB., Kamu Sen, Turan Araştırma Derneği, Uludağ Grubu, İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği, Türk Emekli Sen, Kartal Musiki Derneği, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, İstanbul Ülkü Ocakları İl ve 15 İlçe Başkanlıkları, Anadolu İrfan Ocağı, Kartal Atatürkçü Düşünce Derneği, Siyasi Partilerimizin Temsilcileri, Eğitim İş Sen 2 Nolu Şubesi, İstanbul Şehit Anneleri Derneği, İstanbul Erzurumlular Vakfı, Kartal Cumhuriyet Kadınları Derneği, Muharip Gaziler Derneği, Em.Subaylar Derneği, Kadıköy Belediyesi Başkanlığı.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile