Milli SIHA'larin Öncü Ismi Özdemir Bayraktar Son Yolculuguna Ugurlaniyor

Tedavi gördügü hastanede hayatini kaybeden Milli Teknoloji Hamlesi idealinin ve milli SIHA'larin öncü ismi Özdemir Bayraktar, son yolculuguna ugurlaniyor.

Baykar Yönetim Kurulu Baskani Özdemir Bayraktar'in Türk bayragina sarili cenazesi, Baykar Milli SIHA/IHA Sistemleri Ar-Ge ve Üretim Tesisi'ndeki törenin ardindan son yolculuguna ugurlanmak üzere Fatih Camisi'ne getirildi.

Cami avlusunu dolduran yakinlari ve sevenleri tabutu basinda Bayraktar'a dua ederken, esi Canan, çocuklari Haluk, Selçuk ve Ahmet Bayraktar burada taziyeleri kabul ediyor.

Bayraktar'in cenazesi, ögle vakti kilinacak cenaze namazinin ardindan Garipçe'deki aile kabristanligina defnedilecek.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Afrika'da bulunan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan basta olmak üzere birçok siyasetçi Bayraktar'in vefatinin ardindan sosyal medya paylasimlariyla ailesine ve sevenlerine bassagligi diledi.

Cumhurbaskani Erdogan, "Milli Teknoloji Hamlesi'ne hayalleriyle, gayretleriyle, mücadelesiyle yön veren, Baykar Yönetim Kurulu Baskani, kiymetli dostum Özdemir Bayraktar'a Allah'tan rahmet, ailesine ve milletimize bassagligi diliyorum. Milletimize yaptigi essiz hizmetler asla unutulmayacaktir." mesajini paylasti.

Bayraktar'in taziyesi, Istanbul'daki Baykar Milli S/IHA AR-GE ve Üretim Tesisleri'nde yapiliyor.

- Özgeçmis

Milli SIHA'larin öncü ismi, girisimci, yüksek mühendis ve sanayici Özdemir Bayraktar, ülkenin tam bagimsizligi için hayatini, sagligini ve varligini Milli SIHA'lara adadi.

1949 yilinda aslen Trabzon Sürmeneli olan Balikçi Lütfi Reis'in oglu olarak Sariyer'in Garipçe köyünde dünyaya gelen Bayraktar, Kabatas Erkek Lisesi'nden mezun oldu.

1967'de Istanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisligi bölümüne giren Bayraktar, basarili bir egitim döneminin ardindan 1972 yilinda mezun oldu. Mezuniyetinin ardindan 2 yil boyunca ITÜ Motorlar Kürsüsü Profesörü Ismail Hakki Öz'ün arastirma asistanligi görevini yürüterek içten yanmali motorlar konusunda yüksek lisans çalismasini tamamladi.

Türkiye'nin sanayi sektöründe öncü rol üstlenen birçok fabrikanin (Burdur Traktör, Istanbul Segman, Uzel vb.) kurulus ve yeni yatirimlar asamasinda teknik yönetici görevlerinde çalisti.

Istanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi'nden mezunu olan ve Türkiye Sinai Kalkinma Bankasi'nda bilgisayar programcisi olarak çalisan Canan Bayraktar ile dünya evine girdi. Özdemir ve Canan Bayraktar çiftinin bu evlilikten Haluk, Selçuk ve Ahmet adinda 3 çocuklari dünyaya geldi.

1984 yilinda otomotiv sektörüne yönelik yerlilestirme çalismalarina katki sunmak maksadiyla Baykar Makina'nin kurulusunda yer aldi. Tek bir matkap makinasi ile kurdugu Baykar'da hassas talasli imalat sektörüne yönelik birçok özgün makina tasarimi ve imalati, parça isleme aparat tasarim süreçlerini yönetti.

Baykar'in milli ve özgün Insansiz Hava Araci teknolojisi gelistirmesi atiliminda öncü rol üstlenen Bayraktar, bu projelerin hayata geçirilmesinde tasarim asamasindan prototip asamasina, imalat asamasindan yatirim planlamasina kadar her asamada aktif ve lider olarak yer aldi.

Baykar tarafindan TSK için gelistirilen ilk insansiz hava araci olan Bayraktar Mini IHA Ar-Ge çalismalarinin yapildigi 2005-2009 arasinda Güneydogu Anadolu Bölgesi'nde askerler ile birlikte gerçeklestirilen çalismalara liderlik yapti.

Özdemir Bayraktar, Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TIHA'ya karakterini veren özgün tasarimlarin da sahibidir. Hayati boyunca sahip oldugu mühendislik yetenegini her zaman güncel teknolojilerle harmanlayan Bayraktar'in çalisma hayatindaki azmi, kararliligi, inanci ve gelistirme sevki her zaman örnek gösterildi.

Bayraktar, Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar TB2 SIHA'larin Karabag'in Ermenistan isgalinden kurtulmasina sundugu katki nedeniyle 2021'de Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ilham Aliyev tarafindan Karabag Nisani'na layik görüldü.

Özdemir Bayraktar, dün 72 yasindayken hayata veda etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile