Mimar Sinan'ın 424. Ölüm Yıldönümü

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, Mimar Sinan'ın ölümünün 424. yıldönümü münasebetiyle açıklamalarda bulundu.

Mimar Sinan için her yıl geleneksel olarak mezarı başında anma programları düzenlediklerini ifade eden Severoğlu, "Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi 11 Nisan 2012 Çarşamba günü saat 17:30’da Mimarlar Odasında, Mimar Özgür Girişken'in hazırlayacağı, Metin Sözen'in anlatımıyla Mimar Sinan Belgeselinin gösterimi yapılacaktır. Ayrıca 21 Nisan 2012 tarihinde saat 15:30’da başlamak üzere, tarihi çevrede alan gezisi ve ardından Mimarlar Odası Kültür Evinde Mimar Sinan'la ilgili sohbet ve Halil Birecikligil tarafından hazırlanacak gramofon dinletisi yapılacak. Programlarımız, 14 Nisan’da Mimarlar Odası genel kurulu olduğundan bir hafta sonra yapılacaktır. Mimarlar Odası olarak, Sinan'ın kendi çağından günümüze dek yapıtlarıyla sunduğu mesajı doğru anlayarak bundan dersler çıkarmanın, O'na, toplumumuza ve mimarlığa olan borcumuzun bir gereği olduğu inancıyla mesleki çalışmalarımızı sürdürme çabası içerisindeyiz. Bu kapsamda öncelikle Koca Sinan'ın tarihsel süreçte ve günümüzün mimarlık ve şehircilik ortamı içerisinde ifade ettiği değerleri bir kez daha anımsıyoruz. Duru, yalın, dolgun kitleler üzerinde dengelenen ana kubbe ve kubbecikler dizgesini kuran, mühendislik yeteneği ile mimarlık zarafetini bütünleştiren büyük ustanın eserleri, bulunduğu kentlere siluet, estetik, sanat ve kimlik değerleri katmıştır. Yarattığı eserleri çevresiyle, doğayla ve insanla barışık bir yapılaşmanın görkemli anıtsal örnekleri olarak mimarlığın evrensel değerleriyle buluşmuştur. Günümüzde dahi bu yapıtlar, bulundukları kentleri biçimlendirmekte, yaşamımızı etkilemekte ve mimari nitelikleri nedeniyle bilimsel araştırmaların ilgi odağında yer almaktadırlar" dedi.

Severoğlu, "Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi olarak, Anadolu'dan Balkanlar'a uzanan geniş bir coğrafyada Dünya mirasına çok sayıda anıtsal eser kazandıran Koca Sinan'ı ölümünün 424. yılında saygıyla anıyoruz" ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile