Son olarak 1986-1989 yillari arasinda restore edilen köprünün bazi bölümlerinde çatlaklar ve çökmeler olustugu ögrenildi. Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün, 454 yildir ayakta duran tarihi köprünün restore edilmemesi durumunda daha ciddi sorunlarla karsilasabilecegine vurgu yapti. Karayollari Genel Müdürlügü ve Vakiflar Genel Müdürlügü ile yapilan resmi yazismalarin tamamlandigini kaydeden Baskan Akgün, “Insallah çok kisa zamanda bu köprü yapilir. Hem böyle muhtesem bir eser kurtarilir hem de vatandasin tepkisi ortadan kaldirilir” dedi.
“En ufak bir depremde çökebilir”
Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü’nde restorasyon islemlerine ivedilikle baslanmasi çagrisinda bulunan Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün, “Kanuni Sultan Süleyman ismi de zaman zaman bu köprüye verilmistir ama tüm halk bunu Mimar Sinan Köprüsü olarak bilir. Mimar Sinan Köprüsü’nün özelligi su; yaklasik 700 metre uzunlugunda, 7 metre 17 santim genisliginde. Daha düne kadar Trakya’ya giden buradan tanklarin, toplarin üzerinden geçtigi bir köprüydü. 1990’da Büyükçekmece Belediyesi olarak biz burasini trafige kapattik. Ondan önce bütün Trakya’nin yükünü çekiyordu. Bu kadar muhtesem bir köprü bugüne kadar ayakta kalmissa önce Mimar Sinan’in buradaki dahiligi, büyüklügü, büyük mimarligi ortaya çikiyor. Ikincisi bakimi zaman zaman yapilmisti. 1989 yilinda ben de taraf olmus ve o günkü Kültür Bakanligi’ni da devreye sokarak tamir, onarim bakimini yaptirmistik. Simdi ileride birazdan göreceksiniz kemerin birisi tam ortadan yarildi. Bu çok tehlikeli. Komple çökebilir. Ufak bir depremde çökebilir ve birçok yerde deformasyonlar basladi.
Bu deforme olan yerler daha önce 1989’larda 1980’lerde yapilan restorasyonun disinda kalan yerler. O zamanlarda o kisimlara da yapilsaydi Mimar Sinan Köprüsünde bu tehlike çanlari çalmayacakti. Ipek yolu üzerinde bulunan Türkiye’ye Dogudan Batiya, Avrupa’ya baglayan ilk en önemli geçitlerimizden olan Mimar Sinan Köprüsü bugün tehlike çanlari çaliyor. Vakiflar Genel Müdürümüze, Karayollari Genel Müdürlügümüze çok tesekkür ediyorum. Yaziyla kendilerine bildirdik. Son yapmis oldugum telefon görüsmelerinde kisa zamanda ihaleye çikacagini ve Mimar Sinan’in eserlerinden sadece Büyükçekmece’deki bu muhtesem eserinde imzasi vardir. Eserleri arasinda saheserim dedigi eserlerden biridir. Kisa zamanda ihaleye çikacagini ve köprünün de kurtulacagini ifade ettiler. Bunun takipçisi olmak zorundayiz. Çünkü deprem kapimizda. Biraz sonra sizinle konusurken karsilasmamamiz veya ne zaman karisilacagimiz bilinmiyor. En büyük endisem küçük depremde de köprünün deforme olan kemerleri yakilabilecek. Kemer yikildigi zaman köprü yikildi. Kisa zamanda Karayollari ve Vakiflar bu isi çözecek diye inaniyorum. Önemli olan ihalenin yapilmasi.”
Mimar Sinan'in Saheseri Olan Tarihi Köprü Yikilma Tehlikesi Altinda
Mimar Sinan’in ’’Eserlerimin içerisinde saheserimdir’’ dedigi Istanbul Büyükçekmece’de bulunan yapimi 1567 yilinda tamamlanan tarihi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü alarm veriyor. Mimar Sinan’in üzerinde imzasini da tasiyan saheser köprüde meydana gelen çataklar ve çökmelere dikkat çeken Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün, “Köprü en ufak bir depremde çökebilir” dedi.