Şehzadeler Belediyesi ve Manisa Mimarlar Odası İşbirliği ile Heykeltraş Mustafa Toygar’a yaptırılan Mimar Sinan büstünün açılışı, büyük ustanın Ege Bölgesindeki tek eseri olan Muradiye Camiinin girişinde gerçekleştirildi.
Açılışa Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Şehzadeler Belediyesi Başkan Yardımcıları Bilal Demir, İsmail Önal, Ahmet Songüler, Manisa Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek, İzmir Mimarlar Odası Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, AK Parti Manisa Kadın Kolları Başkanı Fisun Kumbaracı ve çok sayıda davetli katıldı.
Mimar Sinan tarafından ölümünden sadece 3 yıl önce yapılan 431 yıllık Muradiye Camii, mimarının büstüyle bütünleşti. Şehzadeler Belediyesi Mehter takımının konseriyle başlayan programda vatandaşlara lokma ikram edildi. Açılış konuşmasını yapan Manisa Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek, “Her yıl 9 Nisan tarihinde ülkemizde Mimar Sinan’ı anma günü olarak kutlanmaktadır. Bizler de bu özel gün çerçevesinde Mimar Sinan’ın Ege Bölgesindeki tek eseri olan Muradiye Camii ve Muradiye Camii Külliyesi önünde toplandık. Mesleğimizin atası olan Sinan’ı anmak adına Şehzadeler Belediyesi ile ortak yürüttüğümüz proje kapsamında Mimar Sinan’ın büstünü yaptırdık” dedi.
Şehzadeler ilçesinin bir tarih şehri olduğunu kaydeden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise “Şehzadeler bir tarih şehri, bir medeniyet şehri. Her bir sokağımızdan tarih fışkırıyor. Şanlı ecdadımızın sayısız eserleri var. Onlardan birisi de Mimar Sinan’ın Ege Bölgesindeki tek eseri olan Muradiye Camiimiz. Bu caminin bizim açımızdan ayrıca da bir önemi var. Şehzadeler Belediyesi yeni kurulmuş olan bir belediye. Belediyemizin logosunu meclisimizde oy birliğiyle kabul ettik. Bu logonun içerisinde de Muradiye Camiinin vektörel çizimi var. Yani adeta Şehzadeler’in bir simgesi haline gelmiş olan bir eser. Bu eseri büyük mimarımız Miimar Sinan hayatının sonlarına doğru vefatından 3 yıl önce gerçekleştirdi. 1585 yılında tamamlandı. Bildiğim kadarıyla iki yıllık bir süre içerisinde bu muhteşem eser tamamlanmış oldu. Bugün gelişmiş imkanlarla, son teknolojiyle dahi böylesine değerli eserlerin ne kadar sürede yapıldığını gördüğümüz zaman o günün şartlarında 1583-1585 yılları arasında böylesine muhteşem bir eserin yapılmış olması da farklı bir anlam ifade ediyor. Mimar Sinan’ı rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz.” diye konuştu.
“Şehrimize, ülkemize hizmet etmiş olan tüm ecdadımızı rahmetle anıyoruz” diyerek konuşmasına devam eden başkan Çelik şunları söyledi:
“Bize düşen kendilerini unutmamaktır. Kendilerinden dersler almaktır ve ecdat yadigarı eserlerimize sahip çıkmaktır. Şehzadeler Belediyemizin sloganı da ‘Geçmişten Geleceğe’dir. Bir ayağımız mazide olacak, değerlerimizde olacak. Şanlı tarihimizi ecdadımızı, onların miras bıraktığı eserleri bileceğiz. Bir ayağımız da atide olacak. Muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine ülkemizi ve şehirlerimizi taşıyacağız. Bu idealle çalışıyoruz. Mimarlar Odası bu teklifi bana sunduğunda kendilerine çok teşekkür ettim ve değerli başkanım Ferdi Beyin de ifade ettiği gibi gerçekten bende heyecanlandım. Emeği geçen arkadaşlarımızın hepsine yürekten teşekkürlerimi sunuyorum.”
Yapılan konuşmaların ardından Mimar Sinan’ın büstü alkışlarla açıldı. Büstün açılışının ardından heykeltraş Mustafa Toygar ve büstün yapımında emeği geçenlere plaket takdim edildi.
Mimarların Mimarı Eseriyle Buluştu
Mimar Sinan’ı anma günü etkinlikleri kapsamında büyük ustanın Ege Bölgesindeki tek eseri olan Manisa’daki Muradiye Camii’nin girişine yerleştirilen büstün açılışı gerçekleştirildi.