Tokat ve İzmir’deki fabrikasından 65 ülkeye meyve suyu ihraç eden DİMES, Gaziosmanpaşa Üniversitesi işbirliğinde 1 milyon 200 bin TL’lik San-Tez projesini hayata geçirdi. DİMES Genel Müdürü Erol Diren’in stok ihtiyaçlarından doğan “akıllı depolama sistemi” 3 yılda hazırlandı. Sistemin can damarı olarak geliştirilen tırtıl adı verilen 12 santimetre yüksekliğindeki mini taşıyıcı robot 1,5 tonluk yükü kaldırılarak rafların içinde taşıma yapıyor. Depreme dayanıklı olarak üretilen 4 katlı raflar hacmin verimli olarak kullanılmasını sağlıyor. Uzaktan kumanda veya programlanarak çalışan sistem sayesinde depo alanın yüzde 95’i kullanılabiliyor. Zaman ve stoktaki ürünlerin takibi ve sevk edilmesinden büyük avantaj sağlayan proje ile ayrıca yurt dışından makine ithalatının önüne geçilmesi hedefleniyor
DİMES Genel Müdürü Erol Diren, Türkiye’de raf sistemi yapan firmaların mekik, tırtıl adını verdikleri aletleri yurt dışından getirdiklerini kaydetti.
Kendilerinin geliştirdiği bu sistemin yurt dışından gelen ürünlere alternatif olduğunu belirten Diren, “Tamamen yerli üretim. Bazı parçaları yurt dışından getirtiyoruz. Bunların tanesi 25 bin euro. 200 tane bu araçtan sipariş ettiğinizde 5 milyonluk bir ithalatın önünü kesecek. Bunun karşılığında ise piensi ve motorla ilgili en fazla 1 milyonluk euroluk ithalat yapılacak. Yani ithalatta ülkemiz yüzde 80 tasarruf sağlamış olacak. Bu katma değer ülkemizde kalacak” dedi.
Diren, akıllı raf sisteminin ihtiyaçtan doğan bir proje olduğuna işaret eden Diren, “Lojistik sistemde depolamak önemli. Yaklaşık 3 yıldır sürdürdüğümüz çalışmalar sonucu böyle bir proje ortaya çıkarttık. Bu projeler yurt dışında yapılan projeler ama Türkiye’de yoktu. Türkiye’de sadece raf sistemleri vardı. Biz bunu otomatik hale getirmek için bu çalışmayı yaptık. Bu çalışmayı Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitemiz ile birlikte geliştirdik. Projenin yüzde 75’lik kısmını Tokat'taki küçük sanayi sitesinde gerçekleştirdik. Üniversite sanayi işbirliğine iyi bir örnek olmasını diliyoruz” diye konuştu.
HACMİN YÜZDE 95’İ DEPOLAMA AMACI İLE KULLANABİLİYOR Sistemin takibinin tamamen bilgisayar üzerinde kayıtlı olması nedeni ile depodaki stokların takibi ve dolayısı ile işleri kolaylaştırdığını ifade eden Diren, konuşmasına şöyle devam etti: “Depoda ürünün kaybolması, ürünün tarihinin eskimesini ortadan kaldırıyor. Kısacası verimliliği artırıyor. Geliştirdiğimiz bu proje ile daha az bir alanda daha çok depolama yapmak mümkün. Geliştirdiğimiz bu sistemle hacmin yüzde 95’ini depolama amacı ile kullanabiliyoruz. Rafın olmadığı yerlerde sadece taban alanı kullanılıyor ve üstü boş kalıyor. Diğer raf sistemlerde ise forkliftlerin çalışabileceği alanlar çok büyük kayıp alanlara sebep oluyor ve depolama hacminin yüzde 50’sini kullanabiliyorsunuz. Bunun otomatik olması aynı zamanda eksi 20 derecede depolama yapılan donmuş ürünlerde zor şartlarda yapılan çalışmaların daha rahat yapılmasını sağlıyor.”
Mini Robotla Akıllı Depolama Sistemi
Tokat’ta hayata geçirilen mini robotla “akıllı depolama sistemi” yurt dışından gelen ürünlere alternatif olacak.