Minik Bedeni Robotik Cerrahiyle Sağlığına Kavuştu

ŞENGÜL OYMAK - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ilk kez robotik cerrahi yöntemiyle inmemiş testis ameliyatı yapılan 18 aylık Ensar Tezgak, sağlığına kavuştu.

Ailesinin sağ testisinin olmadığını fark ederek Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine götürdüğü Ensar bebeğin, yapılan tetkiklerin ardından ameliyat edilmesine karar verildi.

Bebek, robotik cerrahi yönetimiyle 15 dakika süren ameliyatla sağlığına kavuşturularak ertesi gün taburcu edildi.

Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Gürocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk ürolojisinin çok özel bir uygulama alanı olduğunu söyledi.

Gürocak, inmemiş testis tedavilerinde hormon tedavisinin kullanımının neredeyse terk edildiğini, cerrahi yöntemlere yönelindiğini belirterek, ameliyatlarının robotik cerrahiyle yapılmasının pek çok avantajı olduğunu dile getirdi.

Bu ameliyatın kendi alanında Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Gürocak, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bu kadar küçük çocuğa robotla ilk kez ürolojik ameliyat yapıldı. Hastayı ameliyatın ertesi günü taburcu ettik. Hiçbir ek problemle karşılaşmadık ve kozmetik olarak da son derece başarılı bir cerrahi yöntem uyguladık. Mevcut hastada uyguladığımız cerrahi girişim, robotun kollarının karına yerleştirilmesi işlemi sonrası sadece 15 dakika sürmüştür. Aynı işlem, laparoskopik olarak, bu cerrahi yöntemlerini sık yapan bir çocuk üroloğunda bile bazen 60 dakikayı bulabiliyor. Bu aradaki süreç farkı da hastanın daha az anestezik maddeye ve karbondioksite maruz kalmasını sağlıyor. Bu, 18 aylık bir çocuk için klinik önemi olan bir farktır. Laparoskopik teknikte cerrah, fiziki olarak oldukça garip bir pozisyonda ameliyatı yapmaya çalışırken, robotla sadece konsola oturup çok konforlu ve kısa bir sürede işlemi bitiriyor."

Gürocak, bu ameliyatların Türkiye'de yapılmasının büyük önem taşıdığına değinerek, "Yurt dışında da çok nadiren ve sadece referans merkezlerdeki cerrahlar tarafından uygulanan bu yöntem hakkında henüz literatüre bir katkıda bulunulmamıştır. Bu açıdan bakıldığında yöntemin ülkemizde uygulanması takdir edilmesi gereken bir durumdur" ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile