Miniklere “Ağız ve Diş Sağlığı” Anlatıldı

Miniklere “Ağız ve Diş Sağlığı” Anlatıldı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, anaokulu öğrencilerine ağız ve diş sağlığı anlatıldı.

Özel Kosova Ufkum Ana sınıfı ve İlkokulu öğrencilerine Ortodonti Uzmanı Nazlı Hasanoğlu Nalcı ve eşi Protetik Diş Tedavi Uzmanı Mehmet Serdar Nalcı tarafından konferans verildi.

Ardından öğrencilere ağız ve diş sağlığı taraması yapan Hasanoğlu Nalcı çifti, miniklere diş macunu ve fırça hediye etti. Ayrıca çizgi filmle minikler diş fırçalamaya özendirildi.

Nazlı Hasanoğlu Nalcı, "Gazlı içeceklerde bulunan asit ve şeker diş minelerini zedelemektedir. Oluşan diş çürükleri sinirlere, diş köküne veya dişin alt kısmında bulunan bölgeye ulaştığı zaman diş özü dokusunun ölümüne sebebiyet veriyor. Hemen tedavi edilmediği takdirde diş ve diş eti apsesine yol açıyor" dedi.

PEYNİR FAYDALI
Ağız ve diş sağlığı için en tehlikeli gıdanın karamelli çikolata ve kola olduğunu ifade eden Hasanoğlu Nalcı, "Bu gıdaların yenilmesinin ardından mutlaka dişlerin fırçalanmasını tavsiye ederim. Şeker yenildikten sonra dişlerin temizlenmesini gerektiren bir maddedir. Şekerli ve yapışkan gıdalar dişlere yapışarak, boşlukları doldurup bakteri üremesine zemin oluşturmaktadır. Çürüğe karşı dirençli dişler için dengeli beslenmemiz gerekmektedir. Diş çürüğüne sebep olan, plak asitlerini oluşturan nişastalı veya şekerli gıdaları kısıtlayan dengeli bir beslenme tarzını benimsemeliyiz. Vitamin ve mineral çeşitlerine ek olarak, çocukların beslenmesi için çok miktarda kalsiyum, fosfor ve uygun seviyelerde florür gerekir. Florür, çocukların diş çürüğüne karşı en büyük koruyucusu iken, sık sık abur cubur yenilmesi ise dişlerin en büyük düşmanıdır. Kalsiyum diş sağlığımız için en faydalı maddelerden. Kalsiyumun kemik sağlığımıza ne kadar faydalı olduğunu siz de biliyorsunuz. Peynir diş sağlığını korumaya yardımcı. Diş sağlığımız için faydalı gıdalardan bir diğeri de peynirdir. Süt ve süt ürünlerinin zaten diş sağlığı için birçok yönden faydası var. Peynir sayesinde dişimizdeki minerallerin azalması önleniyor, böylece diş minesi zayıflamadan diş çürüklerinden korunuyoruz. Aynı zamanda peynir dişimizde bulunan plakların içindeki asitlerin etkisini de azaltıyor" diye konuştu.

Doğru ve düzgün diş fırçalama için temizleme gücü yüksek kaliteli bir diş fırçasının tercih edilmesi gerektiğine işaret eden Hasanoğlu Nalcı, "Diş macunu diş fırçasının kıllarının boyu kadar değil, leblebi tanesini geçmeyecek kadar konulmalıdır. Dişler günde en az 2 kez sabah ve akşam fırçalanmalıdır. En önemli fırçalama gece yatmadan önce yapılandır" ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile