AKİB Başkanı Aymen, yaptığı açıklamada, tüm kulislerde sıcak paranın çekileceğinin konuşulduğu, altının ciddi değer kayıpları yaşadığı, doların çeşitli müdahalelere maruz kaldığı ve Türkiye ekonomisini zor günlerin beklediğinin fısıldandığı bugünlerde, ihracatçılar olarak tedbirli ve öngörülü olmak ve kendilerine verilen misyonu yerine getirerek yola devam etmek zorunda olduklarını bildirdi.
Açıklamasında, ''Tüm bu ihtimal ve söylentilerden daha önemlisi, hedef pazarlarımızdaki sosyo-ekonomik durumların biz ihracatçılara yaşatabileceği muhtemel olumsuzluklardır'' diyen Aymen, şöyle devam etti:
''Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri sektörü olarak ihracatımızı 2023 hedefine ulaştırmada belirlediğimiz hedef ülkelerin başında gelen ve sektörümüzün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke olan Irak’a ihracatımız bu ay da değer bazında yüzde 17,5’lik artışını sürdürmüştür. Ancak daha önce de altını çizdiğimiz gibi firmalarımızın, 1 Temmuz 2013’ten 1 Ekim 2013’e ertelenen Irak’ın 'Sevk Öncesi İnceleme' uygulamasına mobilya ürünlerini de dahil edecek olması konusunda gereğini yapmaları kaçınılmazdır. Bu pazarda kısa süreli de olsa bir boşluk bırakmak, başka ülkelere şans yaratır ve uzun vadeli kayıplara sebep olabilir.''
MISIR'A İHRACAT AZALDI
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanı Bülent Aymen, ''Mısır’da yaşanan darbe sonucu yeni bir boyut kazanan Mısır-Türkiye ilişkilerinin ihracatımıza yaptığı etkiler, rakamlara yansımaya başlamıştır. Mısır’a sektörümüzden Türkiye genelinde gerçekleşen ihracat değer bazında yüzde 21,7 oranında azalırken, AKİB’den gerçekleşen ihracat değer bazında yüzde 58,8 oranında düştü'' ifadelerini kullandı.
Aymen, Mısır’a ro-ro seferlerinin durması ile Mısır’ın Türk vatandaşlarına getirdiği vize kolaylığı uygulamasını iptal etmesi ve daha da kötüsü, Mısır Sanayiciler Federasyonu’nun Türkiye ile 27 işbirliği anlaşmasının dondurulması çağrısında bulunduğu gibi iddiaların Türk ihracatçısını bu pazarda da zor günlerin beklediğinin göstergesi olabileceğini de kaydetti.
Sektör ihracatçılarının öngörüyle bakması gereken bir diğer ülkenin de 31 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması planlanan Gürcistan olduğunu kaydeden Aymen, ''İki dönem üst üste cumhurbaşkanı seçildiği için bu yıl yeniden aday olamayacak Saakaşvili’nin yerine şimdilik üç kişinin adaylığı açıklanmıştır. Temennimiz, Gürcistan’ın hangi liderin kontrolüne girerse girsin, Türkiye ile olan siyasal, ekonomik ve toplumsal bağlarını sürdüreceği ve Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan yönünde şekillenmiş bölgesel işbirliği bloğundan ayrılmaması yönündedir. Yine de süreç dikkatle izlenmelidir, zira Gürcistan sektörümüzden en fazla ihracat olan ilk 10 ülke içerisindedir'' dedi.
SURİYE'YE MOBİLYA VE KERESTE İHRACATI DURDU
Suriye ile olan durumun ihracat rakamlarına yansımalarının çoktan başladığını bildiren AKİB Başkanı Bülent Aymen, ''Hem Türkiye geneli hem de AKİB ihracatımızda miktar bazında düşüşler yaşanmıştır. Bu düşüşlerin değer bazına yansımamış olması, ürün gruplarının özelliğinden kaynaklanmıştır. Kereste, mobilya gibi mal grupları ihracatımız tamamen durmuştur'' ifadelerini kullandı.
Aymen, tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye geneli ağaç ve orman ürünleri ihracatında temmuz ayı bazında yüzde 21,79’luk artışla 391 milyon dolarlık ihracat rakamının yakalandığını belirterek, ''Akdeniz İhracatçı Birlikleri Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri ihracatında ise yüzde 9,06’lık artış yaşanmış ve yaklaşık 48 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. Bu vesileyle tüm ihracat camiasının ve basın mensuplarının mübarek ramazan bayramını kutlar, saygılar sunarım'' dedi.
Mısır'a İhracat Yüzde 58,8 Azaldı
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanı Bülent Aymen, Mısır'da yaşanan darbe sonucu yeni bir boyut kazanan Türkiye-Mısır ilişkilerinin ihracatımıza yaptığı etkilerin, rakamlara yansımaya başladığını belirterek, ''Mısır’a sektörümüzden Türkiye genelinde gerçekleşen ihracat değer bazında yüzde 21,7 oranında azalırken, AKİB’den gerçekleşen ihracat değer bazında yüzde 58,8 oranında düştü'' dedi.