Mısır Çarşısı Davasında Sanık, Kürtçe Savunma Talep Etti

Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamaya ilgili davada, sanıklardan biri yargılamanın başlamasından 14 yıl sonra Türkçe konuşarak kendisini savunamadığı gerekçesiyle Kürtçe savunma talebinde bulundu.

Mahkeme sanığın bu talebini reddetti.

Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili alınan beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Sosyolog Pınar Selek’in de yargılandığı davaya devam edildi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde üçüncü kez devam edilen yargılamanın 6. duruşmasına başka suçtan hükümlü sanık Maşallah Yağan getirildi.

Pınar Selek ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada talepleri sorulan savcı Mehmet Akif Ekinci, “Geçici olarak duruşmaya çıktığımızdan dolayı daha önceki savcının mütalaasına katılıp katılmama konusunda görüşümüzü sunmak için dosyanın tarafımıza verilmesini talep ediyorum.” dedi.

Pınar Selek’in avukatlarından Akın Atalay da, “Mahkeme bizim hakkımızda Şubat 2011’de karar vermişti. Savcılığın mütalaaya karşı görüşünden sonra biz de beyanda bulanacağız.” diye konuştu.

Sanık Maşallah Yağan ise bugüne kadar Türkçe savunma yaptığını ancak Türkçe olarak kendini ifade edemediğini sileri sürdü. Sanık Yağan, Kürtçe savunma yapmak istediğini ve Kürtçe tercüman atanmasını talep etti.Taleplerle ilgili değerlendirme yapan mahkeme heyeti, sanık Yağan’ın geçmişte Türkçe konuştuğunu ve Türkçe’ye vakıf olduğunun anlaşıldığını belirterek Kürtçe savunma talebini reddetti. Dosyanın esas hakkındaki mütalaaya katılıp katılmama konusunda beyanda bulunmak üzere savcıya verilmesine karar veren mahkeme heyeti, sanık avukatlarına savunma yapmaları için süre verdi. Duruşma 22 Kasım’a ertelendi.

Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlama ile ilgili davada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek’in yine beraatına karar vermişti. Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için “müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın” demişti.

Pınar Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı.Bunun üzerine dosyanın yeniden geldiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011’de görülen duruşmada, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti.7 Mart 2012’de esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Uysal, sanıklar Heval Öztürk, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk’ün “Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir Devletin hakimiyeti altına koymaya veya Devletin istiklalini tenkise veya birliğini bozmaya veya Devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmağa matuf bir fiil işlemek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istemişti. Sanık Maşallah Yağan’ın 4 Temmuz 1998 tarihinde Küçükyalı İdealtepe 50. Yıl Parkı’na akım kaynağı irtibatlandırılmamış bomba koymak ve 1 adet lav silahı ile TNT kalıplarını ise nakledip saklamak suçlarını işlediğini kaydeden savcı Uysal, “patlayıcı madde bulundurmak” suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.Mısır Çarşısı’nda 9 Temmuz 1998 tarihinde yaşanan olayda 7 kişi hayatını kaybetmiş 127 kişi de yaralanmıştı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile