TESNİM EN-NAHLİ - Mısır'da Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından ilk kez başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı’nda düzenlenen gösterilerde kullanılan Rabia işareti, zamanla ülke sınırlarını aşarak evrensel bir boyut kazandı.
Darbe karşıtlarının Rabiatul Adeviyye Meydanı’ndan esinlenerek kullanmaya başladığı Rabia işareti, güvenlik güçlerinin 14 Ağustos 2013'teki kanlı müdahalesinin ardından darbe karşıtı direnişin sembolü oldu.
Darbeye karşı sokağa dökülen Mısır halkı, gösterilerde 4 parmakla Rabia işareti yapıp üzerinde bu sembolün olduğu pankartlar taşırken dünyanın dört bir yanında düzenlenen destek gösterilerinde de aynı işaret kullanıldı.
Rabia, zamanla 'zafer işareti', 'yumruk işareti' gibi evrensel boyut kazanarak dünyadaki tüm darbe karşıtlarının simgesi olarak kabul gördü.
İşaretin ortaya çıkışıyla ilgili çeşitli rivayetlerden söz edilirken, Arapça 'dört' anlamına gelen Rabia kelimesinin içerdiği mesaj konusunda da farklı görüşler bulunuyor.
Bazılarına göre Rabia işareti, darbe karşıtlarının toplandığı ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Rabiatul Adeviyye Meydanı'na atfen kullanılıyor.
İşaretin aynı zamanda, darbeye kadar sadece bir yıl cumhurbaşkanlığı yapan ülkenin seçilmiş lideri Muhammed Mursi'nin meşru olarak 4 yıl boyunca görevde kalması gerektiği mesajı içerdiği belirtiliyor.
- Dünyada Rabia
Rabia işareti, Mısır'daki darbe karşıtlarıyla dayanışma göstergesi olarak ortaya çıkarken gün geçtikçe dünyadaki tüm darbelere ve halkın iradesine yönelik girişimlere karşı direnişin simgesi halini aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'daki darbe sonrası yaptığı konuşmalarda, mitinglerde halkı Rabia işaretiyle selamladı.
Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Senegal Cumhurbaşkanı Siyasi Danışmanı Es-seyyid Ali ed-Din de Mısır'daki darbe karşıtlarına destek için bu işareti kullandı.
Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de Ekim 2015'ten bu yana Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto eden Filistinli gençler ise, 'halkın haklarını ihlal eden yönetime' karşı olduklarını ifade etmek için gösterilerde bu işareti yaptı.
Rabia, Türkiye'de 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında da unutulmadı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişimi gecesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kendisini karşılayan halkı Rabia işaretiyle selamladı.
Cumhurbaşkanı'nın çağrısıyla Türkiye'nin dört bir yanında meydanlara dökülen halk, bu sefer Mısır'daki darbe karşıtlarına destek için değil, ülkedeki darbe girişimine karşı olduklarını göstermek için bu işareti kullandı.
Erdoğan son olarak, 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara hitap ederken, 'Bizim de bir 'Rabiamız' var' diyerek, dört parmağın birincisinin tek millet, ikincisinin tek bayrak, üçüncüsünün tek vatan, dördüncüsünün tek devleti temsil ettiğini belirtti.
Mısır'da Doğup Dünyaya Yayılan 'Rabia'
Mısır'da üç yıl önceki askeri darbeye karşı düzenlenen gösterilerde ortaya çıkan Rabia işareti, gün geçtikçe yayılarak darbe karşıtlarının evrensel sembolü oldu.