Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde, Kahire Ceza Mahkemesi'nin aktivist Abdulfettah ile 20'den fazla sanığa verdiği cezaya ilişkin açıklama yaptı. Mahkemenin kararlarını "ağır cezalar" olarak tanımlayan Psaki, "ABD, Mısır'ın gösteri yasaları altında, izinsiz gösteri organize ettikleri için aralarında Ala Abdulfettah'ın yer aldığı 20 Mısırlı aktiviste yönelik üç veya beş yıllık ağır cezasından derin rahatsızlık duyuyor. Temyiz başvurusu da dahil sanıkların itirazlarını tüm yasal alanlarda araması çağrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı.
ABD'nin, bir ülkenin uzun sureli istikrarını vatandaşlarının muhalif görüşlerini barışçıl şekilde ifade etmelerini korumasıyla kuvvetlendirdiğine inandığını dile getiren Psaki, Kahire'de sanıklara dönük cezaların ve kanun kapsamındaki diğerlerinin, önemli ifade ve toplanma özgürlükleri üzerinde "soğuk duş etkisi" yaptığını kaydetti.
Psaki, Mısırlı liderlerin gösteri yasaları ve bu yasalar altında verdikleri kararları acilen gözden geçirmeyi tamamlamasını istedi.
Kahire Ceza Mahkemesi'nde "Danışma Meclisi olayları" olarak bilinen davanın karar duruşması yapılmıştı. İzinsiz gösteri düzenlemek suçlamasıyla yargılanan "25 Ocak Devrimi aktivistlerinden" Ala Abdulfettah'a 5 yıl, sanıklardan 20 kişiye üçer yıl hapis cezasına hükmeden mahkeme, "izinsiz gösterinin yanı sıra olay sırasında güvenlik görevlisine saldırmak ve telsizine el koymak" suçundan dolayı da gıyabi yargılanan 3 kişiyi 15'er yıl hapse mahkum etmişti.
Mısır'da Muhaliflerin Yargılanması
ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da izinsiz gösteri düzenlemek suçlamasıyla yargılanan aktivist Ala Abdulfettah ile diğer sanıklara "ağır" ceza verilmesinden rahatsız olduklarını bildirdi.