Dünkü çatışmalarla birlikte son üç günde ölenlerin sayısı 24'e yükseldi. Çatışmaların ülke geneline yayılması, hafta sonu yapılması planlanan seçimleri de tehlikeye soktu.
Mısır'da askerî yönetime karşı başlayan gösteriler dördüncü gününe girdi. Çatışmalarda en az 24 kişi öldü, 2 binden fazla kişi yaralandı. Olayların gittikçe büyümesi üzerine Başbakan İssam Şeref liderliğindeki geçici hükümet istifa etti. Ülkenin en kuzeyindeki İskenderiye kentinden güneydeki Asvan'a ülkenin dört bir yanında devam eden olaylar sırasında asker ve polislerin protestocuları dağıtmak için gaz ve gerçek mermi kullanması dikkat çekiyor. Tahrir Meydanı ise üç gündür savaş manzaralarına sahne oluyor. Çatışmaların Mübarek karşıtı yapılan sert gösterilerle ünlenen İsmailiye, Süveyş, Minye gibi kentlere de sıçraması, bir hafta sonra yapılması planlanan seçimleri de tehlikeye soktu.
28 Kasım'da başlayacak seçimlerin mart ayına kadar sürmesi bekleniyordu, ancak iptali gündemde. 38 sivil toplum örgütü ve siyasi parti ise bugün Tahrir Meydanı'nda '1 milyon gösterisi' düzenlemek için çağrıda bulundu. '1 milyon gösterileri' Mübarek rejiminin sona ermesinde etkili olmuştu. Mısırlılar, ülkenin giderek Suriye benzeri bir halk-ordu çatışmasına sahne olmasından endişe ediyor. Halkın yanında yer alarak Mübarek rejiminin devrilmesinde etkin olan ordunun halka karşı açıkça güç kullanmaya başlaması durumunda büyük katliamların yaşanmasından korkuluyor. Ordu bu aybaşında hazırladığı anayasa taslağında kendilerine imtiyazlar tanınmasını istemişti. Ordunun talepleri arasında bütçelerinin denetim dışı kalması ve hazırlanacak anayasa çalışmalarının kontrolleri altında bulunması isteniyordu.
28 Kasım'da başlayacak seçimler için kampanyalar düzenleyen siyasi partilerin baş gösteren olaylar üzerine propaganda çalışmalarını askıya almaları seçimlerin iptal edilebileceği yorumlarına yol açıyor. Seçimlerin güvenliğini sağlayacak olan güvenlik birimlerinin göstericilerle çatışma halinde bulunmasının da seçimlerin iptali için önemli bir gerekçe teşkil ettiği ifade ediliyor. Yüksek Askeri Konsey ise sandık başına belirlendiği tarihte gidileceğini iddia ediyor. Ancak seçimlerle ilgili izlenecek yol haritası konusunda dün düzenlenmesi beklenen toplantı da gerekçe gösterilmeden iptal edildi. Bu arada Suriye konusunda attığı adımla bir anda dünya gündemine oturan Arap Birliği'nin, Mısır'daki olaylar konusunda sessiz kalması da büyük bir eleştiri konusu oluyor. Merkezi olayların üssü durumundaki Tahrir Meydanı'nda bulunan Arap Birliği, Suriye'nin üyeliğini askıya almış ve Beşşar Esed rejiminin çatışmaları durdurmaması durumunda birtakım müeyyidelere başvuracağını açıklamıştı.
Çözüm tek satırlık bir cümlede saklı
Mısır'da toplumun bir anda ayaklanmasına sebep olan Yüksek Askeri Konsey (YAK), ilan edeceği tek cümlelik bir açıklama ile olayları bir anda yatıştırabilir. YAK'ın, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri nisan ayında yapılacak." demesi ile tansiyonun bir anda düşeceği belirtiliyor. YAK, cumhurbaşkanlığı seçim tarihini sürekli ucu açık bir tarihe erteleyerek, halkın, "Mübarek rejimi devam ettirilmek isteniyor." eleştirilerine maruz kalıyor. Meydanları dolduran sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin YAK'tan taleplerinin ilk sırasında seçimlerin önümüzdeki nisan ayında yapılması yer alıyor. Ancak askerlerin daha önce çizdiği yol haritasına göre cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önümüzdeki yıl sonunda, hatta 2013'te yapılması gerekiyor
Mısır'da ölü sayısı 35'e ulaştı
Mısır'da protestocular ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar aralıksız devam ediyor.