Mısır’daki gösteriler, yeni dönemin kurgusu için mi kullanılıyor?

ABD’nin eski Kahire Büyükelçisi, şimdi Ankara büyükelçisi olan Francis Ricciardone’nin kaleme aldığı diplomatik yazışmada, Mısır’da Hüsnü Mübarek sonrası dönem için yaşanan iktidar mücadelesiyle alakalı ilginç iddialar bulunuyor. Wikileaks belgelerinde ye



Gizlilik dereceli ve Mısır parlamentosundan bir milletvekiline dayandırılan belgede, Hüsnü Mübarek dönemi sonrası için Mübarek’in oğlu Cemal Mübarek ile İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman ve Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi arasında bir iktidar mücadelesi yaşandığı iddia ediliyor. Söz konusu belgede Tantavi’nin Cemal’den duyduğu derin rahatsızlık da aktarılıyor.

Mısırlı milletvekilinin ABD’li ‘Poloff’ kod adlı diplomata verdiği bilgiye göre, anayasadaki yeni düzenlemeler, Cemal Mübarek’in ileride ülkeyi daha rahat yönetebilmesi için yapıldı. Cemal’in ve kendisini destekleyen kliğin gün geçtikçe güçlendiği, babası Hüsnü Mübarek’e Tantavi ve Ömer Süleyman’ı önünden çekmesi için oğul Mübarek’in baskı yaptığı iddia ediliyor.

Belgede, Mübarek’in oğlu için gerekli düzenlemeleri yapmadan ölmesi durumunda, bunun Cemal için sıkıntıya neden olacağı da belirtiliyor. Bu yüzden, Cemal Mübarek, kendisi için ortamın bir an önce düzenlenmesini istiyor.

“REFORM YAPAMAZLAR, TEK YOL DARBE!”

Büyükelçi Ricciardone’nin kaleme aldığı belgede Cemal ve çevresinin inanılmaz büyük yolsuzluk olaylarına da karıştığı iddia ediliyor. Haber kaynağı, Mısır’a yapılanlar karşısında artık geceleri uyuyamadığını belirtiyor. Yeni anayasa düzenlemelerinden ötürü büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirten milletvekili, Cemal ve Hüsnü Mübarek’in ülkede gerekli reformları yapacaklarından şüphe duyduğunu, tek çıkar yolun ise bir askeri darbe olduğunu savunuyor. Büyükelçi Ricciardone, bunun üzerine, haber kaynaklarının bir darbe ihtimali ile ilgili detaylı bilgi vermediği, bunun gelecekle ilgili bir teori olarak gözüktüğü, haber kaynaklarından bu konuda kapsamlı bilgiler almadıkları notunu düşmüş.

GÖSTERİLER, YENİ DÖNEMİN KURGUSU İÇİN Mİ KULLANILIYOR?

Bazı gözlemciler, Mısır’da son yaşananların ülkenin iç dengeleri ve iktidar mücadeleleri açısından da değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, olayların, Hüsnü Mübarek sonrası dönemin dizaynı ile ilgili olabileceği de vurgulanıyor.

Söz konusu Wikileaks belgesinde Mübarek’in oğlu Cemal’den yolsuzluklara karışmış biri vs. olarak söz edilirken, İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman aleyhinde herhangi bir ifadeye rastlanmıyor. Ömer Süleyman, son olayların ardından Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından Devlet Başkan Yardımcısı olarak atandı. Bazı yorumcular Amerika’nın tercihinin şimdilik bu yönde tezahür ettiğini belirtiyorlar. Süleyman’ın atanması, iktidar mücadelesinde oğul Cemal’in gözden çıkarıldığı şeklinde yorumlanırken, atama kararından sonra bazı göstericilerin “Mübarek, Süleyman ikiniz de Amerikan ajanısınız” şeklindeki sloganları da dikkat çekti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile