Mısır'daki Yolsuzluk Tartışmaları

Mısır’da dün Sayıştay Başkanlığı tarafından yayınlanan raporun medyaya sızmasının ardından başlayan yolsuzluk tartışmaları devam ediyor. Sayıştay Başkanı Hişam Cinina, yolsuzluk miktarı ile ilgili dün gece yaptığı ve bugün de sürdürdüğü açıklamalarında söz konusu miktarın 70 milyar dolardan fazla olduğunu söyledi.

Mısır Ruz el Yusuf Gazetesi’nde bugün yayınlanan mülakatında Sayıştay Başkanı Cinina, tespit edilen yolsuzluk miktarının 600 milyar Mısır Cuneyhi’nin (yaklaşık 70 milyar dolar) üzerinde olduğunu tekrarladı. Ülkedeki bazı kurumların Sayıştay tarafından kontrol edilemediğine dikkati çeken Cinina, yolsuzlukların çok daha fazla olabileceğine işaret etti.

Devlet kurumlarındaki yolsuzlukların kanunlar ve iç tüzüklerdeki yasal açıklardan kaynaklandığına değinen Cinina, bu açıkların ivedilikle giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı’nın harcamalarının kontrolü ile ilgili soruya ise Cinina, "En son Muhammed Mursi’nin Cumhurbaşkanlığı döneminde, harcamalar hakkında bir çalışma yapmış ve rapor yayınlamıştık. İki mali yıl geçmesine rağmen, çeşitli güvenlik gerekçeleriyle Cumhurbaşkanlığı’nın hesaplarını kontrol edemedik. Ve nihayet birkaç gün önce bize bu konu ile ilgili izin verildi. Artık Cumhurbaşkanlığının hesaplarını da önümüzdeki günlerde incelemeye başlayacağız” cevabını verdi.

Cumhurbaşkanlığının yanı sıra İçişleri Bakanlığı ile ilgili fonlara da değinen Cinina’nın, "İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulmuş bazı fonlarla ilgili dosyalar da çok hassas. Henüz onlara hiç yaklaşmadık” şeklindeki ifadeleri dikkati çekti.

Sayıştay Başkanı Cinina dün gece telefonla bağlandığı Mısır’ın ON TV kanalında yolsuzluklarla ilgili ellerinde belgeler olduğunu dile getirmiş, Planlama Bakanı’nı konuyla alakalı bilgilendirdiklerini söylemişti.

Cinina, "Yolsuzluklar konusunda hızlı ve şeffaf yargılamaların yapılması gerekir. Bu konuda hazırlanmış raporlar emanettir. Emaneti ehline yani halka vermemiz gerekmektedir. Sorunun çözümünde gecikme gözleniyor. Bazı davalar 6 ayda bitirilirken Sayıştay’ın hazırlamış olduğu yolsuzluk raporları sonucunda açılan davalar iki veya üç sene sürmektedir” demişti.

Darbeyle görevinden uzaklaştırılan demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi zamanında göreve geldiği için Mısır medyasının kendisine “İhvancı” dahi dediğini belirten Cinina, devlet kurumlarını şahsileştirmemek gerektiğini dile getirmişti.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin kendisine iki yardımcı atamasıyla ilgili Cinina, bunun cumhurbaşkanının yetkileri çerçevesinde olduğunu, atanan kişilerle ilişkilerinin iyi olduğunu kaydetmişti.

Sayıştay tarafından hazırlanan yolsuzluk raporunun basına sızdırılmasının ardından Cumhurbaşkanı Sisi dün, “Gerçekleri Araştırma Komisyonu” kurulmasını emretmişti.

Hişam Cinina, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından atanan ve darbeden sonraki süreçte görevinden alınmayan üst düzey tek yetkili olarak biliniyor. Mısır yönetimi ve medyası tarafından zaman zaman ciddi şekilde hedefe konulan Cinina hala görevini sürdürüyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile