Doğru, yem, nişasta ve yağ sektörlerinin ana ham maddesi olan mısırda ekim alanlarının bu yıl da artış göstermeye devam ettiğini belirtti.
İç Anadolu’da hasat zamanı yağan yağmurlarla buğday kalitesinin bozuk olmasının, yemlik buğday miktarının artmasına neden olduğunu ve yem sektörünün mısır yerine fiyatı daha ucuz olan yemlik buğdaya yöneldiğini ifade eden Doğru, “ Bu durum ve mısır rekoltesindeki yüksek beklenti, mısır hasadı öncesinde mısır fiyatının piyasada düşük oluşmasına sebep olmuştur” dedi.
Bu beklentiler ışığında Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e Ağustos ayı başında rapor sunduklarını anımsatan Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, “Rapor neticesinde, sayın bakanımız da konuyu yakından takip ederek Toprak Mahsulleri Ofisi’ne mısır alımı için hazırlık yapılması talimatını vermiştir. TMO yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde TMO’nun sadece Adana’da 80 bin ton kendi depoları yanında dışarıdan da yaklaşık 300 bin ton ilave depo kiralandığı ve mısır alımına hazır oldukları bildirilmiştir” diye konuştu.
Doğru, üreticilerin her yıl artan üretim maliyetleri karşısında üretimin sürdürülebilirliği açısından Toprak Mahsulleri Ofisi’nin acilen mısır alım ve aylık satış fiyatlarını birlikte açıklayarak mısır piyasalarına alım yönünde müdahale etmesi gerektiğini kaydetti.
Doğru, mısır hasadının tüm üreticilere ve ülke ekonomisine bereketli olmasını dilediğini sözlerine ekledi.
Mısırda Hasat Başladı
Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, bu yıl Türkiye genelinde 6,3 milyon ton rekolte beklenen mısırın yaklaşık yarısını karşılayan Çukurova’da hasadın başladığını, üreticinin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden bir an önce alım fiyatlarını açıklamasını beklediğini bildirdi.