Misri, ABD Vatandasi Hafter'in Devlet Baskani Olamayacagi Için Anayasa Referandumunu Engelledigini Belirtti Açiklamasi

'Bazi uluslararasi taraflarin bize bildirdigine göre, Racme'deki (Bingazi) savas suçlusu (Halife Hafter), anayasa referandumunu reddediyor. Anayasada çifte vatandasligi bulunanlarin baskan olmasina izin verilmedigi için (ABD vatandasi Hafter) referandumu engelliyor'

Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Baskani Halid el-Misri, ülkenin dogusundaki gayrimesru silahli güçlerin lideri Halife Hafter'in çifte vatandasligi nedeniyle devlet baskanligina aday olamayacagi için anayasa referandumunu engelledigini söyledi.

Misri, baskent Trablus'ta düzenledigi basin toplantisinda, 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan genel ve baskanlik seçimleri, anayasa referandumu ve devlet kurumlarinin birlestirilmesi konularina iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Seçimlerin belirlenen tarihte yapilmasi kararina bagli olduklarini vurgulayan Misri, "Yerel ve uluslararasi taraflari, sonuçlari tüm taraflarca kabul edilecek adil seçimlerin yapilabilmesi için sorumluluklarini yerine getirmeye çagiriyoruz." dedi.

Misri, ülkede referanduma götürülmesi için taslak halinde bekleyen anayasanin Libya halkinin bir hakki oldugunu ve referanduma sunulmasi gerektigini belirtti.

Referandum için gerekli kanunun 2019'da tamamlandigini kaydeden Misri, Yüksek Seçim Komisyonunu "anayasayi referanduma götürme noktasinda isteksiz olmakla" elestirdi.

"Anayasa referandumunun, 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan genel ve devlet baskanligi seçimlerini geciktirecegi" görüsünü kesinlikle kabul etmediklerini vurgulayan Misri, anayasanin kabulünün seçimlerin zamaninda yapilmasini etkilemeyecegini söyledi.

- Anayasa taslagina göre çifte vatandasligi bulunanlar devlet baskanligina aday olamiyor

Misri, Hafter'in anayasa referandumunu sahsi çikarlari nedeniyle istemedigini ifade etti.

Referanduma sunulmayi bekleyen anayasa taslagina göre çifte vatandasligi bulunanlarin devlet baskanligina aday olamayacagina isaret eden Misri, ABD vatandasligi bulunan Hafter'in tam da bu nedenle süreci tikadigini söyledi.

Misri, sunlari kaydetti:

"Bazi uluslararasi taraflarin bize bildirdigine göre, Racme'deki (Bingazi) savas suçlusu (Halife Hafter), anayasa referandumunu reddediyor. Anayasada çifte vatandasligi bulunanlarin baskan olmasina izin verilmedigi için (Hafter) referandumu engelliyor.

Eger ülkenin yeniden insasina katilmak, baskan, bakan veya milletvekili olmak istiyorsan, baska bir devletin vatandasligindan vazgeç. Çünkü vatandaslik almak için yapilan yeminde vatana baglilik esasi vardir. Önceki (Muammer Kaddafi) rejiminde çok daha kati kurallar vardi. Bir disisleri bakanligi yetkilisinin, orduda bir subayin veya emniyet ve istihbarat yetkilisinin esinin dahi yabanci ülke vatandasligi olsa görevden men edilirdi. Yani simdi baskanin kendisinde yabanci bir ülke vatandasligi olmasi mümkün mü? Bunu reddediyoruz."

- Seçimleri sabote etmeye çalisan güçler ve ülkeler var

DYK Baskani Misri, anayasanin halka sunulmasi ve reddedilmesi durumunda seçimlerin anayasal temelinin belirlenmesini de alternatif bir yol olarak kabul ettiklerini kaydetti.

Ancak belirlenecek bu anayasal temele göre, baskanin genisletilmis yetkilere sahip olmasini da çekinceyle karsiladiklarini dile getiren Misri, "Bu yüzden baskanin anayasaya göre seçilmesini istiyoruz." dedi.

Misri ayrica isim vermeden, çikarlari geregi seçimleri sabote etmeye çalisan "bazi aktif siyasi güçler ile ülkeler" oldugunu ve bunlarin Libya'da bir kaos çikmasindan faydalandigini söyledi.

- Askeri kurumlar birlestirilmeli

Misri, Libya'da bölünmüs durumdaki devlet kurumlarinin birlestirilmesi için Fas'ta yapilan Buznika Anlasmasi uyarinca bu kurumlara atanacak yönetici pozisyonlarina adaylik basvurularini baslattiklarini duyurdu. Misri, bu adayliklarin Merkez Bankasi, Yüksek Seçim Komisyonu ve Denetim Bürosu yöneticiliklerini kapsadigini kaydetti.

Finans ve denetleme gibi devlet kurumlarinin birlestirilmesinin, ordunun birlestirilmesi ile baglantili olmasi gerektigini belirten Misri, "Askeri kurumlarin bölünmüslügü çözülmedikçe, diger devlet kurumlarinin birlestirilmesi dosyasini tamamlamayi reddediyoruz." dedi.

Misri, "Ülkenin tümünde birlesik bir askeri liderlik olmadigi için, dogu ve batidaki askeri gruplarin ayri ayri mezuniyet törenleri yapmalari ve askeri rütbeler vermeye devam etmelerinden dolayi üzgünüz." ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile