MIT Baskani Kalin Açiklamasi 'Türkiye Egemenligini Ve Bagimsizligini Korunmak Için Güçlü Olmak Zorundadir'

Milli Istihbarat Teskilati (MIT) Baskani Ibrahim Kalin, “Türkiye egemenligini ve bagimsizligini korunmak için güçlü olmak zorundadir. Dost ve müttefiklerine kalkan olmak için güçlü olmak zorundadir. Tüm bunlar için; ekonomik, askeri, insani, kültürel, tarihi, cografi ve demografik gücümüzün farkinda olarak stratejik bir akilla hareket etmek zorundayiz” dedi.

Kalin, Teskilatin Kale Yerleskesi’nde ‘MIT 97. Kurulus Yil Dönümü Etkinlikleri’ne katildi.

Kalin, burada yaptigi konusmada, terörle mücadelenin Türkiye’ye yönelik casusluk faaliyetlerine engel olma, çatisma bölgelerinde risk yönetimi, stratejik istihbarat, organize suçlarla mücadele, siber vatanin korunmasi ve istihbarat diplomasisi alanlarinda çok boyutlu düsünme biçimlerini ve eylem yöntemlerini hayata geçirdiklerini belirterek, “Vatanimizi karada, denizde, havada, uzayda ve siber dünyada korumak ve dirençli hale getirmek için geleneksel ve modern yöntemleri mezcederek stratejik bir bütünlük içinde hareket ediyoruz. Iç tutarliligi kalmamis, güçlünün kurallari belirledigi ve keyfilikle malul bir küresel düzenle karsi karsiyayiz. Ukrayna savasinda uluslararasi hukuku dile getiren ülkelerin Israil’in Gazze’ye hunharca saldirilarinda sessizlige bogulmasi bu mefluç durumun son örneklerinden biridir. Demokrasi, hukukun üstünlügü, insan haklari ve ifade özgürlügü kavramlari gücü elinde bulunduranlar tarafindan araçsallastirilmakta ve hasimlarina baski yapmak amaciyla kullanilmaktadir. Hegemonik güçlerin kendi çikarlarini evrensel degerler olarak empoze etme politikasi, dostluk ve dayanisma degil, süphe, direnç ve yikici rekabet üretir. Taktik kazanimlar, zaman içinde stratejik yenilgiye dönüsür. Reel politik davranmak, ahlak ve degerden yoksun bir politika izlemek demek degildir” diye konustu.

Gazali’nin “Haddini asan, ziddina döner” ifadesine atif yapan Kalin, “Dogal sinirlarini asarak baskalarinin hakkina tecavüz eden her güç, aktör ve politika kendi sonunu hazirlamaya baslamis demektir. Risklerin kelebek etkisiyle yayildigi bir dünyada hiçbir aktörün, sadece kendi güvenligine odaklanarak güvenli ve barisçil bir yasam alani insa etmesi mümkün degildir. Bugün bati paradigmasi sorgulanirken yerine neyin ikame edilecegi çagimizin büyük sorularindan biridir. Rusya, Çin, Hindistan veya bir baska güç merkezinin alternatif bir model olup olmayacagini kestirmek su asamada mümkün degil. Fakat bati merkezci tasavvurlarin alternatifleri, baska bir etnomerkezcilik degildir ve olmamalidir. Bu sürecin kolay olmayacaginin altini çizmek isterim. Mevcut güç odaklari imtiyazlarini kaybetmemek için yogun mücadele verecek, bunun için yeni savaslara girmekten çekilmeyeceklerdir. Zaten kirilgan ve islevsiz olan küresel düzen, daha da kirilgan ve tehlikeli hale gelecektir. Ukrayna savasindan, Filistin meselesine, Irak ve Suriye’deki mevcut durumdan Tayvan gerginligine, Yemen savasindan Libya’ya kadar bölgesel ve küresel krizler aslinda çözümsüz degildir. Baska bölgesel ve küresel hesaplar için bunlarin çözülmemesi, uzatilmasi ve derinlestirilmesi tercih edilmektedir” dedi.

Kalin, konusmasina söyle devam etti:

“Kapsayici, adil ve herkesin kendini güvende hissettigi bir küresel güç dengesinin çok uzagindayiz. MIT olarak bu belirsizlik ve hibrit tehditler dönemine kendimizi hazirlamak için sürekli yeni kabiliyetler gelistiriyoruz. Son dört yilda yasanan krizler, küresel kirilmalarin daha derin ve yikici hale geldigini gösteriyor. Covid-19 ile ortaya çikan biyolojik güvensizlik sorunu, küresel farkindalik olusturmus ama kisa sürede unutulmus görünüyor. Türkiye egemenligini ve bagimsizligini korunmak için güçlü olmak zorundadir. Dost ve müttefiklerine kalkan olmak için güçlü olmak zorundadir. Tüm bunlar için; ekonomik, askeri, insani, kültürel, tarihi, cografi ve demografik gücümüzün farkinda olarak stratejik bir akilla hareket etmek zorundayiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile