MIT Operasyonuyla Özbekistan'dan Getirilen FETÖ Sanigi Gürbüz Sevilay Tahliye Edildi

'Silahli terör örgütüne üye olma' ve 'örgüte silah saglama' suçlarindan yargilanan, etkin pismanlik kapsaminda verdigi beyanlar ve tutuklu kaldigi süre göz önüne alinarak tahliyesine karar verilen sanik Sevilay'a, 'konutu terk etmeme' adli kontrol sarti uygulandi.

Milli Istihbarat Teskilati (MIT) Baskanliginin operasyonuyla Özbekistan'dan getirilen Fetullahçi Terör Örgütü (FETÖ) sanigi Gürbüz Sevilay, adli kontrol sartiyla tahliye edildi.

Ankara 2. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, sanik Sevilay, tutuklu bulundugu cezaevinden video konferans araciligiyla katildi, avukati mahkeme salonunda hazir bulundu.

Mahkeme Baskani, önceki durusmada alinan ara karar geregi dava dosyasina gelen evraki okudu, ardindan savunma yapmasi için saniga söz verdi.

Etkin pismanlik hükümlerinden yararlanmak için örgüte dair bildigi her seyi anlattigini belirten Sevilay, "Özbekistan imami" olduguna dair dava dosyasina giren ihbarin, husumetli oldugu yakin bir akrabasi tarafindan yapildigini öne sürdü.

"Ülke imami" olmadigini iddia eden Sevilay, önceki beyanlarinda, sözde Özbekistan imamlarini desifre ettigini belirtti.

Sevilay, birçok saglik sorunu bulundugunu, tedavisi için tahliye olmak istedigini dile getirdi.

Sanik avukatinin savunmasinin ardindan mahkeme, ara kararini açikladi.

Buna göre, Sevilay, hazirlik asamasi ve yargilama boyunca etkin pismanlik kapsaminda verdigi beyanlar ile tutuklu kaldigi süre göz önüne alinarak, "konutu terk etmeme" adli kontrol sartiyla serbest birakildi. Gürbüz Sevilay'a, elektronik kelepçe takilacak.

- MIT operasyonuyla Özbekistan'dan getirilmisti

Hakkinda yakalama karari bulunan Gürbüz Sevilay, MIT'in operasyonuyla 15 Subat'ta Özbekistan'dan Türkiye'ye getirilmisti.

Iddianameye göre, savunma sanayi alaninda faaliyet gösteren Sevilay'in, 15 Temmuz darbe girisimi sonrasinda KHK ile kamudan ihraç edilen FETÖ mahrem imamlarina sirketinde görev verdigi, bu kisiler vasitasiyla 2017'de PKK/KCK mensuplariyla irtibatlandigi belirlendi.

Irak ve Suriye'deki PKK/KCK mensuplarinin füze, anti-drone, radar sistemi ve termal üniforma ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla 2019'da ilk olarak Irak'in kuzeyine giden Sevilay'in, PKK/KCK organizasyonuyla illegal yollardan Suriye'ye geçtigi, Haseke'de örgütün mühimmat üretim ve gelistirme tesislerini ziyaret ettigi, ayrica PKK/KCK sorumlulariyla örgüte ait karargahlarda görüstügü tespit edildi.

Sevilay'in, FETÖ'ye Özbekistan'da maddi yardimda bulundugu, devlet kurumlarina sizan FETÖ mensuplarinin iltimasiyla yurt disinda usulsüz ihaleler alarak kazanç sagladigi, Kirgizistan ve Ukrayna'da sirketler açtigi bilgisi de iddianamede yer aldi.

Sanik Gürbüz Sevilay, "silahli terör örgütüne üye olmak" ve "örgüte silah saglama" suçlarindan 30 yila kadar hapis istemiyle yargilaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile