Mitsubishi Electric, 'Endüstriyel Robot Otomasyonu Ve Gelecegi Konferansi'na Katildi

Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel: 'Robotlarin üretimdeki rolünün hizla artacagi yönündeki gelecek vizyonundan hareketle Mitsubishi Electric olarak biz de ileri robot teknolojileri alaninda yeni nesil ürün ve çözümler gelistiriyoruz'.

Mitsubishi Electric, Hannover Fairs Turkey'in dijital etkinlik platformu Connection Days üzerinden düzenlenen Endüstriyel Robot Otomasyonu ve Gelecegi Konferansi'na "Premium Sponsor" olarak katildi.

Sirket açiklamasina göre, Ekonomi Gazetecileri Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ünsalan'in moderatörlügünde gerçeklesen "Otomasyonun Yükselisi: Hyperautomation" oturumunda konusmaci olarak yer alan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, robot teknolojileri alanindaki öngörülerini ve robotik sistemlerdeki gelecek trendlerini katilimcilarla paylasti.

Açiklamada görüslerine yer verilen Tolga Bizel, fabrika otomasyon sistemlerinde otomatik üretimin her zaman hayal edilen bir durum oldugunu belirterek, "Büyük bir üretici firma olarak kendi üretim bantlarimizda yaklasik 2013 yilindan beri e-F@ctory adini verdigimiz farkli bir yapilanma ve üretim algoritmasi kullaniyoruz. Aslinda o yillara kadar çok uzun bir zaman otomatiklesmis, içerisinde insan olmayan, fabrika otomasyon sistemlerinin bütün model ve yapilarinin kullanildigi, sanayinin üçüncü evresinin bitmek üzere oldugu bir fabrika üretim yapisina sahiptik. Ancak 2013 yilindan sonra tüketicinin fikirlerinin ve taleplerinin degistigini fark ettik. Özellikle son zamanlarda fabrikalarin içinde otomatiklesmis hatlardan daha ziyade robotla beraber esnek çalisabilen, içinde insanin da oldugu hatlardan bahsedilmeye baslandi." ifadelerini kullandi.

Sanayinin yeni evresinde robotlarla birlikte kurgulanacak fabrikalarin dönüsüm sürecinde yapay zekanin temel taslardan birisi olacagini aktaran Bizel, sunlari kaydetti:

"Nagoya Works-Kani fabrikamizda robot ve otomatik sistemler insanlar ile çalisiyor. Ancak burada bahsi geçen robot ve insan, daha önce rastladigimiz çalisma tarzlarina göre farkli çalisiyorlar. Insan is gücünden daha ziyade bilinç ve algilariyla esnek üretimin direktörlügünü yapan bir pozisyonda yer aliyor. Robotlar ise ögrenmeye açik, yaptiklari çalismalardan bazi çikarimlar yapip, birlikte çalistigi insan veya diger makinelerle daha etkilesimli olarak yapay zeka teknolojileri ile konuyu ögrenip çalisan bir yapida var oluyor. Bizim asil hayalimiz fabrika içerisinde kendi kendine hareket eden ve serbestlige sahip robot yapilarina sahip olmak."

- "Robotik teknolojiler pek çok firma için maliyetli yatirimlar"

Sanayinin yeni evresinde robotlarla birlikte kurgulanacak fabrikalarin dönüsüm sürecinde, yapay zekanin temel taslardan biri olacagini kaydeden Bizel, "Robotlarin üretimdeki rolünün hizla artacagi yönündeki gelecek vizyonundan hareketle Mitsubishi Electric olarak biz de ileri robot teknolojileri alaninda yeni nesil ürün ve çözümler gelistiriyoruz. Yapay zeka ile gelistirdigimiz yeni nesil kolaboratif robotlarla sirketlerin robotik sistemlerini hizli, sezgisel ve daha düsük maliyetlerde kurmalarina, hizla degisen is ortamlari ve sosyal ihtiyaçlara esnek bir sekilde yanit vermelerine imkan sagliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Fabrikalardaki robot nüfusunun artik bir rekabet göstergesi olmadigini belirten Bizel, su ifadeleri kullandi:

"Robotik teknolojiler pek çok firma için maliyetli yatirimlar. Taylorizmin hakim oldugu üretim hatlarina sahip bir isletmenin robot teknolojilerine sahip olmasi önemli bir övünç kaynagiydi ve üretimde robotik hatta sahip olmak sizin kalitenizin güvence altina alindigini ifade ediyordu. Çünkü dikkat gerektiren otomatiklesmis islerde insanlar hata yapabilir. Bu anlamda geçmiste bir robot kadar üretim kalitesini taçlandiracak bir unsur yoktu, ancak artik fabrikada robota sahip olmak eskisi gibi bir anlam ifade etmiyor. Tüketici kararlari günümüzde hiç olmadigi kadar çok hizli degisiyor, dolayisiyla ürün de hizla degisiyor. Eski robotlarin bu degisen taleplere yanit vermesi çok mümkün degil. Bu baglamda, hücresel robot otomasyonunun gelecekte fabrika içerisine ne kadar entegre edildigi yeni standartlari belirleyecek gibi görünüyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile