MKE Davasinda Yeni Bilirkisi Raporu Istendi

Makine ve Kimya Endüstrisinin (MKE) Ankara Elmadag’daki Roket ve Patlayici Fabrikasinda, 5 isçinin hayatini kaybettigi patlamayla ilgili 6 sanigin yargilanmasinda mahkeme baskani yeni bilirkisi raporu talep etti.

Ankara 15. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmada, tutuksuz saniklardan üretim mühendisi Zafer Sari, asit dinamit üretim takim lideri Oktay Armagan, patlayici üretim takim lideri Ahmet Atasoy, fabrika müdürü Durdu Ugur Sik, müdür vekili Kuntay Karabacak ve is güvenligi uzmani Aynur Karabas ile taraf avukatlari yer aldi. Mahkeme baskani dava dosyasina bilirkisi raporunun geldigini söyleyerek saniklara söz verdi.

Tutuksuz sanik Sari, dava dosyasina gelen bilirkisi raporuna itiraz ederek, “Malzemelerde askeri nitrogliserinin kullandigi yazmaktadir. Bu gliserin, -13 derecede donmaktadir. Ancak biz normal nitrogliserin kullaniyoruz. Bu raporda yanlis yazmaktadir. Ben bugüne kadar verilen görevlerin hepsini layikiyla yaptim. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

Diger saniklar ise mevcut adli kontrol tedbirlerinin kaldirilmasini ve beraatlerini talep etti. Ardindan ara kararini açiklayan mahkeme baskani, sanik avukatlarindan patlayici üretim sisteminin nasil çalistigina dair 9 kisilik uzmandan olusan ekipten bilirkisi raporu alinmasina karar vererek durusmayi 24 Ekim’e erteledi.

’Iddianameden’

MKE Roket ve Patlayici Fabrikasi’nda 10 Haziran 2023’de dinamit üretim bölümünde meydana gelen patlamada Ahmet Ünal, Firat Elverir, Ibrahim Özdemir, Ihsan Küçükerdem ve Mehmet Kutlu hayatini kaybetti. Patlamayla ilgili Elmadag Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan baslatilan sorusturma tamamlanarak iddianame hazirlandi. Iddianamede, tutuksuz yargilanan fabrika müdürü Durdu Ugur Sik (50), fabrika müdür vekili Kuntay Karabacak (51) ve is güvenligi uzmani Aynur Karabas (50) ile tutuklu yargilanan üretim mühendisi Zafer Sari (38), asit, dinamit üretim takim lideri Oktay Armagan (48) ve patlayici üretim takim lideri Ahmet Atasoy (46) hakkinda, ’taksirle birden fazla kisinin ölümüne neden olma’ suçundan 15’er yila kadar hapis talep edilmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile