Mkk Genel Müdürü Yakup Ergincan Açıklaması

Merkezi Kayıt Kuruluşu'na , Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından elektronik ürün senedine ilişkin kayıtların tutulacağı ''Elektronik Kayıt Kuruluşu Lisansı'' verildi.

Yapılan açıklamaya göre, MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Ergincan, bu lisans ile birlikte tarım dünyasıyla finansal piyasaların entegrasyonu konusunda çok önemli bir adım atıldığını belirtti.

Elektronik ürün senetlerinin MKK'da kaydi olarak ve yatırımcı bazında takip edilmesi, İstanbul Finans Merkezi'nin eylemleri arasında yer alan Ürün İhtisas Borsalarının faaliyete geçmesi konusunda da kolaylık sağlayacağını aktaran Ergincan, MKK'nın ''e-ÜRÜN: Elektronik Ürün Senetleri Merkezi'' adını verdiği ve İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü projede elektronik ürün senedinin kayden izlenmesi konusunda Nisan 2011 tarihinden beri çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Projenin başarıyla tamamlanmasında, MKK'nın sermaye piyasası araçları kaydının elektronik ortamda tutulmasına ilişkin tecrübesi ve teknolojik bilgi birikiminin yanı sıra İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nün lisanslı depoculuk ve elektronik ürün senetleri konusundaki çalışmalarının büyük etkisi olduğunu vurgulayan Ergincan, elektronik ürün senedi uygulamasına ilk olarak elektronik pamuk senedi ile başlanacağını vurguladı.

İzmir Ticaret Borsası ve pamuk alanında lisanslı depo faaliyeti gösterecek olan ELİDAŞ'ın büyük desteği ile yapılan çalışmaların başarıyla tamamlandığını belirten Ergincan, Ocak ayında ilk elektronik pamuk senedinin MKK kayıtlarında yer alacağını dile getirdi.

Ergincan, bu sayede, fiziken ELİDAŞ'a teslim edilen pamuk senetlerinin, teslim edildikleri anda elektronik ürün senedi olarak MKK kayıtlarında izleneceğini, İzmir Ticaret Borsası'nda alım-satıma konu olacağını ve takas işlemlerinin Takasbank tarafından yapılacağını kaydetti.

Bu uygulama ile çiftçilerin ürünlerini lisanslı depoya teslim ettikleri anda hesaplarına elektronik olarak geçen ürün senetleri hakkında anında bilgilendirileceğine, bu ürünleri alıp-satabileceğine ve kolaylıkla devir edip teminata konu edebileceğine işaret eden Ergincan, bankalar açısından bu durumun tarım kesimine kullandırılan kredilerin karşılığı olarak alınan teminatların daha güvenilir ve daha likit olmasını sağlayacağını vurguladı.

Tarım dünyası ile finansal piyasaları entegre eden bu proje sayesinde Türkiye'nin herhangi bir yerindeki bir yatırımcının, elektronik ürün senedi alıp satmak istemesi halinde hesabının bulunduğu aracı kuruluşlar üzerinden işlem yapabileceğine dikkati çeken Ergincan, şunları kaydetti:

''Bu proje ayrıca, Ürün İhtisas Borsası'nın kurulmasını ve tarım ürünleri üzerine vadeli işlemler piyasasının oluşturulmasını da hızlandıracak. Önümüzdeki dönemlerde diğer lisanslı depo işletmeleri tarafından kabul edilen hububat, zeytin ve fındık gibi tarımsal ürünlere ilişkin elektronik ürün senetleri de MKK'da kayden izlenecek. MKK'nın diğer projeleri gibi bu projenin de ekonomimize ve İstanbul'un Finans Merkezi olmasına pozitif katkıları her geçen yıl daha iyi anlaşılacak.''

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile