Yapılan incelemelerde adeta patlamaya davetiye çıkarıldığının ifade eden Atıcı, "Uygun ekipman, uygun donanım, uygun mekân ve eğitimli personelin bir arada olması kazaları ciddi anlamda azaltır." dedi
MMO Adana Şube Başkanı Atıcı, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde Başkanvekili Erdal Taş, Şube Sekreteri İmdat Çetiner, Hatay'da Teknik inceleme yapan Makine Mühendisleri Behçet Kaya ve Özgür Çelebi'nin de katılımıyla basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda 3 Ekim 2010 tarihinde Hatay Dericiler Sitesindeki bir deri işleme tesisinde yer alan buhar kazanının patlamasından hemen sonra söz konusu iş yerinde, 7 Ekim günü, uzman meslektaşlarının bir rapor hazırladığını kaydeden Atıcı, yapılan ön incelemelerde bir çok eksiklik tespit edildiğini söyledi.
İşletmede kazadan yaklaşık 30 dakika öncesinde elektriklerin kesildiği ve buna bağlı olarak tüm makinaların durduğunu aktaran Atıcı, elektrik kesintisinden önce çalıştırılan elle beslemeli katı yakıtlı buhar kazanının içerisinde ise yakıt bulunmakta olduğu ve elektrik kesintisinden sonra da yanmanın devam ettiğini aktardı.
Elektrik kesintisi sonucu durmuş olan makinaların kazandan buhar çekişinin de durmuş olması ve kazanda yanmanın devam etmesi nedeni ile basıncın yükseldiğini dile getiren Atıcı tespit ettikleri eksiklikleri şöyle sıraladı: "Kazan üzerinde bulunan emniyet yetkililerinin devreye girmemesi ve kazanın yüksek basınç nedeni ile patladığı tespit edilmiştir. Bu tespitlere göre; kazan operatörünün, katı yakıtlı elle beslemeli kazanlarda elektrik kesilmelerinden sonra yanmayı sona erdirmek için Katı yakıtın hava ile temasını kesecek şekilde üstünü örtmesi ya da; yakıtı, kazan içerisinden emniyetli bir şekilde dışarı alması gerekirken almadığı görülmüştür. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince işletmede eğitimli, ehliyetli bir kazan operatörünün olmadığı, kazan dairesi duvarlarının son derece dayanıksız olduğu tespit edilmiştir."
TEDBİR ALINMALI
Buhar kazanlarının sanayinin hemen hemen her sektöründe en çok kullanılan cihazlardan birisi olduğuna da dikkat çeken MMO Başkanı Atıcı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Yüksek sıcaklıklarda basınçlı buhar bulundurulması, işçi sağlığı ve güvenliği açısından önemli tedbirlerin alınmasını gerektirmektedir. Kazanın gerçekleştiği Dericiler Sitesindeki bu iş yeri de bu önlemlerin alınması gereken işyerlerinin başında gelmektedir. Ölen 1 kişinin kazanın yanında bulunan sokakta olması ve 2 kişinin de işletme içerisinde, ancak dört tarafı duvar ile çevrili kazan dairesinden ayrı bir hacimde bulunduğu dikkate alınırsa kazan dairesi uygunluğu son derece önemlidir. Patlayan kazanın tüzük gereği "tarafsız ve uzman kişilerce" periyodik kontrollerinin yılda bir kez yapılması, emniyet tedbirlerinin belli aralıklarla denenmesi kazaları önleyecek, kazan dairelerinin gerekli yasa ve yönetmeliklere uygun yapılması ise kazalar sonucu oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltacaktır."
ÖLENLERİN SİGORTALARI YOK
Hüseyin Atıcı, ölümlü iş kazasında patlamanın meydana geldiği iş yerinde çalışan işçilerin tümünün sigortasız olmasının, iş sağlığı ve güvenliği alanında, kayıtsız, sigortasız çalıştırma, denetimsizlik ve kuralsızlık gibi ülkemizin önemli sorunlarının ne kadar iç içe geçmiş olduğunun acı bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Atıcı, bu tür faciaların yaşanmaması için yetkilileri görevlerini eksiksiz yapmaya, denetim ve kontroller konusunda Odaları ile işbirliğine davet ederek, bu süreç içerisinde uzman meslektaşları ile birlikte her türlü desteğe hazır olduklarını kaydetti.
Atıcı, "Ülkemizde bulunan periyodik kontrol gerektiren ekipmanların sadece yaklaşık yüzde 5'inin konusunda uzman, belgelendirilmiş mühendisler tarafından kontrol edildiği ve her basınçlı kabın aslında bir bomba olduğu düşünüldüğünde bu ve benzeri kazaların yaşatabileceği tehlikelerin boyutlarını bir kez daha düşünmek gerekmektedir." ifadesini kullandı.