Mmo, Çevreyi Kirleten Yatırımların Planda Yer Almamasını İstedi

Mmo, Çevreyi Kirleten Yatırımların Planda Yer Almamasını İstedi

Makina Mühendisleri Odası (MMO) İçel Şube Başkanı Alper Turna, İçel-Adana 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nın hazırlanma sürecinin aceleye getirilmemesini, gerekirse her iki kentte referandum yapılmasını istedi.

MMO İçel Şubesi tarafından İçel-Adana 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı ile ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Nobel Oteli’nde yapılan ve odanın görüşlerinin aktarıldığı toplantıda konuşan Şube Başkanı Alper Turna, çevre düzeni planlarının, kentlerin gelecek 50-100 yılını belirleyen imar yasaları olduğunu söyledi.

Bu özelliği nedeniyle İçel-Adana Çevre Düzeni Planı’nın da İçel’in geleceği açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Turna, oda olarak planın hazırlanma sürecinin başlangıcında bilgilendirilmediklerini, sadece son toplantıya davet edildiklerini kaydetti.

Planla ilgili kendilerinden istenen görüş ve önerileri 2 Mayıs 2013 tarihinde İçel Valiliği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dosya halinde ilettiklerini ifade eden Turna, “İçel’in geleceği açısından çok önemli olan bu planın oluşturulmasında izlenen yöntemin katılımcı, önerilerin birbiriyle ve çevreyle uyumlu olmasında verimli bir yöntem olmadığını da ilgili makamlara ilettik” dedi.

Çevre düzeni planlarına ait yönetmeliklerde, planlama yapılırken çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesinin yasal bir zorunluluk olduğu hükmü bulunduğunu dile getiren Turna, İçel’de çok sayıda doğal sit alanı ve turizm alanı bulunduğuna işaret etti. İçel’de yapımı planlanan Akkuyu Nükleer Santrali ile Silifke-Anamur arasında kömürle çalışacak 15 adet termik santral ve 2 adet çimento fabrikasının çevre açısından çok riskli yatırımlar olduğunu iddia eden Turna, ayrıca İçel’de kurulu bulunan bazı sanayi tesislerinin de tarım, turizm ve ticaret olarak belirlenen kentin gelişme perspektifini çok olumsuz etkileyecek yatırımlar olduğunu kaydetti.

MMO İçel Şubesi’nin plana ilişkin önerilerini de aktaran Turna, “Ülkemizin enerji sorununun riskli ve pahalı yatırımlardan önce Türkiye’de ve ilimizde başlatılacak yaygın bir kampanya ile Türkiye’de yaklaşık yüzde 18’lere ulaşan kayıp kaçakların, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 8’lere düşürülmesini, güneş, rüzgar, jeotermal, bio enerji gibi yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı, çevreye duyarlı teknolojilerin öncelikle tercih edilmesini önermektedir. Ayrıca, İçel’de planlanacak termik santral yatırımlarının tarım ve turizm verimliliği düşük Konya-Karapınar mevkiine kaydırılması önerimizi de Valiliğe sunduk” diye konuştu.

“GEREKİRSE REFERANDUM YAPILMALI”
Oda olarak İçel ve Adana’nın ortak geleceğini belirleyecek İçel-Adana Çevre Düzeni Planı sürecinin aceleye getirilmemesini istediklerinin altını çizen Turna, plan askıya çıkarılmadan önce İçel ve Adana’daki tüm paydaşlara gönderilerek kamuoyunda tartışma açılmasını da talep etti. Yeterli sayıda toplantı ve tartışma gerçekleştirilerek halkın bilgilenme sürecinin tamamlanması gerektiğini belirten Turna, şöyle devam etti: “Bu süreç sonunda İçel’in ve Adana’nın ortak kalkınma perspektiflerine uyumlu ve olgunlaşmış 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nın gerekirse her iki ilin sınırları içinde yaşayan yurttaşların onayına sunulmalı, gerekirse referandum yapılmalıdır.”
MMO İçel Şubesi Enerji-Çevre Komisyon Başkanı Serdar Erkan da başta Akkuyu Nükleer Santrali olmak üzere İçel’de yapımı planlanan çevre kirletici yatırımların planda yer almaması gerektiğini söyleyerek, bu tür enerji ve sanayi yatırımlarının çevreye ve doğal yaşama verebileceği zararları ortaya koyan ayrıntılı bir sunum yaptı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile