MMO'dan Havuz Hijyeni Ve Bakimi Uyarisi

MMO'dan Havuz Hijyeni Ve Bakimi Uyarisi

Makine Mühendisleri Odasi (MMO) Antalya Sube Baskani Prof. Dr. Ibrahim Atmaca, yaz aylarinin gelmesiyle birlikte sitelerde, turizm tesislerinde ve su parklarinda havuzlarin açilacagini ve yogunluk yasanacagini belirterek, havuz hijyeni konusunda uyarilarda bulundu. Baskan Atmaca, havuz hijyeni ile ilgili tedbirlerin, havuz kaynakli mikrobik birçok hastaligi önlemek adina mutlaka alinmasi gerektiginin altini çizerek, “Çünkü havuzlar, insan ile tasinabilecek her türlü biyolojik kirleticiyi muhteviyatinda bulundurabilir” dedi.



Ana bakimlara dikkat

Havuz bakimlari konusunda da uyarilarda bulunan Prof. Dr. Ibrahim Atmaca, “Yüzme havuzlarinda su hazirlama ve dezenfeksiyonu için gereken ekipmanlarin tesiste bulundurulmasi ve sürekli bakimlarinin yapilarak sezon boyunca çalisir durumda tutulmasi, güvenli isletme sartlarinin olusmasi için son derece önemli. Bu nedenle yilda bir kez, havuzun kullanimda olmadigi dönemde bu cihazlarin ana bakimlari mutlaka yapilmali. Havuzu henüz devreye almayan yöneticilerin bu ana bakimlari yapmasi son derece önemli” diye konustu.



Kimyasal miktari belirlenirken insan faktörü devreden çikartilmali

Havuz hijyenini saglamak üzere ph dengeleyici, klor, yosun önleyici, berraklastirici ve çöktürücüler gibi birçok kimyasal kullanildigini da hatirlatan Atmaca, “Bunlarin ölçülerek, miktarlarinin ilgili standartlara uygun gelecek sekilde kullanilmasi havuz kullanicilari için önemli. Bu noktada muhakkak insan faktöründen uzak otomatik dozajlama ve kontrol sistemlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri ile kimyasallarin standartlarda önerilen düzeyde kullanimi kullanici sagligi yani sira isletme ekonomisi açisindan da önem arz ediyor. Hatta havuz tahliye sularinin kanalizasyon hattina atilmadan kullanilan kimyasallardan arindirilmasi da çevrenin korunmasi adina son derece önemli. Tüm bu sebeplerden dolayi kimyasal kullanimi insan faktöründen arindirilmali, otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri tesislerde bulundurulmali, bahsettigimiz büyük bakimlarda kimyasal dozaj sistemlerinin bakimi, dozajin yapildigi baglanti yerlerinin sökülmesi ve temizlenmesi seklinde yapilmalidir” ifadelerini kullandi.

Kimyasallarin depolanmasina dikkat

Havuz hijyeninde kullanilan birçok kimyasalin depolanmasina da özen gösterilmesi gereken hususlarin da altini çizen MMO Antalya Sube Baskani, “Bu kimyasallar muhakkak kapali, kontrollü, kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilmeli. Olusabilecek kimyasal buharlarin solunmasi son derece tehlikeli oldugundan depolamanin yapildigi ortamlar çok iyi bir sekilde havalandirilmali” diye konustu.



Kaçak akim korumalari ihmal edilmemeli

Havuzlarin kullanildigi dönemde havuz tabaninin temizliginin her gün, havuz duvarlarinin temizliginin ise haftada en az bir kez yapilmasi gerektigini vurgulayan Baskan Atmaca, “Ayak dezenfeksiyon havuzlari, her gün havuz kapandiginda bosaltilmali, temizlenmeli, dezenfekte edilerek doldurulmali ve bir gün sonraya hazir edilmelidir. Havuzun yapimi, bakimi ve isletilmesinde hijyen tedbirleri yani sira kaçak akim korumalari da dikkat edilmesi gereken noktalarin basinda geliyor. Herhangi bir çarpilma riskine karsi önlem olarak, havuz pompalari elektrik trafosu ve diger tüm elektrikli aygitlar için merkezi topraklamanin yapilmasi, kaçak akim korumalarinin varligi ve çalisir vaziyette oldugunun kontrolü de kullanici can güvenligi açisindan önemlidir” diyerek, havuz kullanicilarina, isletme yetkililerine ve havuz sorumlularina önemli uyarilarda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile