Mmo’dan Maden Faciası Değerlendirmesi

Mmo’dan Maden Faciası Değerlendirmesi

Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Yönetim Kurulu, Manisa’nın Soma ilçesindeki bir kömür madeninde meydana gelen iş kazasıyla ilgili açıklama yaptı.


Açıklamada şöyle denildi: “Manisa’nın Soma ilçesindeki bir kömür madeninde meydana gelen iş kazası sonucu an itibariyle resmi rakamlara göre 282 işçimiz yaşamını kaybetmiştir. Acımız büyüktür. Hayatını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, tedavi görmekte olan işçilerimize acil şifalar diliyor, acılarını paylaşıyoruz. Hepimizin bildiği üzere Türkiye ölümlü iş kazalarında Avrupa‘da birinci dünyada ise ilk üç arasında yer almaktadır. İş kazalarından dolayı çalışan her 100 bin işçiden İngiltere‘de 0,6‘sı, Norveç, İsveç, Finlandiya ve İsviçre‘de 1,5‘i, Fransa ve Almanya‘da 2‘si, Belçika‘da 2.5‘i, Avusturya ve Yunanistan‘da 4‘ü, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs‘ta 5‘i, Türkiye‘de ise 17‘si iş kazalarında yaşamını kaybetmektedir. İş kazaları kader değildir. Kazalar öngörülebilir, öngörülen kazalara karşı kaynağında önlemler alınabilir, kurulacak yönetim sistemleri, mühendislik ve idari tedbirlerle kazaların önüne geçilebilir.”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Bu noktada önemle belirtmek isteriz ki iş sağlığı güvenliği ticari kaygılarla ikinci plana atılmamalıdır. Bu kapsamda, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yasal mevzuat ve uygulamalarının hazırlık süreçlerine TMMOB ve bağlı odaların etkin katılımı sağlanarak bilgi birikiminin paylaşılması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş yerleri, ortak sağlık güvenlik birimleri, işçi sağlığı ve güvenliği eğitim kuruluşları, periyodik kontrol kuruluşlarına yönelik etkin ve yerinde denetim gerçekleştirmesi, denetimlerde ölümlü kazaların yoğunlukla yaşandığı maden, inşaat, metal sektörlerine ağırlık verilmesi, Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyi’nde alınan kararların uygulamasının zorunlu tutulması ve konseyde meslek odaları ile sendikaların etkin temsiliyetinin sağlanması, iş sağlığı ve güvenliği kurullarında temsiliyetin işçi ağırlıklı yapıya getirilmesi, ortak sağlık ve güvenlik birimleri ile iş güvenliği uzmanlarının görevlerini yerine getirirken işverenden bağımsız ve özerk çalışabilecek şekilde yasal mevzuat değişikliklerinin yapılması, iş güvenliği uzmanlarının yetkilendirme ve görev alma süreçlerinde mesleki eğitimlerinin ve tecrübelerinin dikkate alınmasına yönelik yasal düzenleme yapılması, iş sağlığı ve güvenliği konusunda görev alan iş güvenliği uzmanı ve mevzuatta tanımlanan diğer personelin zorunlu mesleki sorumluluk sigorta kapsamına alınması, iş yerlerinde kullanılan makine ve ekipmanın periyodik kontrollerinin hangi metotlarla, hangi kuruluşlarca ve hangi periyotlarda yapılacağı konusunda yasal düzenlemenin yapılması ivedilikle gerekmektedir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile