Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Harran Üniversitesi İşbirliği ve TÜBİTAK desteği ile ortaya çıkarılan ‘Mobil Güneş Pili Destekli Sulama Sistemi’ çiftçilere maddi yönden önemli kazançlar sağlayacak. Mobil bir prototip olan Güneş Pili Sistemi, uluslararası litaratürde ilk mobil özelliği taşıyor. Tarımsal sulamadaki mazot, elektrik gibi enerji giderlerinin maliyetlerini önemli ölçüde azaltacak projenin, çiftçilerin Sosyoekonomik hayatlarına önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.
Harran Üniversitesi İşbirliği ve TÜBİTAK desteği ile oluşturulan mobil güneş pili, kuru tarım arizelerinde ve elektrik şebekesinin olmadığı gölet ve kanal arazilerinde damlama sulama sistemlerine entegre edilerek mali açıdan yararlar sağlayacak.
Yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 640 saat olarak tespit edilen Türkiye’de Mobil Güneş Pili Destekli Sulama Sistemi tarımsal sulamadaki mazot, elektrik gibi enerji girdilerinin maliyetlerini önemli ölçüde azaltacak. Prototip makine tüm enerjiyi kendisi üretmekte, saatte 70 ton su atma kapasitesine sahip, maksimum 170 metreden su çekebilme özelliğine sahip sistem, çiftçileri heyecanlandırmaya başladı.
‘Mobil Güneş Pili Destekli Sulama Sistemi’ projesi tanıtım programına Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, Harran Üniversitesi Rektörü Halil Mutlu, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı .
Mobil Güneş Pili Sistemi Çiftçilerin Yüzünü Güldürecek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen güneş pili destekli damlama sulama sistemleri üzerine başlatılan proje başladı.