Arabalara uzaktan kumanda ile erişilebilmesinden buzdolaplarının konuşabilmesine kadar yeni modeller ortaya çıkacak.” dedi.
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından düzenlenen 5. Sektör Tanıtım Günleri ve İş Zirvesi Programı kapsamındaki "Türkiye Ekonomisine Yön Verenler" paneline Timuray, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül konuşmacı olarak katıldı.
Mobil teknoloji sayesinde şehirle köy arasındaki iletişim standartının yükseldiğine dikkat çeken Timuray, teknolojinin günlük hayata entegre edilmesi halinde Türkiye’nin önemli bir ivme kazanacağını söyledi.
Mobil iletişim sektörünün bilgiye ciddi yatırımlar yaptığını dile getiren Timuray, “İnsanlar artık sabit bir hattan değil, mobil hattan iletişim kuracak. Cep telefonları bilgisayara dönüştü. Mobil internet, bir anlamda kırsalla şehir hayatı arasında, bilgiye erişimdeki sosyal ayrımı ortadan kaldırdı. İnsanlar mobil internete ulaşım sağlayacak cep telefonlarını tercih etmeye başladı.
Büyük iş merkezleri de mobil teknolojiyi kabullenmeye başladı.
Mobil Tarım projesi başlattık, 700 bin üyemiz var. Çiftçilerin kendi ihtiyaçlarına yönelik bilgiyi anında sağlayacak sistemi oluşturduk.” diye konuştu.
Serpil Timuray, İzmir’e Son iki yılda 130 milyon liralık yatırım yaptıklarını da aktardı.‘KENDİ AYAĞIMIZA KURŞUN SIKIYORUZ’İcra Kurulu Başkanı Yüngül ise ihalesini kazandıkları FATİH projesinin kendilerine peşkeş çekildiği yönündeki iddialara anlam veremediklerini söyledi.
Büyük projelerin işin ehli firmalara verilmesi gerektiğini belirten Yüngül “Keşke yerli firmalara peşkeş çekilse. Kendi ayağımıza kurşun sıkmaktan vazgeçelim.” dedi.
Kamu İhale Kanunu’ndan çıkarılan FATİH projesi kapsamında öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarların ihalesini de kazandıklarını, bu durumun, “FATİH’i Vestel’e peşkeş çekiyorlar” şeklinde algılanmasına anlam veremediklerini söyleyen Ömer Yüngül, şöyle devam etti: “Keşke bunun bir yolu yöntemi olsa da peşkeş çekilebilse, en büyük destekçisi ben olurum. Bu tür büyük projelerin, işini lâyıkıyla yapabilen firmalara verilmesi lazım. İhaleyi yerli firmanın almasının ne zararı olur ki? Biz bu ihaleyi ucu ucuna aldık. Keşke ihaleyi bana verse ve üç yılda milyonluk ihracat yapmam için bir hedef koysa. Bu eleştirilerle kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz. Büyük ihaleleri Kamu İhale Kanunu’ndan çıkarmalarını ve yerli firmalara yüzde 15 öncelik vermelerini her platformda Sonuna kadar destekliyorum. Bu konuda da uzlaşmalıyız, yoksa rekabetçiliğimizi kaybederiz. Bu konuda değişemezsek global çağın altında kalırız.”‘KÖRFEZİ BİR AN ÖNCE TARAMALIYIZ’Yönetim Kurulu Başkanı Arkas da yaptığı konuşmada, deniz üzerinden ulaşım ve nakliyeye önem verilmesi gerektiğini söyledi.
İzmir Körfezi’nin bir an önce taranıp temizlenmesini ve limanın genişletilmesini isteyen Arkas, “Madem 2023 hedeflerimiz var, denizcilik ve nakliye sistemine direkt bağlı olmalıyız. Limanlarımızı muhakkak geliştirmeliyiz. Tarihe ne zaman baksanız İzmir’in en zengin dönemleri, limanlarının işlediği dönemlerdir. Körfezi taramak o kadar zor değil. Biz de destek olalım. Amerika bile kendi körfezini taramaya başladı.
Hamburg Limanı’ndan yüzlerce tren kalkıyor. Biz de tren yolunu limana entegre etmeliyiz. Körfez taransa ve liman genişletilse kimse İzmir’i tanıyamaz ve tutamaz.” diye konuştu.
‘mobil Teknoloji Kabullenilmeye Başladı, Buzdolapları Bile Konuşacak’
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, mobil teknolojilerinin kabullenilmeye başladığını belirterek, “Beş yıl içinde, makinelerin birbirine bağlanma hacmi 50 milyar lirayı aşacak.