Mobilsiad Başkanı Prof. Dr. Alkin: Yargıtay'ın kararı hukuk ve teknoloji açısından önemli

Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'nin baz istasyonlarıyla ilgili kararının, Türkiye'nin mobil teknolojiler alanındaki geleceği açısından önemli bir karar olduğunu belirtti.

Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin, baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması halinde toplum sağlığının olumsuz etkilenebileceğine yönelik kararını yazılı bir açıklamayla değerlendiren Alkin, Yargıtay'ın kararının, hukuk ve teknoloji açısından önemine değindi. Kararı alkışladıklarını kaydeden Alkin, baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılmaları halinde, gerek baz istasyonlarının, gerekse cep telefonlarının çok daha ciddi ve insan sağlığı açısından risk oluşturabilecek elektromanyetik dalgalar yayacağını söyledi.

Baz istasyonlarının arama kurtarma faaliyetlerinde de hayati öneme sahip olduğuna dikkati çeken Alkin, "Van Depremi'nde, eğer baz istasyonları şehir dışında olsalar idi, çok sayıda insanımızın enkaz altından kurtarılamayabilirdi. Bu nedenle, Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'nin oy birliğiyle aldığı karar, hem Bilişim Hukuku alanı açısından, hem de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Sektörü, Alanı açısından, Türkiye'nin mobil teknolojiler alanındaki geleceği açısından, önemli bir karar" ifadelerini kullandı.

MOBİLSİAD açıklamasına göre, Yargıtay 14. Hukuk Dairesi, baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması halinde toplum sağlığının olumsuz etkilenebileceğini belirtti.

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'nin oy birliğiyle aldığı karar çerçevesinde, baz istasyonlarının, konuşmanın az olduğu kırsal alanlarda 35 kilometrelik, konuşma trafiğinin yoğun olduğu şehir merkezlerinde ise 1-2 kilometrelik mesafe içinde hizmet verebilen, çıkış güçleri oldukça düşük cihazlardan oluştuğu bilgisine yer verildi.

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi kararının detaylarında şu ifadeler yer aldı:

"Ulaşılan son teknolojik gelişmelere göre, telefonla haberleşme veya iletişimin sağlıklı ve verimli gerçekleştirilebilmesi için baz istasyonlarının bal peteği benzeri hücresel bir yapıda ve her bir peteğin içinde de en az bir baz istasyonu bulunacak şekilde kurulması zorunludur.

Her bir istasyon kapasitesi itibarıyla belirli sayıda abonenin haberleşmesini sağlayabileceğinden, nüfusun yoğun olduğu yerlerde daha çok baz istasyonu kurulması gerekmektedir. Şehir dışına çıkarılmaları halinde hücresel yapı bozulacağından, haberleşme ve iletişimin sağlanabilmesi için gerek baz istasyonlarından abonelere gerekse abonelerden bazı istasyonlarına karşılıklı gereğinden çok yüksek elektromanyetik dalgalar gönderilmek zorunda kalınacak, toplum sağlığı olumsuz yönde etkilenecektir."

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile