Mobilya'da 3 Milyar Dolar Ihracatin 1 Milyar Dolari Kayseri'den

Mobilya'da 3 Milyar Dolar Ihracatin 1 Milyar Dolari Kayseri'den

Kayseri Marangozcular ve Mobilyacilar Odasi ile Erciyes KSS Kooperatifi Baskani Ercan Sarikaya; "Dünyada 200 milyar dolarin üzerinde uluslararasi mobilya ticareti söz konusu. Ülkemizin buradaki payi yüzde 1.5’lari yeni asiyoruz. 200 milyar dolarin ülkemize gelen kismi 3-3,5 milyar dolar araliginda. Kayserimizin buradaki payi 1 milyar dolar. Ülkemizin 3’te biri Kayseri’den çikiyor. Hiçbir yeni yatirim yapmadan sadece ilave istihdam artirarak ihracati 1 milyar dolarda 3 milyar dolara çikaracak kapasitemiz var" dedi.

Gündeme dair açiklamalarda bulunan Baskan Sarikaya; Türkiye’nin mobilya ihracatinin 3 milyar dolar oldugunu ve bunun da 1 milyar dolarinin Kayseri’den oldugunu söyleyerek; "Dünyada 200 milyar dolarin üzerinde uluslararasi mobilya ticareti söz konusu. Ülkemizin buradaki payi yüzde 1.5’lari yeni asiyoruz. 200 milyar dolarin ülkemize gelen kismi 3-3,5 milyar dolar araliginda. Kayserimizin buradaki payi 1 milyar dolar. Ülkemizin 3’te biri Kayseri’den çikiyor. Hiçbir yatirim yapmadan Kayseri’de ürettigimiz mobilyayi Kumsmall AVM’de iyi bir vitrine çikarirsak yilin 365 günü fuar mantiginda, dünyadaki alicilari Kayseri’ye getirebilirsek veya böyle bir AVM’nin varligindan haberdar edebilirsek bizim dünya mobilya sektöründe gidecek çok yolumuz var" dedi.

Kayseri olarak istihdami artirarak 1 milyar dolari 3 milyar dolara çikaracak kapasitelerini oldugunu vurgulayan Sarikaya; "Sanayi sitelerimizdeki küçük ve orta boy KOBI’lere girmiyorum. OSB’lerimizde bulunan mobilya fabrikalarinin yüzde kaçi 2-3 vardiya çalisiyor? Yüzde 15’i geçmez. Arsaya para vermis, ciddi bir dolgu yapmis, üzerine fabrika koymus her seyi hazir sadece ilave insan gücüne, isçiye ihtiyaç var. Ülke olarak birçok sektörde üretimi çözdük. Bugün tekstilde tarih yaziliyor ama dünyanin markalarina fason üretim yapiyoruz. Eger biz dogru bir stratejiyle Kayseri mobilyasini AVM’mizle beraber pazarlarsak hiçbir yeni yatirim yapmadan sadece ilave istihdam artirarak ihracati 1 milyar dolarda 3 milyar dolara çikaracak kapasitemiz var" ifadelerini kullandi.

Sektör olarak devlet destegine ihtiyaçlarinin oldugunu kaydeden Sarikaya; "Ülke olarak bazi handikaplarimiz var. Avrupa’da Polonya ile rekabet ediyoruz, Almanya’ya 2 saatte mal götürebiliyor. Biz buradan 5 günde götürebiliyoruz. Daha büyük handikabimiz su; mobilyada bir takim koltukta 150 Euro kazanmiyoruz ama koltuk basina 200 Euro ödemek zorunda kaliyoruz. Bu kadar emek, sermaye ortaya koyuyorsunuz yatirim yapiyorsunuz ama nakliye konusunda böyle bir durum var. Siyasi büyüklerimize ve bakanlarimiza ilettik. Özellikle bizim limanlarimiza gelip ÖTV’siz yakit alabiliyor yabanci bayrakli gemiler. Bu konularda bize destek verilmesini istiyoruz. Diger sektörlere de verilmesini istiyoruz. Sektörün desteklenmesi önemli. Çünkü mobilya sektörü istihdam dostu bir sektör, ciddi sayida personel istihdami gerekiyor. Gençlerimize mobilya sektörünü tercih etmelerini öneriyoruz" seklinde konustu.



"Üyelerimize yesil pasaport verilmeli"

Sektörü dünyaya yönelik olan firma yetkililerine yesil pasaport verilmesini de isteyen Baskan Sarikaya; "Mobilyaci Odasi veya kooperatif olarak herhangi bir ayrimimiz yok. Üye olmasa bile Kayseri mobilya sektöründeyse bir KOBI’miz, sanayicimiz bir bütün olarak bakiyoruz. Bana göre en önemli sorun ürettigimiz ürünlerin özellikle yurt içinde degil de küresel piyasalarda, dünyada pazarlanmasi. Covid buna biraz engel oldu, bizim de bütçesel sikintilarimiz vardi. Ama artik 2023 yili itibariyle insallah ciddi bir pazarlama organizasyonuna girecegiz. Ülkemizin rekabet edebilecegi ülkelerde ve dünyadaki yeri belli olan Italya, Çin, Almanya ve Polonya gibi fuarlarda mutlak suretle Kayseri mobilyasinin bir sekilde tanitildigi faaliyetlere girecegiz. Önemli olan satmak, pazarlayabilmek. 2000 yilindan bu yana Mobilyacilar Odasi olarak üyelerimizi çok ciddi fuarlara tasidik. Ilk yurtdisina bizimle çikti üyelerimiz. Ama suanda ihracatlari iyi bir noktada olanlar yesil pasaport aliyor. Digerleri vize kuyruklarinda bekliyor. Devletimize bunu ilettik. Biz dünyaya dönük sektörleriz, bizim gibi oda baskanlari dahi sürekli vize kuyrugundayiz. Devletimizin yesil pasaport vermesini isterim. Sektörü dünyaya yönelik olan firmalarin yetkililerine, sermayelerini ortaya koymus olan firmalarimiza yesil pasaport verilmesini dogru görüyoruz" diye konustu.



"Üyelerimiz mal sahibi olmak için bize ne ödedilerse tamamini kendilerine geri ödeyecegiz"

Kooperatif çalismalari hakkinda da bilgiler veren Kayseri Marangozcular ve Mobilyacilar Odasi ile Erciyes KSS Kooperatifi Baskani Ercan Sarikaya, tapularin dagitilmaya baslandigini açikladi.

Baskan Sarikaya; "Biz tam 12 yili tamamlamis bir kooperatifin amaci belli; arsalari almak, isyerlerini yapmak. Tüm isyerlerini yaptik, hamt olsun üyelerimize teslim ettik. Sonrasinda hesap, kitaplarin görülüp üyelerimize tapularinin verilmesi esastir. Bu hesaplarin da görülürken yeminli mali müsavirlikle çalisiyoruz. Dogru hesap, kitap, kanun ve nizam, hakkaniyet ölçüsünde yapilirsa hiçbir mahkeme kooperatifi çikmaza sokmaz. Genel kurulda tapulari 3 ay içerisinde verecegimize inaniyordum. Çünkü o çalismaya hazirdik. Genel kurulda aldigimiz kararlarla önceki yeminli mali müsavirin çalismalari çöpe gitmek zorunda kaldi. Çünkü 10 yil boyunca üyelerimize ne söz verdiysek haklarini teslim etmek için aldigimiz kararlarla ilk bastan itibaren yeni bastan hesaplar görüldü.

Yaklasik 6-7 ay sürdü. 11. ay itibariyle bu hesaplari bitirdik. 200 üyemizin suanda imalat kisminda tapu dagitimina esas hesaplarini gördük. Fotograf ve kimliklerini getirenlerden 40 kisininki çikti. TOKI’de borcunu bitirmis olanlara tapu verebiliyoruz. Suan 450 kisi bitirdi, kalan 250 kisinin de bayram öncesi hesaplari çikmis olacak. Kooperatifimizin elinde çok ciddi mal varliklari var, sürdürülebilirlik adina koydugumuz. Buradan üyelerimize taahhüt ediyorum, üyelerimizle TOKI’den yaptigimiz islemlerde ne maaliyet çikartip onlar bize ne ödediyse en geç 2 buçuk 3 yil içerisinde o bedellerin tamamini kendilerine geri ödeyecegiz. Hiçbir bedel ödemeden isyeri sahibi olmus olacaklar. Hem alisveris merkezinde hem imalat kismindaki üyelerimiz mal sahibi olmak için bize ne ödedilerse o bedellerin tamamini 3 yil içerisinde kendilerine ödeyecegiz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile