Modef Expo 2010 Kapılarını Açtı

Modef Expo 2010 Kapılarını Açtı

Mobilya başkenti olma yolunda hızla ilerleyen İnegöl mobilyasının dünyaya açılan penceresi olan MODEF EXPO 2010 kapılarını açtı.

İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuarlarının 24.'sü ve yılın 3'ncü fuar organizasyonu olan MODEF EXPO, 1-07 Kasım 2010 tarihleri arasında açık kalacak. 142 firmanın stant açtığı, İnegöl mobilya sektörünün en seçkin ürünlerinin yer aldığı MMODEK EXPO'nun açılışına AK Parti Bursa milletvekilleri Sedat Kızılcıklı, Canan Candemir Çelik, Ali Kul, Vali Şahabettin Harput, İnegöl Kaymakamı Durmuş Gençer, Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile çok sayıda davetli katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Özcan Ayhan, İnegöl'ün Türkiye'nin mobilya başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirterek, "Tabii bu gelişmelerin yanında şikayetlerimiz de var. Meslek liseleri bizim hızımıza uygun olarak modernize edilip vasıflı elemanlar yetiştirilirse, fabrikalarımızda daha eğitimli insanlar çalışacağına inanıyorum. KDV oranlarında yapılan düşüşün bize ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz. Yine bu şekilde bir çalışma yapılırsa hem yurt içi, hem yurt dışı satışlarımızın daha iyi olacağına inanıyorum" dedi.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl'ün mobilya, köfte, ay çekirdeği ve Oylat kaplıcaları gibi dünyaya ünlü markalara sahip olduğunu ifade ederek, "Organize sanayi bölgemiz, verimli, bereketli topraklarımız, kültürel birikimimiz, köklü geçmişimiz ve çalışkan, üreten insanımız ile daha nice markalar, daha nice değerler ortaya çıkarma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Özellikle İnegöl mobilyası artık bir dünya markası olmuştur. Şüphesiz bu neticeyi elde etmemizde, değerli esnafımızın emekleri yanında, MODEF fuarlarımızın katkısı çok büyüktür. Eskiden küçük mağazalarda sergilediğimiz mobilyamızın, gelişen sektör şartlarında elde ettiği değeri MODEF fuarlarımızda gözlemleme imkanı buluyoruz. Fuarımız, mobilyamızın hem tarihi, hem de vitrinidir. Fuarımızın trendi gün geçtikçe artıyor. Mobilyanın modasının belirlendiği fuarımız, Türkiye'nin en popüler fuarları arasına girmiş durumda. Bu fuar için gereken her şeyi yaptık. Bu sayede diğer fuarlarımızı organize ederek fuar hareketliliğini yıl geneline yaymayı başardık" diye konuştu.
Bu yıl ile geçen yıl gerçekleştirilen fuarlarla alakalı değerlendirme yapan Aktaş şunları söyledi:
"Geçen sene MODEF EXPO'ya fuarımıza 130 firma katılmıştı. Bu yıl iştirakçi firma sayısı 142'dir. Bu yıl ilgiyi yabancı ziyaretçi ve alıcı konusunda da bekliyoruz. Şimdiye kadar fuarımız ile ilgili yurt dışına 10 bin adet, sektörle ilgili yurt içindeki mağazalara elden 40 bin adet, katılımcı firmalarımız kanalıyla da 100 bin adet broşür ve davetiyeler gerekli mecralara dağıtıldı. Mailing çalışmaları yapıldı. Ayrıca, 5 yurtdışı fuar ziyareti gerçekleştirildi. Yurt dışı tanıtım çalışmalarımız kapsamında Avrupa, Balkanlar, Ortadoğu, Orta Asya, Afrika ve Amerika'ya davetiye ve broşür gönderildi. Bu bölgelerde etkin bazı web portallarına banner reklam verildi. Yaptığımız bu çalışmalardan ciddi geri dönüşler aldık. Geçmiş yıllarda davetlerimizi kaale almayan ülkelerden tedarikçiler geldi" diye konuştu.
İTSO Meclis Başkanı Kenan Kender ise, 2008 yılında yaşanan krize rağmen 328 firma ile 580 milyon dolar ihracat, 54 firma ile 420 milyon dolar ithalatın yapıldığını, yine 222 milyon dolar karla dış ihracat fazlası verildiğini bildirdi. 2008 yılında sadece mobilya kapsamında 104 milyon dolar ihracat yapıldığını, 2009 yılında ise bu rakamın 140 milyon dolara çıktığını kaydeden Kender, mobilyanın ihracatta önderlik etmesindeki en önemli unsurların başında fuarların geldiğini, İnegöl'ün bunu başarı ile yürütmekte olduğunu belirtti.
İstanbul Ağaç ve Orman İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever de yaptığı konuşmada, "Sektör ihracatının 2001 yılından beri yıllık ortalama artışının yüzde 24 olduğunu görmekteyiz. 2008 yılında mobilya ihracatı 1 milyar 300 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. 2009 yılında ihracatta yüzde 10'luk bir düşüş olmuş ve ihracatımız yaklaşık bir milyar 100 milyon dolarlara düşmüştür. Türkiye son yıllarda hızla gelişen sektör ihracatına, dünya mobilya ihracatındaki payını yüzde birin üzerine çıkarmıştır. 2008 yılında dünya mobilya ihracatı 124 milyar dolarken, 2009 yılında 114 milyar dolara düşmüş ve Türkiye'nin bu rakamlardaki payının yüzde bir olduğu görülmektedir. İnegöl'ün geçen seneki ihracatı 113 milyon dolardır. Bu da Türkiye ortalamasına bakıldığında yüzde 10'luk bir rakamdır. Demek ki, Türkiye ihracatının yüzde 10'unu İnegöl yapmaktadır. Genç ve dinamik nüfusu, hızla gelişen üretim teknolojisi Türk mobilya sektörünün önümüzdeki yıllarda dünya mobilya sektörün ihracatında daha fazla pay alacağını göstermektedir" dedi.
Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, elindeki sermayeyi bir bankaya koymak yerine yatırım ve üretim yapan iş adamlarını tebrik ettiğini dile getirerek, "İstihdam sağlayıp, insanların evine ekmek götürmelerine vesile olacağım dediniz, vermeyi şiar edindiniz. Bu şehrin valisi olarak sizlere şükranlarımı sunuyorum. Daha önümüzde kat edilecek çok yol, yapacağımız çok iş var. İnegöl mobilyanın başkenti olacak. Türkiye'de bu alandaki ihracatın yüzde 10'unu tek başına İnegöl gerçekleştiriyor. Bu çok büyük bir rakamdır. Rekabet çok önemli. Ürettiğimiz malın dükkanlarda kalmaması için kaliteye, Ar-Ge'ye, yeniliğe çok önem göstermeliyiz. Bunun için fuarlar çok önemlidir. Nasıl burada düzenlediğimiz fuarlar bizim ufkumuzu açıyorsa, başka ülkelerde düzenlenen fuarlara da giderek, bu alanda yapılan yenilikleri görüp, daha iyiyi, daha güzeli ortaya koymanın mücadelesini vereceksiniz. Ve inanıyorum ki bunu başaracaksınız. Daha birkaç yıla kadar kapılarını vurduğumuz ülkeler bize kapılarını açmadıkları gibi bize sırt dönerlerdi. Son iki ay içinde başta İngiltere, Fransa, Almanya, Kore, Japonya, Çek Cumhuriyeti iş birliği yapalım diye kapımızı çalıyor. Bunlar bizim kapımıza gelmiyor, buradaki büyük gelişmeyi, potansiyeli, dinamizmi görüyorlar. Sizin geleceğe dönük başarılarınızı fark ediyorlar. Her gelişme ülkemizde yeni güzellikler getiriyor. Bu güzelliklerin gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum. İnegöl yakın zamanda mobilyada dünya markası olacak ve bunu hep birlikte göreceğiz" dedi.
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek fuar açıldı. Davetliler stantları tek tek gezerken, Vali Harput oturma takımı satın aldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile