-MODEL ORTAKLIK ÖNEMLİ
ANKARA ( A . A ) - 08 . 06 . 2010 - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu , ' Türkiye-ABD model ortaklığının bir an önce içinin doldurulması gerekiyor ' dedi .
ABD Ortaklık Konseyi Toplantısı için Türkiye ' de bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi , Enerji ve İş Dünyasından Sorumlu Bakan Yardımcısı Jose Fernandez , Hisarcıklıoğlu ' nun ev sahipliğinde düzenlenen çalışma yemeğine katıldı .
Hisarcıklıoğlu , yemek öncesi yaptığı konuşmada , bir tüccar , sanayici ve iş adamı olarak bölgede barış ve istikrarın tesisinin çok önemli olduğuna inandıklarını belirterek , ticaretin olabilmesi için barış ve huzura ihtiyaç bulunduğunu kaydetti .
Hisarcıklıoğlu , Oda olarak , 2005 yılında Filistin-İsrail ' deki iş dünyası örgütlerini , 2007 ' de de benzer bir proje çerçevesinde Afganistan-Pakistan iş dünyasını tarihlerinde ilk defa biraraya getirdiklerini anımsattı .
Türkiye-ABD ilişkilerine bakıldığında heyecan verici ve kötümserlikten uzaklaştıran noktanın ABD Başkanı Obama ' nın Türkiye ziyareti olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu , ' Obama ' nın geliştirdiği model ortaklık kavramı çok önemliydi . Bu iş dünyasını en çok heyecanladıran nokta olmuştur ' dedi .
Model ortaklığın bir an önce içinin doldurulmasına ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu , ' Burada maalesef biraz geç kalınmışlık var gibi . Model ortaklığın içine doldurmaya ihtiyacımız var ' diye konuştu .
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın geçen yıl aralık ayında ABD ziyaretinde Stratejik Ekonomik ve Ticari İşbirliği çerçevesinin gündeme geldiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu , Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ' a , bunun içinin nasıl doldurulacağına dair görüş verdiklerini söyledi .
Hisarcıklıoğlu , şunları söyledi :
' Burada bizim hedefimiz , ABD ile Türkiye ekonomik bağının çok güçlü olması . Türkiye-ABD arasındaki siyasi bağlarda 60 yıllık sürece baktığımızda bazen inişli çıkışlı günlerimiz olsa da ama istikrarlı ve hep dostluk yönünde gitmiştir . Bugün , ' ABD ile hangi konuda ters düşmüşüz ' diye bakıyorum . BM ' deki oylamalara baktığınızda tek bir yerde , Kıbrıs ile ilgili yapılacak düzenlemelerde ayrılmışız . Demek ki 60 yıldır istikrarla süren bir dostluk var . Eski kurulan bu ilişkilerin tabana yayılabilmesi için ekonomik aktiviteyi geliştirmemiz lazım . Fakat maalesef en zayıf olduğumuz yerde burası . Niye zayıfız? Türkiye bölgesinde sanayi devi olan bir ülke , 300 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olan bir ülke .
Ama bir türlü çözemediğimiz , her ne hikmetse ABD pazarı bize kapalı . Biz mi ABD ' ye kapalıyız . Her ortamda bunu ifade etmemize , bununla ilgili somut adımlar atmamıza rağmen bir türlü geliştiremiyoruz ve işin enteresan tarafı her gün rakamlar daha da geriyor gidiyor . Biz bunun altını çizdikçe oranlar aşağıya doğru gidiyor . Diğer pazarlarda gelişirken , dünyanın en büyük ihracatçısı olan bir ülkede bizim pazar payımız düşüyor . Ben bunu bir türlü çözemedim . Burada bir problem var ve bunu çözüyor olmamız lazım . '
08 . 06 . 2010 16 : 13 : 16