Model Uydu Projesiyle Dünya Birincisi Oldular

Balıkesir'de yaşayan Hasbi Sevinç ve arkadaşlarından oluşan "İTÜ ARISAT Model Uydu Takımı", 5 ayda geliştirdikleri kendi enerjisini üreten uydu modeliyle, "Cansat Competition" yarışmasında dünya birincisi oldu.

Amerika Astronomi Topluluğu (AAS) ile Amerika Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (AIAA) tarafından NASA'nın da aralarında bulunduğu havacılık ve uzay sektörünün önde gelen şirketlerinin katkılarıyla 1998 yılından bu yana düzenlenen yarışmaya değişik ülkelerden 59 takım katıldı.

Hasbi Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sponsorluklarını Turkcell Superonline'ın üstlendiğini, bu yılki yarışmaya katılanlardan kendi enerjisini üretebilen uydu tasarımlarının istendiğini söyledi.

Projeyi 5 ayda gerçekleştirdiklerini belirten Sevinç, yarışmada çok güçlü rakiplere karşı başarı gösterdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin adını duyurmaktan dolayı mutlu olduklarını anlatan Sevinç, "Diğer ülkelerden de çok iddialı projeler vardı. Bizim takımımızın ürettiği kendi kendine enerjisini üreten uydumuz en beğenilen proje oldu. Çok mutluyuz. Uydu yaklaşık 670 metreden serbest bırakılarak paraşüt ile yavaşlatıldı ve hızı saniyede 12 metreye düşürüldü. 500 metreye geldiğinde iki parçaya ayrılan uyduda ikinci parça, pasif bir yavaşlama sistemi olmaksızın saniyede 10 metrenin altında bir hızda tutuldu. Aynı zamanda kendi enerjisini üretmeye başlarken, iniş sırasında basınç değerini, sıcaklığı ve ürettiği voltaj değerini paket veri olarak yer istasyonuna iletti" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin haberleşme 3. sınıf ögrencisi olan Hasbi Sevinç ve takım arkadaşları Mert Kahyaoğlu, Caner Balyemezler, Uzay Mühendisliği Bölümü'nden Onur Alp Çakan, Çağrı Eren Durkaya, Makine Mühendisliği Bölümü'nden Ümit Yelken ve Kontrol Mühendisliği Bölümü'nden Emre Erbuğa'nın daha öncede katıldıkları ulusal robot yarışmalarda dereceleri bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile