Modernize Edilen Ilk Parti M60T Tanklari Kara Kuvvetleri Komutanligi'na Teslim Edildi

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) tarafindan, Kara Kuvvetleri Komutanligi’nin modernizasyon ihtiyacini karsilamak amaciyla baslatilan “TIYK-M60T Ilk Tank Teslim Töreni” Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Haluk Görgün, Millî Savunma Bakan Yardimcisi Dr. Celal Sami Tüfekçi, Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Selçuk Bayraktaroglu, Türk Silahli Kuvvetleri ve sektör temsilcilerinin katilimlari ile Sereflikoçhisar’da gerçeklestirildi.

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) tarafindan, Kara Kuvvetleri Komutanligi’nin modernizasyon ihtiyacini karsilamak amaciyla baslatilan “TIYK - M60T Ilk Tank Teslim Töreni” gerçeklestirildi.

SSB Baskani Görgün, modernize edilen ilk parti tanklarin Teslimat Töreni kapsaminda gerçeklestirdigi konusmasinda sunlari kaydetti:

“Geçmis dönemde yabanci firmalar eliyle yürütülen iyilestirmeler ile konfigürasyonlari güncellenen M60 Tanklarinin, bakim ve idamesinde yasanilan güçlükler ve ürün, hizmet saglayan ülkelerin karsimiza çikardigi sorunlar bizi arastiran gelistiren üreten ve özgün olarak çözüm hazirlayan ülke olmaya itmistir. Sayin Cumhurbaskanimizin tensipleriyle gerçeklesen Icra Komitemiz, envanterde bulunan tanklarimizin, iyilestirilmesine yönelik Tanklara Ilave Yetenek Kazandirilmasi Projesi’ni baslatmis, bu proje kapsaminda, zikredildigi üzere atis kontrol sistemi basta olmak üzere tankin temel unsurlarinin yerli tasarim ürünlerle sekillendirilmesi cihetine gidilmistir. Neticesinde pek çok sahada oldugu gibi, kötü komsu ülkemiz savunma sanayiini ev sahibi yapmistir. M60T Tanklari, sahip oldugu güçlü itki sistemleri, etkili ates gücü ve dayanikliligi ile bilinir. Ülkemiz, bu tanklari modernizasyon çalismalariyla güncelleyerek günümüz teknolojisine uyumlu hale getirmistir. Atis kontrol sistemlerimizin, yurt disi ihraç kalemi olarak satilmasiyla bu alandaki teknolojik üstünlügümüz dünya ülkeleri tarafindan da kabul edilmistir. Tasarim ve üretim süreçlerinin yerli ve millî olarak yapilmasi, dünyada farkli konfigürasyonda yer alan tanklara bu sistemin uyumlandirilmasinin önünü açmaktadir. Aselsan basta olmak üzere projede emegi geçen tüm alt yüklenici firmalarimiza tesekkürlerimi sunuyorum.”

M60T Projesi hakkinda

Savunma Sanayii Baskanligi tarafindan proje ile ilgili yapilan açiklamada, “Kara Kuvvetleri Komutanligi ihtiyaci dogrultusunda, tanklarda yer alan yurtdisi menseli Atis Kontrol Sistemi yerine Millî Atis Kontrol Sistemi VOLKAN-M sisteminin gelistirilmesi Firat M60T Projesi kapsaminda baslamis olup seri olarak entegre edilmesi kapsaminda yeni bir proje olan TIYK-M60T Projesi Sözlesmesi 04 Temmuz 2022 tarihinde Savunma Sanayii Baskanligi ile Aselsan arasinda imzalanmistir. Proje kapsaminda asagidaki alt sistemler ilk etapta belirlenen sayida tanka M60T Tankina entegre edilecektir:

’VOLKAN-M Atis Kontrol Sistemi, Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi, Ilave Zirh Korumasi, Mürettebat Koltuklari.’

Tank entegrasyonlari disinda Canli Kule Egitim Maketi, Masaüstü VOLKAN-M Atis Kontrol Sistemi ve Fabrika Seviyesi Bakim/Tamir (FASBAT) gerçeklestirilmesi de proje kapsamindadir. TIYK - M60T Projesi kapsaminda M60T tanklarina entegrasyonu gerçeklestirilecek olan sistemlerin tanklara entegrasyonlari ve tanklarin FASBAT faaliyetleri Kayseri 2’nci Ana Bakim Fabrika Müdürlügü’nde yürütülmektedir. Proje kapsaminda Roketsan’dan Ilave Zirh Korumalari ve T-Kalip firmasindan mürettebat koltuklari tedarik edilmekte olup, projede gelinen asamada iki adet modernize edilmis M60T tank Kara Kuvvetleri Komutanligi envanterine kazandirilmistir. Projenin ilerleyen dönemlerinde, modernizasyon faaliyetlerinin Kara Kuvvetleri Komutanligi envanterinde yer alan diger M60T tanklarina da yayginlastirilmasi öngörülmektedir” ifadeleri yer aldi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile